Защо се избелват нигерийките

ДПА

Нигерийка след процедури за избелване. Снимка: от тв екрана

Мнозинството нигерийки избелват кожата си, подтикнати от представата, че светлата кожа е гаранция за успех, внимание и признание. Процесът обаче има обратен ефект и може не само да навреди на външния вид, но и на бъбреците.

„Беше ми изключително трудно да си възвърна здравия, тъмен цвят на кожата“, каза 25-годишната Амака Франк от Абуджа.

Дипломираната висшистка сподели, че избелващият кожата агент, който е използвала, е оставил груби, многоцветни петна по лицето и тялото й. Тя е прекарала последните две години в опити да обърне процеса и все още се опитва да възвърне естествения цвят на кожата си.

Въпреки това избелването на кожата продължава да бъде популярно сред жените в най-населената африканска държава, в която живеят около 163 милиона души.

„То ти придава един по-бляскав вид, който мигновено привлича вниманието към теб“, каза Франк, добавяйки, че страничните ефекти от избелването обаче са били катастрофални.

„Помислих си, че ще ме направи по-красива и ще накара мъжете да ме харесват повече, но вместо това станах грозна и отблъскваща“, каза тя.

По статистически данни от 2011 г. на Световната здравна организация, повече от три четвърти от нигерийките, около 77 процента, употребяват избелващи кожата продукти.

Тези продукти, познати още като изсветлители за кожата или обезцветяващи кремове, правят естествено тъмната кожа по-бледа, намалявайки количеството на меланина – тъмния пигмент в тялото. Продуктите варират от сапуни и кремове до хапчета и инжекции.

Здравни експерти не препоръчват тяхната употреба, заради вредните ефекти на съставките им като хидрохинон и живак.

Според доктор Елезар Аджис от болницата на Университета Джос тези агенти могат да предизвикат рак и тотален отказ на вътрешните органи да функционират.

„Хидрохинонът спира кожата да произвежда меланин, който е отговорен за тъмното й оцветяване“, каза Аджис.

По думите му живакът в кръвоносната система може да доведе до „неврологични и бъбречни увреждания, психически разстройства и раждане на деца с вродени дефекти“.

Но представата, че избелващите кожата продукти ще дадат красота, успех и слава продължава да примамва нигерийките.

26-годишната Естър Идоу от пристанищния град Лагос каза, че досегът й със западната култура и филми я е накарал да иска да прилича на любимите си актриси и актьори, които са с по-светъл цвят на кожата.

„Помислих си, че като си избеля кожата, това ще ме приближи една стъпка по-близо до това да приличам на тях“, каза тя.

Според психолог от Лагос желанието за по-светла кожа може да е причинено от ниско самочувствие.

„Нигерийските жени, които избелват кожата си, го правят до известна степен заради чувство на себеомраза, защото искат да бъдат приети в компанията на техните приятели или за да станат по-привлекателни“, каза доктор Морайо Джимо.

Модата все още не е добила популярност сред мъжете в Нигерия. Малцина от тях ползват избелващи продукти и някои са на мнение, че е „абсолютна лудост“ жените да го правят.

Чимеруо Окоджи, търговец на морски продукти от Лагос, заяви, че жените с изсветлена кожа „изобщо не ми се нравят, а кожата им ме дразни“.

Макар Ачиле Ибрахим (35 г.) да харесва по-светлата кожа, той предпочита жени, които са с такава по природа.

Въпреки широката употреба на избелващи кремове, мнозина тъмнокожи нигерийки са доволни от естествения си цвят на кожата.

„Колкото по-тъмна е една жена, толкова повече меланин има тя в кожата си, който е като естествен лосион, предпазващ хората от опасните лъчи на слънцето“, каза биохомичката от Лагос Ан Джери (24 г.)

Тя допълни, че за хората с черен цвят на кожата е по-малко вероятно да заболят от рак на кожата.

Онези, които твърдо са решили да променят цвета на кожата си, могат да се обърнат към билки и други природни методи, които са по-малко опасни, твърди диетоложка от Лагос.

„Лимоновият сок и медът могат да послужат като естествени овлажнители и избелващи агенти за кожата,“ каза Дебора Оноджа.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.