Путинска Русия вижда в еднополовите бракове пример за покварата на Запада

Франс прес

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

Узаконяването на хомосексуалните бракове във Франция засили двойно враждебността към „чуждите нрави“ в Русия, управлявана от Владимир Путин. Така подхрани антизападните емоции, водещи към изолационистко затваряне в собствената си идентичност, насърчавано от властта.

„Старият свят явно вече прави своя избор. Култът към хомосексуализма, отказът от понятието грях, предателството към християнството и традиционното семейство, покваряването на децата в еднополовите семейства – всичко това е рушене на собствената идентичност, път към самоунищожение“, коментира в неделя вечерта Дмитрий Кисельов, водещ най-гледаното седмично информационно предаване на руската държавна телевизия.

През последните седмици в Русия зачестиха саркастичните и открито злорадните изявления, съпътстващи различните етапи от легализирането на еднополовите бракове във Франция.

Еднополовият брак е „абсолютно извън нормите, извън традициите на руския народ“, отсече в събота вицепремиерката Олга Голодец и обеща законови промени, които да възпрепятстват осиновяването на руски деца от чуждестранни хомосексуални двойки.

След като Държавната дума (долната камара на парламента) започна процедура за приемане на оспорван закон, наказващ всяка „пропаганда“ на хомосексуализма сред непълнолетни (какъвто се прилага вече в Санкт Петербург), тази риторика подсили най-радикалните хомофобски нагласи в обществото, изтъква сдружението „СОВА“ – неправителствена организация за борба срещу ксенофобията.

Руският Следствен комитет съобщи в понеделник за хомосексуален мъж, пребит до смърт заради сексуалната си ориентация в Камчатка (на Далечния изток) – втори случай за три седмици след подобен инцидент във Волгоград (Югозападна Русия).

„Подобна риторика е неприемлива и води до трагични последици“, възмутено заяви Николай Алексеев, един от лидерите на движението, бранещо правата на сексуалните малцинства в Русия.

В страната има благодатна почва за хомофобски нападки – хомосексуалността бе разглеждана като престъпление през съветската епоха и чак до 1993 г., признавана бе за психично заболяване до 1999 г., посочват експертите и хвърлят отговорността върху политическата власт.

„Готовност за подобно раздвижване има винаги, въпросът е към какви чувства ще апелира властта“, отбелязва Александър Верховски от сдружението „СОВА“.

„Всичко това се наслагва върху кампанията срещу Запада, която противопоставя нашите „традиционни ценности“ на западната „поквара“. Целта е да се подклаждат антизападните чувства“, добавя специалистът.

Русия, чиито отношения със Запада са противоречиви още от свалянето на съветския режим през 1991 г., изразява все по-често недоверие към западняците след протестната вълна в страната през зимата на 2011-2012 г. и завръщането на Владимир Путин в Кремъл преди година.

Приела постановката, че демократичните принципи и защитата на човешките права, проповядвани на Запад, до голяма степен са примесени с лицемерие, руската власт обвини Запада, че финансира опозицията и неправителствените организации в страната, за да прокарва своите възгледи и стратегическите си интереси. Нов закон задължи НПО, получаващи средства от чужбина, да се представят като „чуждестранни агенти“ – формулировка, напомняща за сталинската епоха.

Двегодишната присъда срещу членки на групата „Пуси райът“ – млади жени, изпели през февруари 2012 г. „пънк молитва“ срещу Владимир Путин в главната московска катедрала, за да разкритикуват сговора на властта с православната църква, гледан с лошо око на Запад, стана първата точка на търканията, пренесена в моралната и духовната сфера.

За първа мишена на Запад бяха избрани САЩ – през декември Думата отне правото на американците да осиновяват руски деца.

Сирийската криза открои изолацията на Русия от Запада и на дипломатическата сцена – федерацията яростно възразява на западняците, мотивирайки се с международното право, но същевременно доставя оръжия на режима в Дамаск.

Александър Морозов, главен редактор на електронното издание „Русский журнал“, вижда причината за този процес на откъсване „и във властта, и в обществото“.

В противоборството с прозападната либерална опозиция властта се опира на „поколение от млади консерватори, настроени за конфликт със западната цивилизация“, казва той.

„Конфронтацията със Запада се превръща в национална политика и хомофобската риторика е част от нея“, смята руският публицист.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.