www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Сагата за Борисов и службите продължава с ДОН „Буда” и ЦГДОР. Какво още иде?

5 Февруари 2013

 

Бойко Борисов и охраната му като главен секретар на МВР 2002 г. Снимка: Булфото

Сайтът „Биволъ” продължи публикуването на документи за Бойко Борисов (виж по-долу), от които става ясно, че макар да е бил предложен за информатор на ЦСБОП, така също той е бил обект на наблюдение и разработка на същата служба, като човек от силовите групировки в престъпния свят.

Новата публикация дойде след голям шум в медиите, разразил се в рамките на първия работен ден от седмицата, след като премиерът Борисов проговори пред някои медии.

За един ден МВР разсекрети папката „Буда” и обяви, че там няма нищо. Шефът на ГДБОП Флоров обяви прев бТВ, че няма доказателства за сътрудничеството на Борисов към тази служба. И бившият й директор Кирил Радев отрече Борисов да е сътрудничил. Като че ли е нещо компрометиращо да сътрудничиш на службата антимафия през 1996 г.

По начало публикуваният от сайта „Биволъ” документ, според който сегашният премиер е предложен за информатор на ЦСБОП през 1996 г. предизвика ненормални реакции в медиите и интернет. Вчера e-vestnik писа, че някои медии тълкуват документа като принадлежност на Борисов към ДС, макар да става дума за 1996 г. Така го коментират и множество читатели.

Странно беше мълчанието на големите медии, които обаче изведнъж скочиха да защитават Борисов, след като той самият каза, че твърденията за агент „Буда” са глупост. И мълчанието им предния ден беше заменено с безкрайни репортажи, които доказват …нищо.

Необяснима е нервната реакция на вътрешния министър Цветанов, който също се изказа напоително и обяви, че публикацията е предизборен кьорфишек, който и друг път е пускан. Според премиера Борисов зад изнесеното седят Слави Бинев и кръгът „Банкя” и т. н. Очевидно има един страх, че в документите, които излизат на бял свят, може да има е нещо неочаквано.

В новата публикация на „Биволъ” се обяснява как срещу Бойко Борисов е заведено ДОН – дело за оперативно наблюдение, а след това и ЦГДОР – централизирано групово дело за оперативна разработка. Както писа вчера e-vestnik, ЦСБОП през 1997 г. прави разработка на Борисов и събира досие, което след години служи за основа на публикации срещу току-що назначения главен секретар на МВР през 2001 г.

Т. нар. ЦГДОР е срещу всички силови групировки, а едно от делата е срещу фирмата на Борисов „Ипон”.
От всичко става ясно, че Борисов е разработван за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност, а съвсем не е служил доблестно на МВР като информатор.

Документите на „Биволъ” са от свързания сайт „Balkanleaks” („Болканлийкс”), който има система за подаване на документи и информация, така че да не се разбере източникът. Към документите в „Болканлийкс” има обяснителна бележка, в която се твърди, че Борисов е вербуван от Държавна сигурност в средата на 80-те години.

Тогава срещу него е заведено дисциплинарно дело за лъжесвидетелстване. Борисов свидетелствал по бракоразводно дело, но се оказало, че излъгал. Следва вербовка от Шесто и ДС урежда дисциплинарката да бъде прекратена, пише „Биволъ” (виж тук цялата публикация).

Досието на Борисов като доносник на ДС е било пришито към ДОН “Буда”, но е прочистено от дългогодишния кадровик в МВР Борис Димитров, пише още в бележката. През ноември тази година Димитров беше назначен от правителството за шеф на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). „Биволъ” пише, че не е могъл да потвърди тези твърдения от независим източник.

Така или иначе, документите, колкото и да са малко, потвърждават това, което се знае отдавна – Борисов е бил част от силовите групировки от подземния свят и е бил обект на интерес от антимафиотската служба. Досието му е прочистено и скрито, вероятно по времето, когато става главен секретар на МВР. Но сега изскачат част от документите, които вероятно някой служител е изнесъл.

