Бенямин Нетаняху: Новото правителство няма да допусне ядрено въоръжаване на Иран

Главната задача на бъдещото израелско правителство е да не допусне ядрено въоръжаване на Иран, заяви днес премиерът Бенямин Нетаняху, откривайки заседание на кабинета, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази задача се усложнява, тъй като Иран се снабдява с нови и нови центрофуги, които съкращават периода на обогатяване на уран. Нямаме право да се примиряваме с този процес, отбеляза Нетаняху, комуто израелският президент Шимон Перес вчера официално възложи да състави новото правителство след изборите на 22 януари.

Нетаняху набеляза още три важни задачи на кабинета: „Изпълнение на бюджета и извършване на реформи, които ще доведат до снижаване на цената на живота; засилване на политиката за равно разпределяне на задълженията, без това да предизвика разцепление в обществото, и придвижване на мирния процес, отнасяйки се към въпроса с цялата необходима отговорност“.

Днес група доверени лица на премиера започват консултации с възможни коалиционни партньори на десния блок „Ликуд-Бейтену“, който спечели изборите, но не разполага с мнозинство в парламента (има 31 от общо 120 депутатски места), посочва „Франс прес“.

Очаква се преговарящият екип на министър-председателя да се срещне с представители на новата центристка партия „Йеш Атид“ на бившия телевизионен журналист Яир Лапид, която изненадващо се класира втора с 19 мандата. Анализаторите прогнозират, че партията ще получи ключово министерство в новото правителство – на външните работи или на финансите.

По-късно консултациите ще продължат последователно с Нафтали Бенет – младия водач на религиозната националистическа партия „Еврейски дом“ (с 12 мандата в Кнесета), и с представители на ултраортодоксалната партия „Шас“.

Разговорите се подновяват със среща с ултраортодоксалната формация „Обединен юдаизъм на Тората“ (7 мандата) и центристките партии „Хатенуа“ („Движението) на бившия външен министър Ципи Ливни (6 места) и „Кадима“ (2 места).

По закон министър-председателят е длъжен да представи състава на кабинета си в парламента до 28 дни. Ако този срок се окаже недостатъчен, премиерът разполага с две допълнителни седмици. При нов неуспех президентът може да възложи сформирането на правителство на друг кандидат.

Вашингтон пост: Израелският удар в Сирия е генерална репетиция за атака срещу Иран

С въздушния удар, който нанесе в Сирия, Израел направи малка генерална репетиция във връзка с противопоставянето с Иран, пише в. „Вашингтон пост“.

Израел отдавна показва, че е готов да атакува ирански ядрени обекти, ако Техеран се доближи твърде много до създаване на ядрено оръжие.

И Израел, и Иран вероятно внимателно ще наблюдават развитието на ситуацията след въздушния удар срещу цел на сирийска територия, за да се опитат да разберат по него как би се отразило върху региона евентуално израелско нападение срещу ирански ядрени съоръжения, посочва изданието.

Тъй като Израел не може със сигурност да знае как Техеран и регионалните лидери биха отговорили на евентуален удар, представата му за вероятните им реакции може да изиграе важна роля при определяне на това дали или кога да атакува.

Техеран, от своя страна, вероятно ще нагласи темпото на своята ядрена програма отчасти въз основа на това, което се надява, че може да осъществи, преди да предизвика израелско или американско нападение. В такъв случай израелският удар в Сирия може да бъде възможност и за Израел, и за Иран да проверят волята на другия и да видят дали са способни да променят преценката за риска и ползата.

Естествено, разликата между въздушния удар в Сирия и евентуална атака срещу ирански ядрени обекти би била значителна. Израелските изтребители ще трябва да изминат много по-голямо разстояние, което вероятно би изисквало подкрепата или поне мълчаливото съгласие на държавите, над които би им се наложило да прелетят, като Саудитска Арабия.

Също така операцията би трябвало да бъде доста по-мащабна, като се има предвид броят на мишените, техният размер и фактът, че, както се предполага, те се намират под укрепени съоръжения, коментира „Вашингтон пост“.

Напрежението около израелския въздушен удар в Сирия изглежда се увеличи, след като Дамаск изпрати писмо в ООН, в което обяви, че има право да се защити, а атаката беше осъдена не само от отдавнашни врагове на Израел като Иран и ливанската групировка Хизбула, но и от Русия, изтъква в. „Ню Йорк таймс“.

Израел запази мълчание за удара, което според експерти е тактика, имаща за цел да се даде на атакуваната страна възможност да избегне влошаване на конфликта. Потвърждението на нападението от сирийска страна обаче може би подкопа тези усилия, отбелязва изданието.

Израел беше заплашен с ответен удар след бомбардировката до сирийско-ливанската граница, пише британският в. „Гардиън“.

Русия и Арабската лига определиха атаката като нарушение на сирийския суверенитет. Сирия и Иран заплашиха да отвърнат на удара, а Хизбула обеща пълна солидарност с режима в Дамаск, като заяви, че Израел е извършил „варварско нападение“.

Сирийският посланик в Ливан Али Абдул Карим предупреди, че Дамаск може да вземе „изненадващо решение да отвърне на агресията на израелските военни самолети“, посочва британският в. „Файненшъл таймс“.

Дипломати и военни анализатори обаче омаловажиха опасността от ответен удар от страна на Дамаск или регионалния му съюзник Хизбула. Според тях в момента едва ли има риск от пълномащабна военна конфронтация, тъй като сирийският президент Башар Асад, който се бори с бунтовнически групи, не може да си позволи да отвори още един фронт, отбелязва вестникът.

Още по темата: Заплахите на Дамаск с контраудари срещу Израел са само риторика

Заплахите на Дамаск, че ще нанесе „съкрушителни“ контраудари на Израел, са само риторика. Така смята руският военен експерт Вадим Козюлин, коментирал пред изданието „Взгляд“ вчерашното изявление на сирийски дипломат за възможен ответен удар срещу Израел след бомбардировката на изследователски център край Дамаск предния ден. Според официалната сирийска агенция САНА тя е извършена от израелските военновъздушни сили, напомня „Взгляд“.

„Ако Дамаск отвърне, това ще е самоубийствена стъпка за (президента Башар) Асад. Той ще изгуби и последните си съюзници, включително Русия“, твърди Козюлин.

„Знае се, че Сирия разполага с голям брой ракети, но те са доста стари. Да сложим в сметката и многото химически боеприпаси – само това би могло наистина да застраши Израел“, посочва руският специалист. Той обаче не вярва сирийците да се осмелят на химически или ракетен удар срещу еврейската държава. „В отговор Израел просто ще ликвидира тази страна“, предупреждава Козюлин.

По думите му Израел е решил да унищожи изследователския център, защото „в Сирия има опасност химически оръжия да попаднат в неизвестни ръце“.

По принцип Дамаск има интерес от интернационализация на конфликта, защото появата на нов участник в лицето на Израел в различна обстановка би могла да сплоти донякъде арабите срещу еврейската държава. В случая обаче едва ли ще стане така. Когато Израел нанася подобни превантивни удари, първата реакция винаги е негативна, но в крайна сметка всички преглъщат горчивия хап, добавя руският експерт пред „Взгляд“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.