www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 27 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Самозапалване… И паралелната реалност, в която живеят журналистите

21 Февруари 2013

 

Полицаи оглеждат мястото пред общината, където протестно се самозапали 36-годишен мъж. На тротоара се виждат овъглени останки от дрехите му. Снимка: Булфото

Дянков се завръща на бойния си пост, чета радостна новина. Оставката е върната, пак е приятел с премиера. Той е простил “онова, което МИ причини с помощите за земеделците”… И Дянков обявява още, че ще се бори за втори мандат.
В същия момент чета друга една новина – 36-годишен мъж се самозапали протестно пред община Варна.
Вторият.
В рамките на 48 часа двама млади хора се самозапалиха. Първо един в Търново, после този във Варна. Първият – демонстративно, на пешеходна пътека в града. Успял да каже, че му е омръзнал този живот. Вторият е още жив, макар да се е полял с повече бензин. Държал и плакат против кмета, пред това участвал в протестите.

Не знам друга държава да са се самозапалили протестно двама души за 48 часа и медиите да блеят в някакъв унес и да разсукват някаква неясна тревога защо Борисов си отива. А финансовият министър бодро да обяснява как комунистите довели страната до не знам колко си катастрофи и той нямало да позволи. Какво няма да позволи? Той до какво доведе страната? Може би живее в някакъв друг свят?

На кой свят, по дяволите, живеят говорещите глави от телевизора?
Не чуват ли, че хора се самозапалват? Някой замисля ли се какво е това?

Да се изгориш публично не е просто самоубийство

Това е ритуално самоубийство, най-крещяща форма на протест. При всеки подобен акт по света е имало катаклизми. Тук медиите го слагат в графата битов инцидент, криминална хроника - гръмнал бойлер, убил човек.
Не. По-лошо. И цветановата полиция, и борисовите медии се занимават с (фашистка ли да я нарека, комунистическа ли) пропаганда.
За изгорелия в Търново съобщиха, че бил болен от шизофрения. Хем бил шизофреник, хем доскоро работел, ама получил депресия и напуснал работа. В държавата на Бойко Борисов не могат да се самозапалват хора. Само луд, нали?

За изгорелия във Варна, който е алпинист и фотограф, има собствена фирма, някакъв полицейски шеф пак се опита да каже, че бил луд – нещо бил самотен, не общувал с родителите си. Ама понеже не можаха да го изкарат луд, съобщиха, че е хващан с наркотици. Ами защо не е в затвора, като е хващан? Или това е просто типичната полицейска фашистка пропаганда?

Но четеш тия новини в графата за дребни инциденти и някак умът ти не го побира. В Южен Виетнам навремето се самозапалиха будистки монаси и това помете правителството. В Чехия един студент се самозапали и стана знаме на свободата.
В България се самозапалват хора, полицията ги изкарва луди, медиите ги слагат в криминалната хроника и повече не им обръщат внимание.

Пускаш телевизора –

говорещата глава Цветанка Ризова

с почти разплакан глас пита някакви поканени в студиото лидери на протеста „Ама защо искате оставка на правителството?” - как е възможно - на доброто правителство, на добрия Бойко Борисов?
Сякаш поетическият идеал на Цветанка – Бойко Борисов - пада. Нейният свят се срутва. Тя къде е живяла досега? Докато сладко чурулика с политици, сякаш не е чула за самозапалени, не е чула за бедност и безизходица.

Цветанка Ризова. Снимка: Булфото

По телевизионни студия бълбукат обичайните приказки, какво мислела тази парламентарна група, какво мислела онази. Андрей Райчев пак говори за прехода, за лявото и дясното…
Мустакатият партньор на Цветанка - Цонев, спечелил си навремето прякора Пъпеша, усмихнато обяснява на другия ден, че в сайта на бТВ гласували почти 20 000 души и 70% от тях били против оставка на правителството. Имало подкрепа… Телевизия, която си спечели славата на обслужваща властта, очаква в сайта й да влизат хора, които са против Борисов… Цветанка храбро атакува гости в студиото, като адвокатка на Борисов, сякаш е в съдебна зала.

