www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 24 октомври 2016
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Какво поиска ГДБОП от e-vestnik или за трудната борба на службите с IP-адресите

14 Януари 2013

 

Писмото на ГДБОП до e-vestnik. Виж по-долу целия текст. Снимка: e-vestnik

Следващите редове се канех да ги напиша още края на август, когато получих писмо от ГДБОП. Но реших, че не е толкова важно и да не се заяждам. Сега обаче разбирам, че такива писма валят от полицията и службите из цялата страна. Писма, в които хората на МВР искат ай пи адреси от различни сайтове. И се позовават императивно на чл. 159 от Наказателно процесуалния кодекс.
Тази „мода” службите да търсят ай пи адреси издава много ниско ниво на професионална компетентност и на компютърна и интернет грамотност. Не искам да ги обиждам, а по-скоро да повдигна публично въпроса, защото данъкоплатецът си дава парите да ги издържа, а те се опитват да се борят с престъпността като слепи котета.

Но, ето как ГДБОП опря до e-vestnik и как демонстрира невежество на ниво РПУ, въпреки претенциите за антимафиотска служба.
По едно досъдебно производство от 2010 г. (както си личи от номера) антимафиотите попаднали на сайта e-vestnik, където има подробности за интересуващия ги човек (тоест „лице”, по тяхната и на Цветанов терминология).

Акция “Хвани интернет”

Антимафиотите не казват в писмото за какво е делото. Но тяхната компетентност стигнала дотам да проверят ай пи адреса на вестника. Защо е трябвало да тръгнат по следите на ай пи адреса, вместо да потърсят редактора, не е ясно – сайтът си е всеки ден пред читателя, има телефон, мейл. И антимафиотите установили, че ай пи адресът е на една фирма „Хост 2” ООД, където e-vestnik е хостнат. И проверили регистрацията на фирмата. Както е известно, много фирми в България са регистрирани на домашен адрес, а не на адреса, на който се намират офисите им. И въпреки че въпросната фирма също си има телефон, сайт, храбрите антимафиоти предприемат акция - отиват с коли на домашния адрес на един от съдружниците, където е регистрирана фирмата. А той вече не живее там. Двама антимафиоти звънят на вратата и се показва майка му. Те се представят както си му е редът, колкото възрастната жена да си глътне граматиката какво ли е направил синът й, и питат за собственика на фирмата. Тя, уплашена, ги напътва да го търсят в работата му. Където би трябвало да отидат агентите на една служба с претенции.

Отиват те в хост-фирмата и питат за въпросния ай пи адрес, който е на e-vestnik. Човекът там не е от най-страхливите, защото им обяснил, че той е дал под наем сървър на e-vestnik, да се обърнат към него.
И в резултат аз, като редактор и управител на e-vestnik получавам писмо, в което пише:
„Във връзка и т. н. …Моля да предоставите цялата налична при Вас информация относно ползвателя на IP адрес 87.121.165.6…” Имат и други искания, за които по-долу ще разкажа.
Интересно. Искат цялата налична информация за ай пи адреса на …e-vestnik. Дали знаят какво искат? Защото вестникът не е анонимен. Цялата тази информация е налична и без да ме питат мен. Аз какво още налично да им кажа? Дал съм телефон, мейл, и адреса ми знаят (видно от това, че получавам писмо от тях), и ЕГН-то, и данъчния номер на фирмата, всичко. Дори имат “налична информация” в компютрите в масива на МВР. Но като ти забият едно такова писмо, трябва да застанеш мирно и да викаш „тъй верно, аз” и да пишеш и да се обясняваш.

Следващия им въпрос обаче е също на равнище:
„Също така моля да ни предоставите информация относно установъчните данни и IP адреса на лицето, което е било регистрирано с имената „Митко Станков” , публикувало коментари във връзка с посочените по-долу статии, както и копие от електронния файл,представляващ цифрова снимка с изображение на нагръдна икона от електрон на Св. Димитър Солунски във връзка с посочените адреси и публикуваните статии:…”
Следват линкове за едно голямо интервю от две части с Митко Станков, който живее във Виена и статии във връзка с това интервю, правено по телефона.

Знаят ли службите как се цъка с мишката?

