www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руски експерт: Бойко Борисов всъщност отърва "Росатом" от неизгодна поръчка

28 Февруари 2013

 

Протест срещу строителството на АЕЦ “Белене” в София. Снимка: e-vestnik

В България продължават масовите протести срещу рязкото поскъпване на електроенергията. Оставката на кабинета Борисов изобщо не задоволи жителите на страната, констатира руският в. “Новие известия”.

Хората настояват за незабавно сваляне на тарифите, непосилни за повечето българи. Точно това обаче не могат да им обещаят властите, пояснява изданието.

Най-обидното за българите е, че не проумяват докрай на какво се дължи кризата. Местният печат помества различни версии за ценовия скок. Според най-популярната за всичко е виновна алчността на българските енергетици. Редица експерти от Москва и от София пряко свързват поскъпването на тока и масовите вълнения с отказа на България от доизграждане на АЕЦ “Белене”.

Малко по-различно е обаче мнението на Константин Симонов, шеф на руския Фонд за национална енергийна сигурност, посочва на сайта си радио “Гласът на Русия”.

Пускът на “Белене” естествено би довел до поевтиняване на енергията след няколко години, но цените на газа за българите бездруго бяха сред най-ниските в Европа. Отказът от строежа пряко ощети националните интереси на България, която би могла да стане износител на суровини за балканския пазар.

Случи се обаче парадокс. Разрушил от глупост атомния договор, Борисов направи ход в полза на Русия. Корпорацията “Росатом”, която и без това има огромен пакет проекти - 35 реактора в 15 страни - се отърва от една спорна поръчка, която всъщност бе неизгодна за нас, твърди руският експерт.

Според него обаче оставката на Бойко Борисов не е предизвикана от решението за “Белене”. Отказът на неговия кабинет от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис донесе още повече вреди за собствената му страна, заявява Симонов.

България можеше да получава от транзит на петрол, заобикалящ Босфора и Дарданелите, по 30 милиона долара годишно, а в бъдеще дори по 50 милиона. При скромния БВП на страната от 15 милиарда евро това би било солидна добавка към бюджета на най-бедната страна в Европа според Евростат, допълва московският аналитик.

Колкото до Борисов, “българите още не са осъзнали цената на погрешната му енергийна политика. Ще я научат обаче много скоро”, твърди той.

“Недостигът на електроенергия неминуемо ще я оскъпи още повече. Маховикът на народното недоволство, задвижен от десноцентристите, ще е трудно да бъде спрян. Убеден съм, че партията на Бойко Борисов ГЕРБ няма начин да спечели следващите избори за парламент”, заключава Симонов пред “Гласът на Русия”.

Друга версия, силно подкрепяна в чужбина, обвинява за всичко безотговорността на избирателите в България. Те прибързано склонили навремето да бъде затворена атомната електроцентрала на страната, което предизвикало постепенно поскъпване на тока, разказва всекидневникът.

Българите “митингуват, вероятно защото започват да схващат, че да свалят нелюбимия Бойко изобщо не означава да получат желаното”, коментира електронното издание “Вести”.

Всеки четвърти в България вече живее под чертата на бедността и подобрение не се очертава. Сега българските демонстранти искат “всичко да се промени”. Не е много ясно от кого точно очакват подобен подвиг, затова пък е ясно, че подвигът е невероятно труден, се казва в материала.

Независимо от своя по балкански експресивен темперамент българите са доста уравновесени хора и протестите не хвърлят страната в хаос, пише автор на електронния в. “Лента”. “Как в България се борят срещу продажните политици”, анонсира той темата на репортажа.Споменавайки няколко пъти за “усмихнати” и “смеещи се” демонстранти, за “тиха и спокойна” атмосфера специално във Варна, руският журналист обаче твърди, че българите са “по-политизирани от хората в Русия. Те вярват, че могат да повлияят върху бъдещето на страната, и не се смятат за бедни”, отбелязва авторът.

Част от демонстрантите смятат, че българите не желаят социалистите да се върнат на власт, но не виждат и ясно очертана опозиция. Идеален вариант според тях биха станали абсолютно нови лица от народа или интелектуалци, признати от обществото - но още не се знае откъде да ги вземат, пише кореспондентът.

И цитира един от издигнатите плакати: “Със стари курви нов бардак не става”. В скоби е даден превод, но същите думи са изнесени в заглавие на репортажа в оригинал - на български език.

БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) dorn
  Ето класически пример как дяволите в ада четат евангелието.
 2. 2) Куманистан
  Сибирският експерт май не е успял да изтрезнее преди да установи, че българите ползвали най-евтиния газ в Европа. На водкаджиите им дай едно - да изнасят суровини. И да обръщат АК-74 срещу водка. България има всевъзможни други кусури, но не страда от недостиг на електроенергия.
 3. 3) Петър
  Е то бива, ама чак такива лъжи не бях чел. Най-евтин газ?!??! Тоя верно не е изтрезнял. Евтин ток от АЕЦ Белене?!??! Даже и проста бакалска сметка показва, че тока ще е доста скъп. 15 млрд евро БВП?!?!? По мои данни е поне 2.5 повече. БЛЯД!!!
 4. 4) Chavo
  Това е преродилия се Вова.
 5. 5) dichevmnd
  В изречението за цената на газа ,става явно реч за цената на тока-очевидно грешка на превода.Само ,че статията бие точно в целта ,подобна глупост с отказването на договора никой не би ни измислил,освен един човек склонен и податлив на чуждо влияние .Ето затова тока ще расте-докато стане изгодно да се внася драги форумци,както стана с месото,млякото,даже и картофите.При такава политика на затриване на нациналния ресурс,това следва,успешно водена вече 23г.
 6. 6) земпарето
  ..."руският журналист обаче твърди, че българите са “по-политизирани от хората в Русия. Те вярват, че могат да повлияят върху бъдещето на страната, и не се смятат за бедни”... Първото бълнуване на руския журналист е меко казано, неверно. И българчетата, и поданиците на руската империя не са толкова политизирани, колкото са еднакво бедни духом и лумпенизирани от дългите години болшевизъм,... е, на нашата територийка е с неколко десетилетия по-малко, но резултатът е същия. Второто твърдение е илюзорно, колкото и ефектни да беха протестите провокирани точно от бедността на 70% от населението. Най-доброто, което се получи от тези вълнения, е че ...още

 7. 7) stefanb
  Руска сган такава... мамицата ви лъжлива!
 8. 8) Вова
  Корпорацията “Росатом”, която и без това има огромен пакет проекти - 35 реактора в 15 страни
  ..............Я малко аритметика. 35 реактора х 4 млрд. евро/средно за бройка/= 140 млрд.евро .А БВП на България е колко..??


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com