www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

НЛО и "цунами-бомба" крият архивите на Нова Зеландия

3 Януари 2013

 

Франс прес

Проект за създаване на “цунами-бомба” през Втората световна война и най-официални доклади за наблюдения на неидентифицирани летящи обекти (НЛО): находки от новозеландските архиви, “изровени” от един писател-журналист

Рей Уару се претърсвал най-различни документи, достъпни за обществеността и заемащи стотина километра рафтове в Новозеландския архив в Уелингтън.

“В началото изглеждаше непосилно - бях решил, че искам да разгледам най-важните документи: Договора от Уайтанги (основополагащия документ на Нова Зеландия), Декларацията за независимост, петицията за избирателно право на жените и още няколко подобни неща”, разказва той пред АФП.

“Но след като веднъж си заровиш носа в папките, една история води към друга и аз реших просто да следвам своя нюх”, споделя авторът, който разказва за находките си в книгата “Тайни и съкровища”.

Петицията от 1893 г. за избирателно право на жените съдържа над 30 000 подписа - близо една четвърт от женското население по онова време. Документът, дълъг 300 метра, бил зрелищно разгънат пред парламента.

След като депутатите гласували, Нова Зеландия, която по онова време е британска колония, става първата страна в света, която дава избирателно право на жените.

Наред с известните исторически документи - сред които писмото на изследователя Джеймс Кук преди последното му пътуване - архивите съдържат и описания на проекти, които са най-малкото… странни.

През 1944 г. Съединените щати и Нова Зеландия решават да създадат “бомба цунами” - свръхсекретен проект, наречен “Project Seal”. Представител на ВМС на САЩ забелязал, че експлозии за разчистване на коралови масиви близо до островите в Тихия океан понякога предизвикват огромни вълни.

Така се появила идеята за “бомба цунами”. След тестове в открито море северно от Оклънд, учените стигнали до заключението, че е възможно да се създаде такова оръжие. Те решили, че десет големи експлозии могат да породят цунами с височина десетина метра, което може да потопи малък крайбрежен град.

“Тази историята беше невероятна. Ако по нея направите филм за Джеймс Бонд, няма да повярвате. Но е било вярно”, казва Рей Уару. “На някой му хрумнало да създаде оръжие за масово унищожение, като предизвика цунами и Нова Зеландия е разработила проекта до степен почти да го осъществи”, добавя изследователят.

Той попаднал случайно не тези документи, защото били оставени на масата от специалист от архивите. Проектът бил изоставен в началото на 1945 г. въпреки успешните тестове.

Уару има и други находки: стотици разкази за наблюдавани НЛО от пилоти и военни, надлежно събирани от министерството на отбраната. Повечето са за светлини в небето, но има скици на летящи чинии, нарисувани от очевидци, описания на извънземни с “фараонски маски” и на други странни същества.

Най-прочутата история е за светлините, заснети от телевизионен екип през 1978 г. над крайбрежното градче Каикура на Южния остров. По-късно учените предлагат обяснения: те били отражения в небето на корабни светлини или се дължали на необичаен вид на планетата Венера.

Архивите разкриват тайни за радостите и скърбите на отдавна починали хора - документи за разводи отпреди много десетилетия, както и писма на млад войник до родителите му. “Има тонове документи, някои от които са много важни. Човек много бързо си дава сметка, че всеки къс хартия в даден момент води към конкретен човек”, подчертава Рей Уару.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    “Има тонове документи, някои от които са много важни. Човек много бързо си дава сметка, че всеки къс хартия в даден момент води към конкретен човек” - това е любезната форма с която западняшкото възпитание ти казва: тонове безсмислено съхраняван боклук
  2. 2) Chavo
    А ние сме си добре. Българските архиви се държат в Рус, като "законна" военна плячка.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com