Ще припомня историята, но преди това читателят да обърне внимание на израза „копие от електронния файл, представляващ цифрова снимка”. А? Много учени тия в ГДБОП. И взимат по 1500 лева заплата, а шефовете - двойно. Такова „копие от електронен файл” всеки ученик може да си направи, като цъкне с мишката върху снимката и си я запише. Но на ГДБОП им е трудно. Аз какво по-различно мога да им дам, освен снимката, която съм публикувал? В ерата на цифровите технологии българските спец служби продължават да действат като живковата милиция от 70-те години – „Стой, не мърдай, дай тука всичко”. Няма искане да им предоставя, примерно не копие, а оригинала на снимката, с по-висока резолюция (нямам такава). Може би това им се е искало, ама предполагам, че не могат да го формулират. Но може би ги надценявам.

Следващата част също е не по-малко интересна. Искат ай пи адреса и „установъчни данни за лицето” Митко Станков. С въпросния Митко Станков има интервю и той после писал отдолу във форума с името си, отговарял на читатели, спорил и т. н. Първо, в e-vestnik по онова време нямаше „установъчни данни”. Във форума се пишеше свободно без регистрация. Второ – „лицето” е писало с името си, не се крие. Като им дам ай пи адреса, най-много да разберат, че е от Виена, където „лицето” официално живее. Ама аз няма да им дам. Пратих им писмо, че ще получат от мен информация, като отправят искане в съответствие със закона. Няма да им обяснявам какъв е той, да го научат. Този чл. 159 от НПК няма да им стигне. Ще се разправяме по съдебен ред.

Това с ай пи адресите е милиционерска мечта. Някой ги е излъгал, че така могат да разкрият някого и те сега тероризират сайтовете да им дават информация. Защото така отчитат дейност - “вземахме му ай пи адреса”. И после какво? За това колко начина има да се прикрива адрес, някой трябва да им изнесе една лекция. И да ги светне - един от най-големите доставчици на интернет е “Виваком”, ай пи адресите на абонатите му се менят непрекъснато. Сигурно там пътека са направили да събират ай пи адреси и да си заработват заплатата. Сега с новия собственик “Виваком” съвсем се сближава с МВР и ще се напълнят с ай пи адреси…


Иконата от електрон?

И най-любопитната част – ГДБОП иска снимка на нагръдна икона от „електрон”. Електрон е сплав от злато и сребро. Тоест – ГДБОП по снимката вече са сигурни, че това е електронова сплав. Те, които при обиск изземат златни предмети и ги описват в протоколите като „жълт метал”…

Нагръдната иконка от електрон - сплав от злато и сребро, принадлежала, както се вижда и от надписа на гръцки език - на цар Симеон Велики, управлявал България от 893 до 927 г. Това е единственият известен предмет, които е принадлежал на български владетел от Първото българско царство (автентичността на пръстена на Калоян е спорна). Изображението е на Св. Димитър Солунски. Иконката представлява едновременно и съд за миро (осветено масло за миропомазване). Снимка: личен архив

Както и да е. Въпросната икона, малък златен предмет, е принадлежала на Симеон Велики. Митко Станков я показа за пръв път в e-vestnik, по повод интервюто. Не казва кой е притежателят, но обяснява подробно защо е на Симеон Велики и, че това е единственият безспорен предмет на български владетел от онова време.
Е, като пуснахме тая снимка и като скочиха по медиите разни като Божидар Димитров и проф. Станилов (депутатът от “Атака”) да обясняват, че тази нагръдна икона не е на Симеон Велики, че Митко Станков лъже и т. н. А той се обади по телефона и само се смееше – „Аз съм пратил снимка само от едната страна на иконата, другата я пазя за по-нататък…”
Да, ама онези, които казаха, че не била на Симеон Велики после тихичко размислили и решили, че е негова и задействали ГДБОП – да го хване тоя Митко Станков и да му вземе иконата. Ако е негова. Дали може да стане тая работа? Как ще изземат предмет, ако е купен на търг в Европа?
Но, най-важното. ГДБОП са видели интервю и статии в e-vestnik за Митко Станков, но не са ги чели. Ако ги бяха прочели, щяха да получат от тях всички „установъчни данни за лицето”. Пълни са с подробности. А в една статия съм обяснил как преди години намерих Митко Станков във Виена.

