www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Михаил Миков пред "Известия": Като дойдем на власт, първо ще пуснем АЕЦ "Белене"

2 Март 2013

 

Бившият вътрешен министър Михаил Миков, зам.-председател на групата на БСП в парламента, разказа пред “Известия” как социалистите ще оправят положението в България, щом дойдат на власт, пише руският всекидневник. “Първо ще пуснем АЕЦ “Белене”, която ще бъде построена от руски фирми, обещава Миков в интервюто.

Централата е необходима за българската икономика, тъй като ще привлече инвестиции и ще осигури нови работни места. И най-важното, АЕЦ е стратегически проект - благодарение на “Белене” ще намалим цената на тока и ще върнем на България енергийната й самостоятелност.

Това целят и другите енергийни проекти, предлагани от БСП - петролопроводите “Бургас-Александруполис”, блокиран от правителството на Борисов, и “Южен поток”, който бе одобрен едва след като се борихме три години, заявява българският социалист.

България се отказа от строежа на нова атомна централа, пренебрегвайки резултата от произведения референдум, пишат руски вестници в коментари за вчерашния вот в Народното събрание. Парламентът потвърди решението си от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ “Белене”.

Над 60 на сто от участниците в референдума се обявиха за развитие на отрасъла и за създаване на нова АЕЦ. Повечето жители на България обаче се показаха равнодушни към съдбата на централата, пише “Взгляд”.

Активността бе малко над 20 на сто и резултатът бе само препоръчителен според българските закони. Окончателното решение остана за парламента, посочва електронният вестник.

Строежът на “Белене”, започнат през 1987 г., бе замразен през 1990 г., напомня седмичникът “Аргументи недели”.

Българският парламент не подкрепи проекта дори в разгара на масовите протести срещу рязкото поскъпване на тока. Руската корпорация “Росатом” се бе наела да стане изпълнител, но сега остава с надеждата за промяна в съотношението на политическите сили в България, посочва “РБК дейли”.

“Вчерашното решение бе абсолютно предсказуемо - приеха го същите хора, които замразиха проекта миналата година”, коментира за вестника Александър Уваров, главен редактор на сайта Атоминфо.

Според него обаче все още има шансове строежът да продължи. България е рядко проатомна страна, в която АЕЦ дава невероятно евтина енергия, а това е от значение за една не тъй богата държава, казва експертът.

Ситуацията около “Белене” вече свали български министри, а скоро може да има и предсрочни избори за парламент, пише “РБК дейли”. Засега “Росатом” просто се опитва да си върне средствата, похарчени за “Белене”. Източници от корпорацията заявяват пред “РБК дейли”, че “Росатом ще брани и занапред позицията си” в парижкия арбитражен съд.

България няма нужда от руска АЕЦ “Белене”. От появата й ще имат интерес само Русия и местните олигарси, твърди пред “Газета” българският политолог Огнян Минчев. Същинската причина за сегашната криза не е недостигът на електричество, а монополизацията на икономиката. Шепа олигарси управляват България, казва анализаторът.

Българската вътрешна криза няма да се отрази върху интересите на обикновените руски граждани в България. Тя е сред малкото страни в Централна и Източна Европа, където никога не е имало структурна русофобия, изтъква той. Това обаче не е достатъчно, за да се развият тесни външнополитически връзки. С оглед на слабата вероятност парламентът да се обнови през пролетта не бива да се очакват и промени в отношенията между Русия и България.

Исторически погледнато, Русия употребява “имперски тон”, за да разговаря с България; на практика това означава монополно високи цени на газа, петрола, атомното гориво. Дори ако следващото правителство отстъпи пред “Росатом” по въпроса за “Белене”, това ще е огромно бреме за българското общество. И няма да подобри отношенията с Русия, прогнозира пред “Газета” българският наблюдател.

БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) svako
  В цялата си сто и кусур годишна история бкп-бсп никога не е защитавала националните ни интереси. През всички тези години българските каманисти бяха и си останаха ибрикчии на Масква независимо дали кремльовският батюшка е балшевик, каманист или лилипут покатерил се на престола с пениза за управляемая демократия. От 1878г. Рассия гледа на България като на своя губерния и къде с подкупи, къде с окупация това продължава и до днес. Имаше надежда, че ще настъпи промяна след като влязохме в ЕС, но този от снимката и неговите другари правят всичко възможно губернията да си остане управлявана от Масква. И ...още

 2. 2) Chavo
  Показателно е колко "умни" хора, "интелигентно" подвикват за излизане от ЕС. Щели сме да бъдем независими като Швейцария. Ма май, по скоро като Беларус.
 3. 3) pro-anti
  изборите в БГ са нещо като да избираш между един глупак и друг, по-голям и червен.Гледах в Панорама и клоуна Болен Лидеров, мале, мале, идиот до идиота, мила моя майко льо...
 4. 4) Куманистан
  След сутрешната си водка, др. Миков иносказателно е заявил, че БСП нема да доде на власт в близко бъдеще.
 5. 5) Холмс
  Че БСП ако дойдат на власт ще пуснат "Белене" е ясно.България е член на ЕС,но не съвсем!Като теглим чертата излиза,че Русия има по-голямо влияние,отколкото ЕС.Разпокъсаното дясно е лесно за неутрализиране и в близка перспектива не го виждам да стане решаващ фактор за икономически и социален просперитет.Всяко ляво управление у нас на практика е било марионетка на Русия.Тук е бъкано с руски агенти,които трескаво работят за промяна политическата обстановка.Борисов пък с неговата некадърна едностранчива икономическа и социална политика се оказа пълноводният поток за воденицата на руската икономическа експанзия в България.Дано вече се окажем наистина граждани и да се вземем в ръце!Иначе,Бог ...още

 6. 6) dorn
  "Българският парламент не подкрепи проекта дори в разгара на масовите протести срещу рязкото поскъпване на тока" - тоя цитат от статията показва кой е режисьора на протестите .
 7. 7) чичата
  интересно откровение: за имащите сетива, то означава ускорено изграждане на белене, срещу програмен кабинет с премиер банкя-буда и вътрешен министър с говорен дефект
 8. 8) Нецев
  Единственото по-лошо от комунист е влах-комунист.
 9. 9) мето
  Комунистите са най-наглите същества ,обитавали планетата Земя от сътворението на света до наши дни.Понякога се питам,дали майка ги е раждала или са дяволски творения?
 10. 10) земпарето
  Онези от нас, които не са били у властта явно не знаем какво опиянение носи тя. Освен това, комунистическата/комсомолската/ номенклатура има поръчението да се върне у нея с цената на предателство към държавичката ни, за да задоволи имперските нагони на своите господари. Ако се постараем да объркаме плановете им, макар и постепенно, крачка по крачка, значи имаме бъдеще.
 11. 11) Иванчо
  Хвала на таквиз политици! Само с един замах могат да ликвидират предизборната си кампания!Решителност трябва в тия несигурни времена!
 12. 12) Вова
  Изчакайте да настъпи 3-ти март де, омразния празник наложен ви от вашите най големи врагове,руснаците.Друго си е било да празнувате рожденния ден на султана...Нетърпеливи сте да се потупате по рунтавите гърди с вик"булгар,булгар"...
 13. 13) pro-anti
  Вова, добре дошъл! Къде се изгуби?
 14. 14) MacAllister
  Нищо й няма на Русия, дори и с Путин тя не ни е проблема - можем само да кярим от тях, ако съвсем малко се напънем. Големия ни проблем е множественото слагачество на цялата ни клика от елитни елитарници. Толкова са елитни, че се чудят на кого да се наведат и в паниката тичат сега като мухи без глави, а един от тях толкова се разкъса вътрешно между партньори от запад изток и югозапад, че накрая дигна кръвното. Такива слагачи именно оставят на Русия един единствен начин за разправия с нас - имперския. Всичкото делене на русофили и русофоби ни ...още

