Финансистът Любимир Христов: Правителството на ГЕРБ асфалтира. Не му остана време за икономика

Толкова некомпетентен финансов министър като Дянков не сме имали, казва финансистът

Любомир Христов. Снимка: личен архив

През всичките години на управлението на ГЕРБ имаше само неколцина финансисти, който последователно предупреждаваха какво се случва и какво ще се случи. Медиите не им обръщаха много внимание,с изключение на няколко сайта, които са критични към правителството на Борисов. Един от тези хора е Любомир Христов. Той е финансов консултант, бил е член на управителния съвет на БНБ, съветник за България на изпълнителния директор на Световната банка, и изпълнителен директор на Централния депозитар. Икономически съветник е на движение „България на гражданите“. Най-често медиите го цитират, когато става дума за банки, тъй като е голям критик на банковото законодателство и политиката на банките в ущърб на потребителите.

Ето няколко негови оценки за правителството на ГЕРБ от интервюта сега и в предишните години:

„Правителството на ГЕРБ асфалтира. На него не му остана време, а може би и нямаше капацитет за икономическа политика. Наследството е 400 000 загубени работни места и поръсване с калинки на институциите, до които се докосна. Много неща ще трябва да се започват отначало.

Това, което Дянков не знаеше и не можа да научи, е да гледа на бюджета и  фискалната политика като макроикономист. Просто защото не е такъв. Имали сме през последните 20-тина години и по-малко образовани министри на финансите. Но толкова некомпетентен като Дянков не сме имали. Фискалната политика освен всичко друго винаги и всякога е и инструмент за макроикономическо въздействие. Затова, като не можа или не му дадоха да контролира разходите, той наблегна на приходите, за да върже бюджета. Но резултатът от това дали ще режеш разходи или ще притискаш, в това число чрез откровен рекет за приходи, не е един и същ. Това изтегли ликвидност от икономиката, което е точно обратното на това, което трябва да се прави след спукване на балон.
Още през декември 2009 г. задържа безсмислено плащания за завършени проекти и изпълнени поръчки. С това  удари бизнеса като с чук.  В резултат се получиха ненужни фалити и се загубиха работни места, които можеше и да се запазят.
Това, което успя да направи, е да повиши събираемостта на някои приходи, въпреки, че анализи напоследък показват, че е изпуснал около 2 млрд. лв. годишно акцизи от контрабандни цигари. Нето ефектът не е много ясен.“

Из интервюто на Любомир Христов в „Гласове

„Приходите в бюджета на България след 2008 г. намаляха постоянно и структурно. Грешката на това правителство се състои в това, че то не предприе необходимите реформи да приведе публичните разходи в съответствие с нормалните приходи, а обратно – търси възможности да увеличи приходите, за да изразходва публични средства по неясен, непрозрачен и неефективен начин. В този смисъл това управление е ляво. То дори е левашко управление, защото за три години не се научиха как да изведат България от кризата и неслучайно за разлика от Турция, за разлика от прибалтийските държави ние не можем да се възстановим с темпове на растеж под 2%, които се предвиждат и за догодина.“

Из интервюто на Любомир Христов пред „Дарик радио„, окт. 2012 г.:

„Погледнете статистиката и вижте, че в България има криза за учителите, за пенсионерите, за полицаите… За всички групи има криза, няма криза единствено за монополите. Банките продължават да трупат печалби – 500 млн. лв. за първите осем месеца на годината. ЕРП-тата продължават да трупат и да изнасят печалби и пр. …за българите става все по-ясно, че са бедни, защото монополите крадат, а регулаторните органи обслужват повече регулираните, отколкото обществения интерес.“

Из интервю пред „Гласове„, окт. 2011 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.