Митко Станков в музей във Венеция. Снимка: личен архив

Телефонът му беше в телефонния указател на града. С домашния му адрес – до операта. Просто разлистих указателя и му се обадих. По това време същите тези от ГДБОП (тогава се казваше НСБОП), твърдяха пред медиите у нас, че Митко Станков го издирва Интерпол.
Толкова за компетентността на нашите служби, които издържаме с данъците си. Аз не ги чух и видях веднъж да се поинтересуват от „лицето” Васил Божков, който има колекция за няколкостотин милиона, включваща какво ли не, очевидно изкопано от България. Но иначе вдигат шум за онзи във Виена и го обявяват за глава на мафията с антиките.
Впрочем, историята ще има продължение. С един друг предмет, показан от Митко Станков, около който се очертава сензация, както обичат да подскачат по жълтите вестници.

Линкове към публикациите в e-vestnik, заинтересували ГДБОП:

Митко Станков: Искам си от държавата 50 млн. долара за колекцията, както я оцени Божидар Димитров

Митко Станков: Моята колекция беше като от пещерата на Али Баба; ЦСБОП ме изпроводиха за Виена


Митко Станков: В. “Труд” блокира коментарите ми за иконата на Симеон Велики


А ето още линкове, които от ГДБОП са пропуснали, а могат да им дадат ценна информация за “лицето” и за други лица:

Митко Станков от Виена: ГДБОП и прокурори лъжат вулгарно, прикриват някого

Български съкровища на търг в Мюнхен. Май има и монети, крадени от музея в Търново

Васил Божков изложи като свое изкопаното от тракийските могили + фотогалерия

Безценните антики на Васил Божков - ще ги национализира ли новият закон? + фотогалерия


(Б. а. - препоръчвам на хората от ГДБОП да потърсят с гугъл из сайта и други статии по темата, в тях се съдържа повече информация, отколкото аз мога да се сетя да им напиша).


Писмото на ГДБОП до e-vestnik. Снимка: e-vestnik


Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) pro-anti
  ми Божков ЧерепЪ не го закачат, защото сигурно си плаща където требе(димек, казано на демократичен език, спонсорира правилните чиляци и службици в бегето.Може да се каже и "плащане за консултантски услуги", пак звучи демократично). Лично на мен ми е много интересно дали в света има уважаващ себе си специалист, който да погледне тази снимка и да каже дали е снимка на фалшификат или антика.Особено пък, когато снимката е на нещо , направено от благороден метал(по принцип е по-лесно да се правят фалшификати от благородни метали, защото не трябва да се имитира патина)
 2. 2) Chavo
  Познавам две момченца от ГДБОП, щото бяхме съученици в гимназията. Та тия навремето със зор връзваха по някоя четворчица, но пък завършиха в Семйоново. Какви интелектуални висини да очакваш?!
 3. 3) Chavo
  PS Дайте им инфо за мойте IPта, да ги видя, как ще тичат от Брюксел, през Колката до Джакарта и обратно.
 4. 4) чичата
  правило ми е впечатление че когато се организира някакъв протест из центъра на софия ,интернетът ми почти не работи/ така че функцията на тия от гдбоп е там/ тук някой като вени марковски ги е зарибил, че ще вземат премии
 5. 5) Кумчо Вълчо
  Време е за смяна на смотаните милиционери от времето на соца в МВР. Крайно време е! ГДБОП въобще има ли право да иска такава информация без разрешение на съда..? Като са толкова смотани,как да защитават националната сигурност..? Невъзможно е..! Евала на модератора че не дава такава информация - каквото зависи от него де. И всички тези некадърници като правило са все шефове в МВР-то ? Милиционерска некомпетентност..!
 6. 6) Lurd
  Много интересна статия, до колкото разбирам в момента е на мода да търсим античната мафия. Тея са големи гадняри всичките. Трябва да бъдат санкционирани и строго наказани, мисля че разпродават държавните ни блага! Браво на всички ГДБОП-аджии за тяхното голямо старание да намерят всичкото изгубено Българско антично злато, дерзайте момчета!
 7. 7) SeoKungFu
  Хахахахаа не е лесно да си прост милицуйнерин
 8. 8) vlado
  Lurd, преди да кажеш браво на ГДБОП, помисли дали те не са тези които разпродават античното наследство. Видно от статията, те покриват Васил Божков Черепа да изкупува всичко изкопано.
 9. 9) чичата
  в ретро-филма"някои го предпочитат горещо", с вечната-мерилин монро, мафиотите изпонадупчиха калъфите на музикалните инструменти на джак лемън и тони къртис, което винаги ме е разстройвало гледайки комедията/ естествено смъртта на "лошите" ни най-малко ми изглеждаше смърт, а естествен завършек на една непочтена дейност/ днес, десетилетия след първите знакови „криминални прояви” на „сънародниците ни с екзотични прякори”, наричащи себе си „добре облечени бизнесмени”, са на дневен ред ръкопашните схватки между наследниците им, резултатите от които, в крайна сметка, ще ви бъдат поднасяни я като серия от „политически” разпри, я за вълна от самоубийства - по пернишки, на база гражданска доблест, обладала ...още