Не се знае само – колко още от папката на Борисов ще излезе на бял свят?

Документ на ЦСБОП, с който се прави искане за дело за оперативно наблюдение на Бойко Борисов.
Документ на ЦСБОП, с който се прави искане за дело за оперативно наблюдение на Бойко Борисов.Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Холмс
  Навремето при планиране на командно-щабните учения имаше едно понятие "нарастване на обстановката".Та и сега сме свидетели на процес на такова нарастване.Вероятно има не малко изнесени документи,сложени в един кашон и подавани на порции на "Биволъ" с разчет кулминацията да е непосредствено преди изборите.Очакваният от главния планировчик резултат би бил окончателното дискредитиране на Борисов и неговото обезсилване.Сега разни анализатори вероятно умуват кой точно е този планировчик.А за публиката остава шоуто.
 2. 2) vlado
  Холмс, ти какво предлагаш, да крият документи за криминалното минало на Борисов, за да не му пречат на изборите?
 3. 3) Холмс
  Не,разбира се!Акцентирам на прийомите в рано започналата предизборна кампания.А по криминалното минало на Борисов да работи новият Главен прокурор,ако има топки.
 4. 4) perseus
  Всичко е тинтири минтири. След две седмици няма даже да се помни за поредният скандал. А даже и да се помни, какво? Станишев и новата тройна. Благодаря за избора...
 5. 5) MacAllister
  Не знам защо са нужни досиета или може би българите толкова се подмокрят от Бойко, че им трябва някакво страшно доказателство,за да видят очевидното. Ние сме избиратели, не сме съдии, нямаме нужда от детайлни доказателства, достатъчно е да видим кого тачи и как се напушва емоционално като типичен циганин измамник, достатъчно е и това с кого е дружил. Най-идиотското е как гласуващите за тоя-който-ще-пребори-крадците-на-прехода някак си избирателно забравят, че самата Цветелина Бориславова е такъв крадец измамник използвал прословутите компенсаторки, за да натрупа стотиците милиони от нищото. Дали това е ловък бизнес трик или измама аз няма да коментирам, важното е, ...още

 6. 6) чичата
  още от времето, когато антон югов беше министър на вътрешните работи, достъпът до секретен архив се правеше по строго регламентирани правила, оситуряващи постоянен свидетел, отбелязващ читателя/ през годините, тия правила се усложняваха, а не се опростяваха, независимо как се променяха информационните носители/ това нещо продължи и по времето на министър-петканов(професора), който сам влизаше в информационните масиви, оставяйки личния си чип на съхранение у дежурния по архива офицер/ не така обаче стояха нещата с главния секретар на мвр-то, по петканово време/ докато сам не се увери, и не прецени сам, че си е деформирал досието до неузнаваемост, въпросният "секретар" не изгуби ...още

 7. 7) хамалин
  поздрави на чич и мак persus,ако ти (тук си говорим без вие)го забравиш, бъди сигурен,че на децата ти, децата, ще си го припомнят. пунта мара, наричан гальовно от некои българе бете бойко, като всеки голям глупак, ще завърши зле. невероятното е, че такъв изключителен умствен никакъвец е управникъ
 8. 8) Gregor
  ОПИТВАТ СЕ ДА ЗАПУШАТ УСТАТА НА " БИВОЛЪ" като атакуват сайта !!! Изплашиха се, че действително ще изнесе данни за ББКинг!!! Това е самопризнание , че миналото му не е чисто, както всички подозираме!
 9. 9) nik
  Най - лошото в тази ситуация , е че предстои посещение на Путин в БГ през март . Дотогава може би Борисов трябва да си говори сам . Какво ли ще поиска Путин тогава ? Изобщо не му завиждам какво го чака . Пък и нас , като Газпром купи ДЕПА . Дано има "топки" да устиска на напъна . Че няма да е фактор в следващия парламент е ясно , но нова тройна коалиция - не мерси .
 10. 10) SeoKungFu
  момата е честна !


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com