Чък Хейгъл – противоречив избор на Обама за министър на отбраната

Барак Обама и Чък Хейгъл. Снимка: от тв екрана

Президентът Барак Обама номинира Чък Хейгъл за нов министър на отбраната на мястото на Лион Панета.  Изборът обаче предвещава конфликт за Обама, посочва британският в. „Индипендънт“.

Хейгъл си спечели критики заради позициите му за Израел, Ирак, Иран, Афганистан и Куба, припомня вестникът. Подобни са изводите и на френските „Монд“ и „Фигаро“, както и на британския в. „Дейли телеграф“.

Хейгъл е републиканец и е ветеран от войната във Виетнам. Понастоящем той е съпредседател на консултативния съвет за разузнаването, подчинен на Белия дом. Преди това Хейгъл беше член на Сената от Небраска от 1997 г. до 2009 г., посочва в. „Монд“.

Този умерен републиканец е известен с това, че не винаги се е придържал към доминиращите позиции в партията си по външнополитически въпроси, критикувайки по-специално стратегията на Джордж У. Буш в Ирак, допълва изданието.

Няколко водещи фигури в Републиканската партия от няколко седмици атакуват Хейгъл, известен с репутацията да говори открито. Те го обвиняват, че не демонстрира непоклатима подкрепа за Израел или, че се противопоставя на санкциите срещу Техеран, посочва вестникът.

Според републиканския сенатор Линдзи Греъм Хейгъл ще бъде най-враждебно настроеният към Израел американски министър на отбраната.

В. „Фигаро“ пък припомня, че бившият противник на Обама за президентския пост Джон Маккейн смяташе едно време Хейгъл за негов близък приятел и имаше намерение ако спечели вота през 2008 г. да го наеме на някакъв пост.

Но неотдавна Маккейн промени мнението си и заяви, че Хейгъл не е истински републиканец. Сенаторът от Индиана Дан Коутс твърди, че Хейгъл не изпитва уважениет към американските военни.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио е гневен на Хейгъл заради позицията му по отношение на Куба. През 2008 г. Хейгъл определи като отживелица американското ембарго срещу режима на Фидел Кастро, отбелязва в. „Фигаро“. За британския „Дейли телеграф“ е полемично и това, че Хейгъл е бил един от най-критичните републиканци срещу войната в Афганистан.

Друг полемичен въпрос е, че през 1998 г. Хейгъл е заявил, че номинираният от Бил Клинтън за посланик в Люксембург Джеймс Хормъл не е подходящ за поста, защото е „открит и агресивен гей“ – думи, за които Хейгъл вече се извини, но правозащитните организации така и не можаха да му простят.

За в. „Ню Йорк таймс“ е важно, че Хейгъл ще бъде първият ветеран от войната във Виетнам, който ще бъде номиниран за поста на министър на отбраната. Но случаят му напомня на Сюзан Райс, американският посланик в ООН, която беше първият избор на Обама за нов държавен секретар.

Накрая тя се оттегли от надпреварата заради полемика около реакцията й на нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември миналата година и разчисти пътя за Джон Кери.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.