www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ако българските прокурори бяха като френските

25 Март 2013

 

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Френското правосъдие са разбушува и за три дни взе три скалпа, разтърсвайки едновремено френското правителство и левицата, Международния валутен фонд и главната френска дясна партия Съюз за народно движение.

Първо бе започнато разследване на министъра на бюджета по повод един негов телефонен разговор, в който се споменава за принадлежащи му сметки в швейцарски банки. Първоначално министърът оспори записа, чиято автентичност обаче бе доказана. Още на следващия ден (20.03.2013) министърът Жером Каюзак подаде оставка.

И докато в министерството изпращаха Каюзак, жилището на настоящата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард бе претърсено във връзка с участието й в арбитражната комисия, “овъзмездила” Бернар Тапи с 250 милиона евро, към които се прибавят също така 70 милиона евро лихви и 45 милиона морално обезщетение… В това дело Кристин Лагард рискува да получи 10 години затвор и да заплати 150 000 евро глоба.

Но истинското земетресение разклати политическия свят в четвъртък вечер (21.03.2013) към 22 ч., когато се разбра, че срещу бившия френски президент е започнало разследване по повод тегнещото над него съмнение за “възползване от зависимо лице”. Става въпрос за средства, които Саркози евентуално е получил за нуждите на президентската си кампания от 90 годишната собственичка на Л’Ореал - милиардерката Лилиан Бетанкур.

Името на Саркози се споменава и в други две подобни афери. Първата е така наречената афера “Карачи”, която повдига въпроса за незаконното финансиране на президентската кампания на Едуар Баладюр, чиято дясна ръка и говорител бе съвсем младият тогава Никола Саркози. Втората афера пък е за пари, харизани от либийския диктатор Муамар Кадафи и послужили пак за финансиране на президентската кампания на Саркози.

Само преди няколко седмици Никола Саркози беше дал да се разбере, че има голяма вероятност да участва отново на президенстки избори през 2017. При така създалите се обстоятелства обаче не би било прекомерно наивно, ако се отнесем с мнителност към президентското и всякакво друго политическо бъдеще на този основен играч в европейските и световни дела от близкото минало.

От блога Блогуващият с пилци

P.S. Представяте ли си колко паразити, извършили далеч по-тежки престъпления от незаконно финансиране, каквото впрочем в много други съвсем демократични страни от ранга например на САЩ не се счита за незаконно, щяха да лежат из българските зандани, ако нашите прокурори имаха достойнствата на френските си колеги?
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Да, ама френските прокурори не са завършили право в школата в Семйоново.
 2. 2) Бай Танас
  Абсолютно прав си Chavo, освен това и знаят за какво служи гилотината
 3. 3) tinamaneva
  Не знам дали някой от Вас е имал вземане даване с френските фантета,но нашите милиционери са на светлинни години от тях.Забравихте ли случая Борилски,колко го мотаха в България и накрая оправдаха убиеца-защото тати е мастит юрист.Франсетата насметоха и съд и прокуратура и ченгета у нас за нула време.Ха сега на 12.май пак гласувайте за ББ, Цвинокио,Станишко,Доганчо и Местанчо,за "доктор"Стоичков,Станка Златева и братя Пулеви депутати.После не викайте и не протестирайте.Сами ще сте си виновни!
 4. 4) хамалин
  нищо ново, иначе няма обяснение западния просперитет (на фр. език просперитет)


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com