www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Японската мафия извлича полза от ядрената авария във Фукушима

8 Април 2013

 

Експлозия в реакторите на АЕЦ във Фукушима. Снимка: от тв екрана

Близо две години след ядрената катастрофа във Фукушима и многобройните обвинения за участие на японската мафия в възстановителните работи, на 31 януари 2013 г. полицията арестува член на якудза по подозрение, че незаконно е изпращал работници в зоната на бедствието. Според полицията Йошинори Арай е оглавявал престъпна група в префектура Ямагата (Северна Япония) и е свързан с престъпния синдикат Сумийоши-кай, вторият най-влиятелен в Япония с 12 600 членове.

Арай изпращал многократно наемни работници на фирма подизпълнител, ангажирана за радиоактивното обеззаразяване на град Дате в префектура Фукушима. Работниците получавали само половината от дневната надница, възлизаща на 20 000 йени (158 евро). Другата половина прибирала престъпната група на Арай.

Аферата е доказателство, че възстановяването на централата и отпусканите за целта милиарди йени привличат престъпния свят. Мястото на катастрофата е още по-съблазнително за японската мафия, поради факта че от няколко години якудза губи приходи заради репресивното законодателство и мобилизирането на полицията срещу членовете й. От 1 октомври 2011 г. със специален закон се санкционират всички лица, поддържащи връзки или извършващи сделки с членове на организираната престъпност.

В Тохоку, района на бедствието, мафията е замесена в по-голяма част от възстановителните дейности: разрушителни работи и обработка на отпадъците. Полицията е разследвала 37 случая. През май 2012 г. арестува Макото Овада, друг представител на Сумийоши-кай за това, че изпращал работници в ядрената централа във Фукушима посредством фиктивна компания от префектура Точиги.

Участието на мафията във възстановителните работи след ядрената катастрофа отдавна е факт. През 2011 г. разследващият журналист Томохико Сузуки издава книгата„Якудза и ядрената индустрия”. За да я напише, лятото същата година работи месец и половина в централата. Бил е нает от местна компания, филиал на „Тошиба” без връзка с престъпния свят, както уточнява самият той.

Според него якудза действа във Фукушима от самото начало на катастрофата и взима пряко участие в борбата за ограничаване на щетите. Била е „натоварена да намери хора и да ги изпрати на мястото”. Насочвала се е към длъжници, бездомници и хора с психични заболявания. Според Томохико Сузуки практиката датира много преди инцидента във Фукушима и засяга целия ядрен сектор, който прибягва до услугите на якудза за най-рискованите дейности.

В първите дни на аварията поради липса на работна ръка Токийската електрическа компания (TEPCO), която стопанисва централата, кара да бъдат набирани хора „които не се боят да умрат”.

След изнесените данни на 19 юли 2011 г. Токийската електрическа компания обяви намерението си да отстрани якудза от всички дейности, свързани с централата. За целта компанията кара всички свои подизпълнители да подписват декларация, че нямат връзки с престъпния свят. Но прибягването до фиктивни компании би затруднило евентуалния контрол.

Превод: Анна Христова
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    за разлика от отечеството ни, японската мафия няма нищо общо с правителството на япония , нито с императорския двор/ самата японска мафия е стриктна както всичко в япония и беше една от първите "масови неформални организации" която приведе огромни суми в помощ на пострадалите от последните ужасни катаклизми
  2. 2) Chavo
    Няма такъв филм Чиче. По дефиниция "мафия" е сливане на престъпни организации с държавното управление.
  3. 3) чичата
    знае се че оспорваш и баща си


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com