 10. 10) Jigsore
  Единствения начин да се противостои на милиционерите, все още непрежалили социализма, както и на тиквите и пъпешите, опитващи се да построят комунизма е да спрем да бъдем анонимни и да се страхуваме. Един милиционерски путьо ще си остане путьо независимо от пагоните и властта, които притежава и ще напълни гащите като банкенски шопар при най-малкия отпор. Да се събудим, хора!
 11. 11) MacAllister
  Ха! Че те БОП-аджиите ходят да обясняват по света, че българите са всичките престъпници, вие искате от тях коректност и компетентност. Не ми се говори какви ги вършат наще мили ченгета, че и мойто IP ще поискат ... Както съм казвал и преди в редовете на МВР няма оправия - 20 и кусур години безнаказаност не могат да се зачеркнат с никакви мерки, реформи и наказания. Просто имайте пред вид, че тая работа с лошия матр'ял си я мислят искрено и мутрите и ченгетата. Извратена дуална реалност - безделниците считащи далаверата за единствена смислена работа съдят другите колко са лоши ...още

 12. 12) MacAllister
  Да Jigsore, жалкото е, че най-големия проблем пред реда и законността в страната ни са именно органите на реда и закона. Никак не е случайно, че първата им работа беше да разбият армията.
 13. 13) boiko73
  Мъка, мъка. Обаче е редно да разясним нещо. Първо, пишат официално писмо, макар и да знаят информацията, която искат, защото ще получат от вас официален отговор, който вече се превръща в документ по делото. Няма как да цъкнат върху снимката и да си я пейстнат някъде и после да си я разпечатат като документ към делото. Такъв е закона. Като взимат злато пишат задължително "жълт метал", щото после се назначава експертиза за да докаже, че това е злато или съответно не, тъй като това е единствения и официален начин за събиране на доказателства по такова дело с намесено в него ...още

 14. 14) ZoSo
  обречени сме(IP 94.21.166.82)
 15. 15) 4х4
  Отглеждаме най-скъпите пръдльовци в най-новата ни история.
 16. 16) Browncoat
  127.0.0.1
 17. 17) Chavo
  16) Browncoat , става.
 18. 18) solj
  Псуваме полицаите защото не преслдват престъпниците, които окрадоха и изнесоха държавата, псуваме ги и когато не ги преследват. Същото важи и за комунизма. Комунизма си отиде, Но пак нещо ни е криво. "Комунистите" сега, не ни дават свобода. Псуваме ги колко щем Псуваме ги всеки ден. Псуваме ги през деня, Псуваме ги през нощта. И пак нещичко ни липсва, Нямаме си свобода.
 19. 19) solj
  Грешка:...псуваме ги и когато ги преследват.
 20. 20) Вова
  Про-анти,ако в щатите някой откаже да съдейства на полиция или следствени/фбр/ служби има ли последствия? Интересно ми е да знам. А иначе коментарите са....кой не скача е ченге...
 21. 21) pro-anti
  Вова, има последствия, но журналистите си имат повечко права от обикновения данъкоплатец.То е ясно, че в бегето андрешковците заедно се борят срещу бирника(по Елин Пелин), но мисля, че не си доловил смисъла на статията. Иначе аз като съзнателен гражданин веднага докладвам, че имам картинките на 2 такива нагръдни иконки, от книгата на Ваня Павлова "Средновековни накити от 13-14 век", издадена 2006 г, на 34 страница (книгата струва 4 лв и все още не е изчерпана).
 22. 22) Янко Николов Янков
  Както всички други български специални служби (ДАНС и пр.), така и тези от ГДБОП са си чистопробни ПРЕСТЪПНИЦИ, част от страктурата на българския клан на руската червена мафия - днешния инвариант на Червената армия. Всичките тези служби са извършили лично спрямо мен и моите най-близки роднини повече от 500 (петстотин)акуратно и прецизно документирани престъпления, като документирането е направено преди всичко от самите тех и това е видно от разсекретените архиви на комунистическата Дс и от понастоящем валидните и публични архиви на прокуратурата.ЩЕ ГИ ГОНЯ ДО ДУПКА И ЩЕ НАСТОЯВАМ ЗА ПРАВОСЪДИЕ ПРЕД ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ СВЕТОВНИ ИНСТИТУЦИИ. Янко Николов Янков Web site: ...още

