Паднали герои и смокинови листа – световните скандали на 2012 г.

Джил Кели. Снимка: лична страница

От Ланс Армстронг, който загуби титлите си от Тур дьо Франс, до шефа на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, който се раздели с поста си заради изневяра към съпругата си, 2012 беше година на падналите герои, в която дори репутацията на Би Би Си беше поставена под въпрос.

Кралските особи в Европа също заемаха водещо място в медийните заглавия за всичко – от начина им на обличане (или събличане) до съмнителни сафарита, довели до обръщение към нацията.

Следват някои от най-сензационните истории през годината.

КРАЙ НА ИГРАТА ЗА АРМСТРОНГ

Американският колоездач Ланс Армстронг е лишен от седемте си титли от Тур дьо Франс и му е наложена доживотна забрана за професионална колоездачна дейност, след като Антидопинговата агенция на САЩ го признава за виновен за „най-усъвършенстваната, професионална и успешна допинг програма в историята на спорта“.

Аферата, последвала изказвани от години твърдения, сложи край на кариерата на една спортна икона, почитана в САЩ заради завръщането след рак на тестисите. Армстронг продължава да отрича твърденията.

УЖАС ВРЪХЛИТА ПЕТРЕЪС

Генералът с четири звезди Дейвид Петреъс, бивш командващ на войските на САЩ в Афганистан и Ирак, е принуден да се оттегли от директорския пост на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) заради извънбрачна връзка с биографката му Пола Бродуел.

Аферата се разраства, след като става известно, че друга позната на Петреъс – Джил Кели – си е разменяла съмнителни имейли с друг генерал – Джон Алън. Номинирането на Алън за висш командващ на НАТО е замразено.

ПРОВАЛИ СИ СЕ ЛЕЛЯ БИЙБ КАТО ЗАЩИТНИК?

Уважаваната радиотелевизионна компания Би Би Си, наричана от британците Леля Бийб, губи репутацията си заради скандал със сексуални посегателства над деца, в който е замесен покойният водещ Джими Савил.

Би Би Си е обвинена в опит да прикрие твърденията, че Савил е посягал на деца. Скоро след това избухва нова криза, когато компанията излъчва сбъркан репортаж, погрешно свързващ високопоставен политик с педофилия. Директорът на Би Би Си Джордж Ентуисъл подава оставка.

КИТАЙСКА ТРИАДА

Бягството на китайския полицейски шеф Ван Лицзюн в консулството на САЩ през февруари задвижи верига от събития, които доведоха до отстраняването на издигащия се популистки регионален лидер на управляващата комунистическа партия Бо Силай.

Ден по-късно Ван напуска консулството и отива да даде показания срещу съпругата на Бо Гу Кайлай за предумишленото убийство на британския бизнесмен Нийл Хейуд.

Гу е призната за виновна. Бо очаква да бъде съден за прикриване на убийството, корупция и злоупотреба с власт – обвинения, които според поддръжници са политически мотивирани. Продължават обаче да се носят слухове, че колоритната му 20-годишна кариера крие още по-тъмни тайни.

СИРИЙСКИ ШОПИНГ

Изтекли през март имейли разкриха, че първата дама на Сирия – родената във Великобритания Асма ал Асад – е похарчила хиляди долари за дизайнерски стоки, а съпругът й Башар ал Асад е прекарвал време в качване на музика на своя айпад, докато страната е затъвала в гражданска война, отнемаща стотици животи всеки ден.

Покупките, приписвани на първата дама, включвали нов комплект за шоколадово фондю, обувки с токчета на дизайнера Кристиан Лубутен, полиелеи и ДиВиДи-та с филма „Хари Потър и даровете на смъртта – част 2“.

ЮЖНОАФРИКАНСКО КОПИЕ

Южноафриканският художник Брет Мъри предизвиква разделение в страната със своята картина „Копието“, изобразяваща президента Джейкъб Зума, застанал в поза като на Владимир Ленин, с виждащи се полови органи.

Картината, изтълкувана до голяма степен като коментар за многоженството на президента, води до протести, които достигат връхната си точка, когато двама души намазват портрета с боя.

Аферата разпалва дебати за свободата на изразяването. Управляващата партия Африкански национален конгрес завежда дело за клевета срещу Мъри, но по-късно го оттегля.

КРАЛСКИ ОСОБИ БЕЗ ДРЕХИ

Британски кралски особи са хванати без дрехи в различни ситуации, като се започне от принц Хари, сниман как се забавлява гол с момичета за развлечение в хотелска стая в Лас Вегас. В повечето случаи британските таблоиди се въздържат да публикуват снимките. Само в. „Сън“ се цепи от колектива.

Няколко седмици по-късно френското светско списание „Клоузър“ разгневява двореца, като публикува снимки, на които херцогинята на Кембридж се пече на слънце гола до кръста по време на ваканция с принц Уилям в Прованс. Няколко други европейски издания също публикуват неясните папарашки кадри.

Британските кралски особи не бяха единствените, които изпаднаха в неудобни ситуации през 2012 г. Испанският крал Хуан Карлос счупи бедро, докато беше на разточително сафари в Ботсвана. Новината вбеси испанците, от които се иска да затягат коланите във време на икономическа криза. Накрая той трябваше публично да се извини, като каза, че това никога няма да се повтори.

ВАТИЛИЙКС

Бившият иконом на папа Бенедикт Шестнайсети Паоло Габриеле разгласява интриги и предполагаеми случаи на корупция по върховете на католическата църква, като предоставя на медиите поверителна папска кореспонденция.

Габриеле беше признат за виновен от ватикански съд и осъден на 18 месеца затвор за случая, станал известен като Ватилийкс.

Остават съмнения дали е имало други замесени освен компютърния техник, признат за виновен в помагачество на Габриеле.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.