Избори в Израел – журналист и новак в политиката е голямата изненада

Франс прес

Яир Лапид, бивш водещ телевизионен журналист, с физика на красавец, грабна джакпота от вчерашните парламентарни избори в Израел, представяйки се като знаменосец на средната класа.

Четиридесет и девет годишният центрист Лапид предизвика огромна изненада, завършвайки втори с 18 или 19 депутата и се очертава като неизбежен партньор при съставянето на бъдещата управляваща коалиция. Най-новите допитвания предричат от 11 до 13 места в парламента за листата му.

Яир е син на бивш министър на правосъдието и журналист – Йосеф „Томи“ Лапид, който оглавяваше силно враждебната към ултраортодоксалната общност светска партия „Шинуи“ („Промяна“). Партията извърши пробив през 2003 г., като спечели 15 места в парламента, след което залезе. Йосеф Лапид почина през 2008 г.

След телевизионна кариера, Яир Лапид, който пишеше редакционни статии за таблоида „Йедиот Ахронот“, преди година изостави журналистиката, за да учреди партия „Йеш атид“ („Има бъдеще“) и да се подготви за парламентарните избори.

Той водеше кампания в подкрепа на правата на светските среди и в защита на средната класа, чиито представители са подложени на изпитание от главозамайващото повишаване на наемите и през лятото на 2011 г. излязоха на масови улични протести, най-вече в Тел Авив.

Самият Яир Лапид е роден и израсъл в Тел Авив – център на деловия живот и столица на сомнамбулите с хедонистка репутация.

„Ние не сме левоцентристка партия, а партия в центъра на самия център. Ние сме партията на израелската средна класа“, обясни той в началото на месеца пред всекидневника „Джерусалем пост“. Визирайки ултраортодоксалните евреи, които нито служат в армията, нито плащат данъци, той казва, че въплъщава онези данъкоплатци, които са служили в армията, а после работят цял живот и „които не могат да оставят апартамент на децата си, тъй като бремето не е справедливо разпределено между различните слоеве на обществото“.

Лапид иска военната служба да е за всички, без изключение. Това не пречи в партията му да има депутат „хареди“ (ултраортодоксален) – Дов Липман, а също жена депутат с увреждания, двама народни представители от етиопски произход, представител на друзката общност и бивш член на лявата партия „Мерец“, както и бивш шеф на служите за вътрешно разузнаване „Шин бет“.

Лапид е либерал и в икономически план. „Представете си едно прозрачно, малобройно и отговорно израелско правителство. . . Представете си избирателна система, която позволява на всички малки съсловни партии да влязат в Кнесета (парламента), заяви той в писмо до електронния ежедневник „Таймс ъв Исраел“.

Лапид гледа благосклонно на възобновяване на преговорите с палестинците за постигане на „развод по взаимно съгласие“.

Яир Лапид е много известен, занимава се с бойни изкуства, освен това е писател (като майка си) и актьор на свободна практика, въпреки че така и не е завършил образованието си.

Женен е за втори път за красивата 44-годишна журналистка Лихи Лапид. Двамата имат заедно син и дъщеря, като момиченцето им е аутист.
Още по темата: Хладният вот за Нетаняху е порицание
Според предварителните резултати и политическите анализатори премиерът Бенямин Нетаняху, който вероятно ще получи трети мандат, е излязъл по-слаб от израелските парламентарни избори, след като гласоподавателите изненадващо наредиха на второ място нова центристка партия, учредена от телевизионна знаменитост, пише в. „Ню Йорк таймс“ във връзка с изхода от вчерашния вот в Израел.

За Нетаняху, който влезе в надпреварата като основен фаворит без очевиден съперник, резултатите са унизително порицание, тъй като бюлетината му изгуби места в новия парламент. Като цяло консервативният му екип завършва първи, но центристка партия, водена от новака в политиката – 49-годишният Яир Лапид – се очерта като новата сила, подсказвайки най-малкото, че десният уклон на Израел може да бъде възпрепятстван, допълва вестникът.

Сходен е коментарът на в. „Вашингтон пост“, който също изтъква, че изборите са отслабили позициите на премиера Нетаняху и са съживили изгледите за по-центристко правителство, което би могло да облекчи изострените отношения с Вашингтон и да даде знак за повече гъвкавост в усилията за постигане на мир с палестинците.

С тази промяна обаче Нетаняху може да се окаже затруднен да балансира, опитвайки се да сформира коалиция, която ще включва също надигащото се твърдолинейно крило на неговата партия „Ликуд“ и други десни и религиозни партии, които ще запазят влиянието си в парламента. Екзит-пол проучванията показаха, че десният блок на „Ликуд“ и крайните националисти от „Израел бейтену“ губи четвърт от местата си в парламента, наред с изненадващото налагане на новата центристка партия „Йеш Атид“, която вероятно ще бъде ключов елемент в бъдеща коалиция.

Прогнозните резултати означават, че Нетаняху, чиято формация си остава най-голямата в парламента, почти сигурно ще трябва да обедини сили с „Йеш Атид“. Исканията на центристката партия включват подновяване на преговорите с палестинците и бъдещ съюз би довел до по-малко дясно управление от досегашното на Нетаняху, отбелязва „Вашингтон пост“.

Първите резултати от израелските парламентарни избори потвърждават очакваната победа на партия „Ликуд“ на Бенямин Нетаняху, както и категоричното му отстъпление по брой спечелени места. С 31 места срещу 42 в предишния парламент, общата листа на „Ликуд“ и „Израел бейтену“ застава начело, но остава далеч от съкрушителната победа, очаквана в началото на кампанията, посочва френският в. „Фигаро“.

За Нетаняху това е пирова победа, която го поставя в зависимост от партньорите му в бъдещата коалиция и най-вече от крайната десница. Вместо да му осигурят солидно мнозинство, предсрочните избори, свикани от самия него, поставят премиера в по-неблагоприятна позиция, отколкото в досегашния парламент, и накърняват репутацията му ловък политически лидер, подчертава всекидневникът.

Бенямин Нетаняху претърпя сериозен неуспех на израелските парламентарни избори, след като резултатите показаха едва постигната победа на дясно-религиозния блок и изненадващо силно представяне на центристка партия, основана миналата година, което ще принуди премиера да създаде широка коалиция, за да управлява Израел, отбелязва британският в. „Гардиън“.

Окончателните резултати ще се променят, макар и не драматично, по-късно през седмицата, след преброяване на гласовете на военнослужещите. В изборите са участвали две трети от израелците – малко повече, отколкото на предишните избори, което изненада наблюдателите, прогнозирали спад в избирателната активност.

Вашингтон съобщи, че очаква сформирането на новото израелско правителство, както и политиката му по отношение на мира с палестинците, но Белият дом заяви, че промяна в американската политика към Израел няма да има, допълва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.