www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В десетката: За наука грух

1 Февруари 2013

 

Константин Павлов - Комитата. Снимка: Личен блог

Оставката на министър Сергей Игнатов беше посрещната с облекчение от мнозина, главно заради скандалите във фонд „Научни изследвания“. На ваше място не бих се радвал толкова.

Още един министър отпадна от правитеството като като класово чужд елемент.

Личното ми мнение, което не съм консултирал с министъра е, че като се започне от включването си в правителството на генерал–лейтенант доктор Борисов, компромисите и грешките, които направи в името на реформата, в крайна сметка му изядоха главата.

Точно заради тези компромиси и грешки беше намразен и беше наказан в крайна сметка.

Но къде е анализът (тук се появи един)? Справедливо ли си отиде? Къде точно сбърка? И какви са уроците?

По стар български обичай никой изглежда не се вълнува от тези въпроси, няма и да се развълнува.

Големият грях на бившият министър в очите на генерал–лейтенанта е, че предизвиква протести.

И да не бъркаме оставката на министъра с назначаването на приемника му, това са две различни събития.

А с назначението на Стефан Воденичаров за министър на образованието, генерал–лейтенант премиера доктор Борисов все пак доказа, че е гениален, защото успя да капитулира едновременно по няколко фронта:

На фронта на образованието. Бъдете сигурни, всичко позитивно, промъкнало се в тоя бранш с министър Игнатов, скоро ще бъде успешно заличено като „неолиберално“ залитане, насочено против някое национално достояние.

На фронта на ядреното лоби. Стефан Воденичаров беше лицето на инициативния комитет на БСП за гласуване „ДА“ на референдума.
На фронта на БАН и науката.

Ще продължава бягството от отговорност и цирковете като с обсерваторията в Рожен. Нещата във фонд „Научни изследвания“ ще станат още по–зле. Вероятно и Законът за развитие на академичния състав ще бъде изкасапен до неузнаваемост.

На политическия фронт, на практика предоставяйки контрола на науката и образованието на БСП.

Няколкото месеца до изборите ще стигнат само да се унищожи всякаква следа от реформа, но не и да се създаде каквото и да е.

Както веднъж каза Иван Бедров, това е политиката на „последно десет“.

Всичко, постигнато с огромни усилия и жертви, в момента се разходва като дребни парички до изборите.

Сит търбух за наука грух.

От блога Бели байтове за черни дни
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) Jigsore
    Другаря Игнатов, за когото шегаджия беше писал в Уикипедия, че под натиска на съпругата си, станал застъпник за асексуалното размножаване при хората, а на лизачите, заети с редактирането на статиите им трябваше месец да се усетят, че има нещо нередно ли?
  2. 2) П.Петров
    Комита! Учудвам се от мнението ти за Игнатов. Този човек не извърши нужните реформи, най-вече в сферата на висшето образование Казваш компромиси - да цялото му министертване беше низ от компромиси. Батакът във ФНИ е само върхът на айсберга. Според мене в друга страна от ЕС срещу него веднага трябваше да тръгне разследване за корупционни практики. защото същото положение щеше да излезе и в дирекциите на министерството му. Той е един безхарактерен човек , син на висша партийна номенклатура, уреден в хранилката на американците от щата Делауер. НБУ е срам за българското образование. Там всичко е обявено за продан(информация отвътре). ...още

  3. 3) 4х4
    П.Петров, изразявам съгласие с тезата ти като цяло. Имам само една малка лирична отметка: ген. Борисов хал хабер си няма от реформи, не знае какво е това и как се прави.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com