 15. 15) Chavo
  Mac, няма такова нещо ка то русофили и русофоби. Що има Франкфони, но не франкофили?! Става въпрос за цяла партия национални предатели (готови на всичко за няколко рубли в повече). Иначе руската имперска политика си е нейна работа ( както и американската или британската всъщност).
 16. 16) Chavo
  PS а иначе оня рапон пак се изтропа на метеното и се появяват вовофили.
 17. 17) svako
  Най-некадърните, прости и мързеливи слоеве от българското население оформят облика на бкп-бсп. Идват на власт с помоща на трети украински фронт и единственото условие поставено им от мужиците е да са им верни до гроб. Защо сталин залага имено на тях? Ами защото генетиката им е единтична с идиотите осъшествили воср и уморили от глад или с разстрели десетки милиони невини обитатели на концлагера ссср.
 18. 18) pro-anti
  франкофоби няма, има само такива, които са изритали френците от африканските и др. колонии. За мен лично всеки е добре дошъл да си каже мнението, дори и да не е като моето, дори и ще се радвам, ако моя политически неприятел СъКи се включи.Иначе ще се получи като една партия, в която всички са толкова справедливи и гениални, че нямат нужда от опозиция.Е, няма такава партия, Чаво, надявам се да го разбираш.
 19. 19) Chavo
  Борците за българска национална независимост, особено след русофилския военен преврат срещу Батенберг, спасили България от руска окупация след Обединението от 6 септември 1885 г., са се наричали и са били наричани националисти. Техните противници, настояващи България да стои на колене пред освободителите, са се наричали и са били наричани русофили, които по-късно измислят етикета “русофоби” за българските патриоти, обичащи България повече от Русия.
 20. 20) чичата
  някои тук се чудеха, като как бразилските антимафиоти изловиха мутрата боевски, без да се притесняват от шампионските му титли/ че не е за чудене, не е/ защото в скоро време ще се намери историк от парагуайската академия на науката, който да ни поясни родството на княза александър батемберг с руския императорски двор и породените от туй родство политически фракции между българските маскари - русофилите и русофобите
 21. 21) Chavo
  Хъм, интересна корелация. Иначе малката бройка на кралски линии, прави всички от тях роднини (близки или далечни). Но без връзка по темата.
 22. 22) Chavo
  PS Горе снимания пръдльо няма нищо общо с "кралските" кръвни линии, но в кръвна родственост с рубладжиите.
 23. 23) pro-anti
  вътрешното и външно(за износ) потребление на тока е спаднало -резултата е, че няколко блока на ТЕЦ Марица 1, 2 и 3 ги изключват, за да не работят залудо.Който иска да строи АЕЦ, да мине с каскета си и да събере пари за строежа й.
 24. 24) Вова
  Про,привет приятелю..ами бях за десетина дни на почивка в котедж край едно замръзнало финско езеро, близо до полярния кръг. Изкарахме си чудесно ...шашлык,парна сауна, ски, мотошейни.. . Северни удоволствия,какво да се прави. Лятото там е още по хубаво, стига да си риболовец и любител на пътешествия с лодка по езерата .А иначе..честит празник, скъпи български приятели...
 25. 25) svako
  Скъпи руски приятелю Вова блядь от Коньовица, докато ти си изтрезнявал от 23 февруари в България се случиха доста работи. Какъв празник ни честитиш? Надявм се да не си толкова тъп, че да се опитваш да ни пробуташ мирният договор в Сан Стефано между руския и турския султан като български празник.
 26. 26) pro-anti
  Свако, аз не съм максималист, ако ми дават 60% от нещо, вземам го и казвам "благодаря" и се опитвам да взема и останалите 40% ако ми е толкова важно.Ти май искаш свободата доставена и подарена 100% на тепсия, и то сребърна? Я кажи нещо интересно от Парагвай, което само човек, живеещ там може да научи.
 27. 27) Вова
  Стотиците паметници като благодарност и в памет на освободителите-братушки са издигнати още преди много години. Българският народ си е казал думата....На Азис свакото нека разсъждава за празниците в прародината си Пакистан....
 28. 28) Chavo
  Те кво общо имат с Путкин, еле пък с миризливото л..но на снимката?!
 29. 29) stefanb
  Ще пуснеш ама в Русия, лайняр мръсен! Ако БСП дойдат на власт ще има още по масови протести! Ще има да се надяваш...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com