Потичат едни безкрайни репортажи от някакви агитки, които обикалят София, тук-там чупят по нещо. И репортерка интервюира избрани млади хора. „Не искаме Бойко да си отива”, казват тези, наречени от бТВ „протестиращите”. След час друг репортер на бТВ на друго място из София интервюира кой знае защо съвсем същите, един от които пак казва „Ако си отиде Бойко, ще настъпи катастрофа”.
Новинарите не виждат ли, че тя вече е настъпила? Но не защото Бойко си отива. А защото с активната помощ на медиите ни управлява 3 и половина години.

Не чуваха ли през това време, не виждахте ли каква масова бедност и безпаричие настъпва? Докато пускат ден и нощ от екрана и по вестниците да текат хвалбите на Дянков за финансова стабилност.
На ви сега стабилност.

Какво трябва да стане, за да се събудят?

Журналистите сякаш живеят в паралелна реалност. Те наистина се учудват какво се случва. Ани Цолова и партньорът й водиха от студио вечерен блок с включвания от протести из София, пуснаха зрители по телефона и най-искрено започнаха да се учудват на гнева на някои от тях. А не е да не са чували, че не ги обичат. Дори онзи ден протестиращи нарязаха гумите на репортерската кола на бТВ…

Първата страница на вестник “Всеки ден” (от групата на Пеевски) представя Бойко Борисов като водач на протестите.

Двама се самозапалиха… Няма изход. Новините бодряшки, а безизходицата пълна.
Но няма кой да реагира на самозапалването. Язък им за отчаяния жест. Не е важно… Може би тази липса на реакция е поради типичната за България липса на емпатия. Болест особено силно изразена при журналистите. Те, които трябва да са най-чувствителни, най-критични…

И хоп, изскача още една новина от правителствената пресслужба, старателно пусната от всички медии – Генералният секретар на ООН говорил по телефона с премиера Борисов. Поздравил го за доброто управление. И накрая –

Бан Ки-мун изразил надежда,

че България отново ще бъде ръководена от премиера Борисов.
Туш…

Това съобщава правителствената пресслужба и медиите обилно го разпространяват. Няма да се намери кой да пита пресслужбата на ООН дали генералният секретар наистина си е позволил такова изказване – да оказва политическа подкрепа. ООН-то е с Бойко…
По телевизиите въртят по десет пъти изказването на Борисов в парламента, с което обидено си подава оставката. Как не иска да гледа петна от кръв по новия Му асфалт. Как полицаите му били като братя…

Да не разваляме хубавата мелодрама с някой самозапалил се. И с нередактирани и нефилтрирани изказвания пред камера.

Следва митинг в подкрепа на Борисов. Медиите ще съобщят как световната прогресивна общественост застава зад него.
И той ще каже като Шварценегер: I’ll be back!
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) spectator
  Интересен момент от репортажа на живо на bTV снощи. Протестиращият, който подкрепяше ББ и искаше "Бойко да назначи нови хора". Един и същи човек, той беше интервюиран поне три пъти, от различни екипи на bTV. Обективна журналистикаи представителна извадка :) Записът е на сайта на bTV ( http://vid.btv.bg/vod/2013/02/20/1cbb5e606c_61085674.mp4 ). Същият човек е на 5-тата, 41-ва и 52-а минута. По едно време дори се приближи и взе шепне нещо на ухото на репортера. Вероятно не разбра че е в ефир...
 2. 2) Ganev
  Винаги съм твърдял че Бойко заслужава Оскар за политически карагьозчилък, но с последното си изпълнение той е на път да се удави в собствените си импровизации. ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКА В ТОЧНО ТОЗИ МОМЕНТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОФАНСКИ И БЕЗОТГОВОРЕН АКТ. Привидно Борисов се оттървава от изпълнението на неизпълнимите обещания за понижаване цената на тока, сиктирдосване на ЕРП-та и прочие, както и за повишаване на пенсии, плащания по заеми и други задължения от все по-изтъняващата хазна. Привидно оставя протестите без адресат и автоматически прехвърля отговорността за всеобщата беднотия на всички политически субекти, като уж по този начин съхранява собствената си партия, ...още

