Кремъл се опитва да премахне клановата система в Дагестан

Арестуваният кмет на Махачкала Саид Амиров. Снимка: от тв екрана

Руският Следствен комитет (СК) официално повдигна обвинения срещу задържания в събота кмет на дагестанската столица Махачкала Саид Амиров и двама предполагаеми негови съучастници в убийството на федерален следовател, пише „Росийская газета“.

Освен в престъпен сговор за убийството на Арсен Гаджибеков през декември 2011 г., Амиров, Магомед Кадиев и Юсуп Джапаров са обвинени в „незаконен оборот на оръжия“, уточни пред официоза говорителят на федералното следствие Владимир Маркин.

Според разследващите кметът на Махачкала е бил поръчител на убийството, бившият помощник-прокурор на град Кизляр Магомед Абдулгалимов – организатор, а Магомед Кадиев – изпълнител. Джапаров, зам.-кмет на град Каспийск, е посочен сред помагачите наред с Магомед Ахмедов от следствието в дагестанската столица.

Вестникът формулира и „единствената версия“, според която причина за убийството е нежеланието на следователя Гаджибеков да спре разследване срещу местни чиновници.

В рамките на „кметското“ наказателно дело са арестувани общо 11 души. СК припомни, че Гаджибеков е сред 12-те федерални следователи, загинали по време на служба. Въоръжените престъпни нападения срещу служители на комитета зачестяват. Междувременно шефът на СК Александър Бастрикин заяви, че следователите предстои да докажат още цяла поредица сериозни престъпления, извършени от „организираната група, всъщност престъпна общност“ начело със Саид Амиров, съобщава вестникът.

Според следствието по делото Амиров и племенникът му Джапаров са били „клиенти“ на Абдулгалимов с прякор Колхозника, чиято банда извършвала поръчкови убийства. В делото се споменават и неколцина полицаи; скоро може да ги последват агенти на федералната антинаркотична служба и други правоохранители, пише „Комерсант“.

Разследващите твърдят, че Абдулгалимов организирал своя „колхоз“ още през 2007 г. – събрал милиционери и федерални агенти, за да контролират мрежа за продажба на наркотични препарати чрез аптеки, притежавани от роднини на главатаря. После бандата започнала да ликвидира хора по поръчка и да търгува с оръжия, посочва изданието. Поместват се и подробности за покушения срещу дагестански длъжностни лица, опитали се да възпрепятстват местния наркобизнес.

Според „Комерсант“ показанията на разпитани по делото вече са спомогнали за разкриването на десетки тежки престъпления. Амиров обаче не признава вината си. Адвокатът му Марк Крутер е убеден, че довереникът му е оклеветен от нелегални бандити срещу възможността да сключат сделка с прокуратурата и да избегнат доживотен затвор.

Разследването продължава, но Следственият комитет и Федералната служба за сигурност вече констатират, че дори масовото убийство в с. Кушчовка, където през 2010 г. загинаха 12 души, включително 4 деца, „бледнее в сравнение с престъпленията, извършвани с пряко или косвено участие на дагестанските силови структури“, допълва „Комерсант“.

„Новие известия“ цитира Енвер Кисриев, дагестанец и експерт по кавказките въпроси от Руската академия на науките, според когото „толкова значим човек като Амиров не би тръгнал да убива обикновен следовател“ и арестът му няма да реши нито един от проблемите в Северен Кавказ, а само ще влоши ситуацията.

Според Яна Амелина от Руския институт за стратегически изследвания обаче арестът на Амиров е „позитивна стъпка“ и тя откроява новия дагестански лидер Рамазан Абдулатипов като „далновиден и решителен политик“.

За 20 години, откакто Амиров е на власт, много хора му дължат своето благополучие. Мнозина му дължат твърде добрите си постове, отбелязва пред „Комсомолская правда“ дагестанският политолог Муса Набиев.

Амиров „е извадил някои от политическото небитие, други пък, обратно, е изпратил в него. И съвсем естествено хората от екипа му сега ще го хвалят как ли не, ще го защитават, ще наричат ареста му политическа провокация, а тези от другия лагер също така горещо ще се радват, че са се отървали от виновника за бедите им“, добавя експертът.

„Московский комсомолец“ цитира неназован „известен дагестански аналитик“, който обяснява „защо Кремъл се е заловил сега с Амиров“.

Арестът на Амиров означава според него, че Москва „премахва или се опитва да премахне здравата кланова система“, властваща в Дагестан. Това са „6 или 7 много големи и могъщи кланове с огромен финансов потенциал и огромен административен ресурс“ и дейността им е довела до „феодализация на икономиката и политическия живот“, изтъква наблюдателят.

И констатира: „Вероятно федералният център най-после е разбрал, че за да сложи ред в тази република, трябва здраво да се захване с корупцията и клановата система“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.