Иран и „Хизбула“ – терористичната заплаха се увеличава

Асошиейтед прес

Иранските елитни части „Кудс“ и бойците от „Хизбула“ си вадят поуки от поредицата предотвратени терористични нападения през последните две години и представляват нарастваща заплаха за САЩ и други западни страни, вкл. Израел, заявява изтъкнат експерт по борба с тероризма.

Действайки, както независимо една от друга, така и заедно – войнствените групи, се активизират по света, засилвайки опасенията на САЩ, че имат все по-голям потенциал и желание да нападат САЩ, се казва в доклада на Матю Левит от Вашингтонския институт за близкоизточни изследвания.

Неговото проучване се спира върху две нападения през миналата година – едното успешно, а другото – предотвратено от американските власти. Левит вижда в тях знак, че войнствените групи се адаптират и са решени да вземат реванш от Запада, включително за опитите му да попречи на ядрената програма на Техеран.

Заключенията в доклада включват коментарите от края на миналата година на американски експерти по борбата с тероризма, които са казали пред Конгреса, че елитните части „Кудс“ и „Хизбула“, които често координират действията си, са станали „значим източник на безпокойство“ за САЩ. Силите „Кудс“ са елитно звено от формированието Гвардейци на ислямската революция, което защищава управляващите в Иран висши духовници и ги държи на власт.

Докладът идва на фона на продължаващото напрежение между Иран и Запада, както и на трайното блокиране на шестстранните преговори за ядрените програми на Техеран и на гнева му заради твърденията, че САЩ и Израел стоят зад компютърната атака с вируса „Стъкснет“, заради който през 2010 г. временно спряха хиляди центрофуги в ядрена инсталация в Иран.

Над 20 терористични нападения на бойци от „Хизбула“ или силите „Кудс“ са били осуетени по света от май 2011 до юли 2012 г., девет от които са станали през първите девет месеца на 2012 г., казва в доклада си Левит.

„Поразително е колко аматьорски са били действията на двете организации: мишените са били зле подбрани и ударите са били нанасяни много некомпетентно“, казва в доклада си Левит.

„Но тези групи започват да действат по-добре и по-професионално и тяхната немарливост и самодейност може бързо да бъде заменена от оперативен успех.“

Левит е старши сътрудник и директор на програма по контратероризъм и разузнаване към вашингтонския институт. От 2005 до началото на 2007 г. той е заемал поста помощник заместник-министър на финансите, отговарящ за разузнаването и анализите.

Едно от двете ключови нападения, се казва в доклада, е заговорът на мъж от Тексас за убийство на саудитския посланик в САЩ.

Американският гражданин с ирански паспорт Мансор Арбабсиар се призна за виновен по обвинение в конспирация и поръчка на убийство миналия октомври и каза пред съда, че в планирането на престъплението са участвали ирански военни представители. Иран отрече да има връзка със случая.

Опитът на Арбабсиар бе осуетен, когато във вашингтонски ресторант той се опитал да наеме предполагаем наркодилър да извърши нападението, но мъжът всъщност бил доверено лице на федералната администрация за борба с наркотиците.

Този заговор е признак за нарастващо желание да бъде извършено нападение в САЩ, но един друг, по-успешен заговор в България, навежда на мисълта, че войнствените групировки може би се учат от грешките си.

През юли м.г. бомба в туристически автобус уби шофьора на автобуса и петима израелци и рани 30 други. Официални лица обвиниха „Хизбула“ за атаката.

И при други нападения през последните две години са били установени връзки между „Хизбула“ и „Кудс“. Това е отдавнашен съюз, в който от край време Иран въоръжава, финансира и обучава базираните в Ливан бойци и ги използва като свои инструменти.

В показанията си пред сенатската Комисия за вътрешна сигурност и правителствени въпроси миналия септември Матю Олсън, директор на Националния център за борба с тероризма, каза, че силите „Кудс“, както и направляваната от тях ливанска „Хизбула“ будят сериозни опасения.

Помощникът на заместник-директора на ФБР Кевин Пъркинс добави: „Гледаме на това като на сериозна заплаха и съсредоточаваме разузнавателните си анализи и други ресурси за

всекидневно наблюдение на заплахата и за да можем да определим дали тя се увеличава, намалява и прочие“.

Според Левит усилията за спиране на ядрената програма на Иран само са засилили желанието на Техеран да стане свидетел на извършването на успешно нападение. Левит казва, че и „Хизбула“, и „Кудс“ са затруднени от засилените мерки за сигурност след терористичните нападения на 11 септември 2011 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.