 3. 3) misho
  Аз още като го видях изпратих официално запитване до говорителя на Бан Ки Мун с молба да публикуват стенограма от разговора с Бойко. Все още нямам отговор.
 4. 4) bobr
  Те „не разбирали” какво искаме! Ами, цялата власт - на гражданите, това искаме. С повечко и по-силни права за пряко участие във всички „власти”. Защото „представителите” ни на власт и в „опозиция” ни предават вече 23 години. НЕ „обществен съвет при президента” без места, където хората от кварталите да се договарят за общи действия без „благословия”! НЕ "Комитет за национално спасение", а "КОМИТЕТИ ЗА НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ" - във всеки квартал – във всяка избирателна секция. Където хората да чуят умните и се договорят помежду си КАКВИ ПРОМЕНИ в системата желаят. Служебно правителство с гражданско наблюдение в министерствата и всички други ...още

 5. 5) Вени Марковски
  Иване, на фона на това, че има "журналисти", които предоставят медиите си за оправдаването на профашисткия режим на Богдан Филов и цар Борис III, Цветанка Ризова е света вода ненапита. Нищо не може да се сравнява по гнусотия с антисемитизма и опита за реабилитация на депортацията на нашите сънародници в нацистките концлагери. Не споменавам кои са "журналистите" и "изданията", защото няма смисъл да ги популяризирам, но има такива - и ти го знаеш добре.
 6. 6) Chavo
  Господин Вени, като надраскан винил си.
 7. 7) MacAllister
  Вени, сериозно, прекаляваш с тоя антисемитизъм, особено пък като израеския премиер се изтъпани да подкрепя Тиквоча, хич не му е мястото да ги мешаме и тях в бъркоча. Те и сами си се месят, където не им е работа повече, отколкото е културно (за да не кажа по-тежка дума).
 8. 8) чичата
  итартас съобщи че вдействителност, челябинският метеорит е дело на ахмет доган, целещ се в сараите на герб, през турски мерник
 9. 9) 4х4
  чича, , моля те, имай милост и аз душа нося.
 10. 10) мда
  Марковски, дядо ти е написал едно стихотворение, когато е близал сърбите, айде, замълчи, бе: Македонци секога сте били, со славянска кров во жили, кой ви каже бугари сте били, той ви лаже,сака ярем да ви сложи. Не си Бойко Борисов и нема Цветанка да те показва, умнико.
 11. 11) земпарето
  Статията е за изкривените представи и духачески тълкувания на родната "журналистика" на факти и казуси със значение за народеца. В нормални страни, и не само там, такива самоубийства са симптоматични и превратни за управляващите. Намекът е за ролята на медиите във формирането на нагласи в обществото и произтичащи от това действия. Сиреч, не очаквайте правилни ориентири от помиярски медии, а идват кардинални избори. Както усещам замисъла на кукловодите на протестите, резултатите от изборите отново нема да са в полза на протестиращите и в крайна сметка победители ще са червените капиталисти, и разбира се, петата колона...
 12. 12) 4х4
  Ако кажеш на хора като Цветанка Ризова, които живеят в паралелна реалност, голяма "колкото една човешка длан": "Е.и си майката, п.тко заспала!". Как мислите, дали няма да разберат от първия път какво си им казал? Аз мисля, че ще разберат. Нищо, че животът на Халифакс изисква да го лапаш със салфетка, а понякога да го хващаш с нож и вилица, понеже си много културен.
 13. 13) pro-anti
  Тая Цветанка на снимката за първи път я виждам, защо гледа така невинно като бременна гугутка?
 14. 14) чичата
  щото нейничкият е дъртанян


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com