Джон Кери – приятелят на всички политически сили

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

С влизането на Джон Кери във Фоги Ботъм (Държавния департамент) идва на власт един държавен секретар, който има необичайно тесни връзки с Италия, зародили се поради политически ангажименти, семейни причини или лични предпочитания.

Когато през април 2011 г. НАТО започна атаката срещу Либия и Италия се поколеба да се разграничи от полковник Кадафи, президентът Барак Обама изпрати Джон Кери в Рим с мисията да го убеди да промени позицията си. Кери успя, защото във Вечния град той маневрира доста ловко.

Посланик на САЩ в Рим е Дейвид Торн, с когото Кери е приятел още от Йейлския университет, още преди да се ожени за сестра му Джулия. Кери допринесе за номинирането на Торн на този пост през 2009 г. и сега има намерение да го върне във Вашингтон като един от най-близките си съветници по стратегическите въпроси.

Връзката на Кери с Торн обяснява също и защо Кери познава лично всички най-важни италиански лидери. Но тази връзка е само един от елементите в мозайката на отношенията на новия държавен секретар с Италия. Дъщерите на Кери – Ванеса и Александра, пребивават често в тази страна. Втората съпруга на Кери – Тереза Хайнц, говори езика на Данте. Вилата на брега на езерото Комо, купена от Джордж Клуни, преди беше собственост именно на семейство Кери.

Държавният секретар освен това произхожда от католическо семейство, което допълва мозайката с елемента на вярата. Така че няма нищо изненадващо, че в средата на април 2011 г., между две срещи с римските лидери, Кери придружи съпругата си в Пантеона, после я почерпи със сладолед в Джолити, една от най-посещаваните сладоледаджийници в Рим. В северното градче Маранело пък Кери се качи на Ферари, шофирано от главният тестови пилот на компанията Дарио Бенуци, преди да се срещне с Лука ди Монтедземоло, шефът на Ферари и на Фиат.

Като успя да отлепи Берлускони от Кадафи, Кери засили в очите на Обама доверието спрямо Италия. От друга страна връзките между двете страни преминаха и през кабинета на Кери, който беше председател на комисията по външни отношения в Сената. Когато през юли 2010 г. Пиерлуиджи Берсани, лидерът на италианската Демократическа партия, пристигна във Вашингтон, неговите разговори за италианските военни в Афганистан се състояха именно в кабинета на Кери.

Няколко месеца преди това, през февруари 2010 г. именно Кери беше този, който уреди срещата на председателя на долната камара на италианския парламент Джанфранко Фини с вицепрезидента Джо Байдън. На Кери беше поверена дори деликатната посредническа мисия относно общата снимка на италианския президент Джорджо Наполитано с Обама от май 2010 г., която предизвика у тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони леко раздразнение.

Връзките на настоящия американски държавен секретар с левоцентристите пък датират от юли 2004 г., когато нейните лидери Пиеро Фасино и Франческо Рутели участваха в Бостън на Конференцията на Демократическата партия, на която Кери беше номиниран за кандидат за президент. Тези връзки с левоцентристите се задълбочиха и по време на срещите на Кери с тогавашния италиански външен министър Масимо д’Алема. Те се разпростряха чак до Конференцията на американските демократи в Шарлот, когато Кери прие италианска делегация, водена от италианския политик и учен Лапо Пистели и от Лука Бадер, представител на италианската Демократическа партия.

По време на последното правителство на Берлускони Кери няколко пъти посети Рим – дори неофициално – на път за Близкия изток. Когато новият италиански премиер Марио Монти дойде във Вашингтон за среща с Обама през февруари 2012 г. желанието на Кери да се срещне с него беше толкова голямо, че той участва на бала, даден в резиденцията на италианския посланик Вила Флоренция във Вашингтон, въпреки че се беше контузил на хокеен мач.

От друга страна през февруари 2010 г. Кери се срещна с Фини, придружаван от италианския политик и юрист Алесандро Рубен, въпреки травма на крака. По време на срещата той гордо демонстрира бастуна си със сребърна дръжка, подарен му от Тед Кенеди. А пък по повод тържествата за 150-годишнината от Обединението на Италия, Кери пристигна в Рим заедно с Джо Байдън.

Има много други подобни случки, които обясняват защо италианският външен министър Джулио Терци приветства номинацията на Кери с послание в Туитър, гласящо: „Той е истински приятел на Италия“.

Когато на 15 февруари Джорджо Наполитано влезе в Овалния кабинет на Белия дом, за да очертае с американския си колега бъдещите двустранни отношения, Кери ще бъде редом до Обама.

Няма почти никакво съмнение, че който и да дойде в Палацо Киджи сградата на италианския министерски съвет , той ще има в лицето на Кери събеседник, добре запознат с италианските въпроси.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.