 23. 23) ms
  И това е една от многото ялови крави на ГДБОП. Ше влачат „разследването“ десет-двадесет години, ще лапат народната пара, ще седят пред телевизионните камери, ще говорят „мъдрости“ и простотии, ще се радват на всенародната любов на невежите телевизионни зрители и читатели, ще се правят на компетентни по теми, от които нямат никакво понятие...Въпреки, че знаят, че „от този храст няма да изскочи заек„ , лапни-муховците от „досъдебното производство“, изпълняват указанията на баш-мафиота от ВКП(Висшата Касационна Прокуратура) и бивш агент-доносник на Д.С. „Петров“ (Николай Соларов). Дейността на този прокурор изцяло се подчинява на интересите на мафията, в която са включени „колекционерите“ ...още

 24. 24) Янко Николов Янков
  г-н Бакалов, нощес бях написал коментар, сега го няма. Бихте ли ми казали "Защо?"
 25. 25) pro-anti
  а това са снимки на монета, която се продава като автентична, а си е долнопробен фалшификат. http://www.ebay.com/itm/321055919984?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648 Такива провинциални монети са били винаги отсечени, а тази е отлята.А и имитацията на патината е много зле.Но все ще се намери някой, който да се полакоми и ще я купи в последната минута на търга.
 26. 26) Chavo
  Pro, за 39,99, кво му плащаш?!
 27. 27) jordani
  Имам племенник по мъжка линия, който кандидатства за Сименово и го приеха от втората година. Толкова е тъп, че си мисля, че майка му е кръшкала навремето доста. Ало, БОП-а, IP адреса ми е 192.168.1.2 за улеснение да не търсят кой закон им трябва да прочетат.
 28. 28) Шах! ГДБОП иска ЕГН и три имена на участници във форума в e-vestnik | TOPIC.BG – Добрите новини!
  [...] През януари писахме за първото искане на ГДБОП към e-vestnik. Тогава писмото беше подписано от началник в службата. По удивителен начин служители на ГДБОП, вместо да се обадят в редакцията и да поискат справка, са тръгнали по Ай Пи адреса на вестника и са търсили фирмата, където е хостван нашия сайт. И то не в офиса й, а на адреса, на който е регистрирана. Въпросната фирма също има телефон и сайт, също може да бъде потърсена за справка. Но двама антимафиоти се явили лично и уплашили майката на един от собствениците на фирмата на домашния му адрес. След като ...още

 29. 29) Шах! ГДБОП вече иска ЕГН и три имена на участници във форума в e-vestnik | ДеКомПрес
  [...] През януари писахме за първото искане на ГДБОП към e-vestnik. Тогава писмото беше подписано от началник в службата.По удивителен начин служители на ГДБОП, вместо да се обадят в редакцията и да поискат справка, са тръгнали по Ай Пи адреса на вестника и са търсили фирмата, където е хостван нашия сайт. И то не в офиса й, а на адреса, на който е регистрирана. Въпросната фирма също има телефон и сайт, също може да бъде потърсена за справка. Но двама антимафиоти се явили лично и уплашили майката на един от собствениците на фирмата на домашния му адрес.След като са разбрали, ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2016® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com