Путин кърпи имидж с развода, но ще се ожени ли отново?

Ройтерс

Владимир Путин и гимнастичката Алина Кабаева. Няколко години медиите му приписваха връзка с нея. Снимка: Лента ру

Само часове след като президентът Владимир Путин и съпругата му Людмила съобщиха на руснаците, че бракът им е приключил, водещият на сатирично онлайн предаване оповести със сериозен тон последните новини: Путин определи Людмила за „изпълняваща длъжността първа дама“.

Това бе шега, разбира се, но руснаците казват, че във всяка шега има и малко истина – макар да е възможно причините за развода да са дълбоко лични, публичното признание за подозираното от дълго време отчуждение между двамата бе поредният прагматичен политически гамбит на руския президент.

Съобщението бе пример за спешна спасителна операция, за да се доизчисти проблем, който помрачаваше имиджа на бившия агент на КГБ и да му позволи да е с чисто досие през третия си шестгодишен мандат, започнал през май 2012 г.

„Стана необходимо да се реши тази ситуация – имаше твърде много слухове, включително, че бил изпратил жена си в манастир“, каза Алексей Малашенко от московския център „Карнеги“.

За 13-те си години на власт Путин смесваше лични връзки и политика, опитвайки се да затегне хватката си, като размества съюзниците си и отстранява враговете си от пътя.

Сега съпругата му, с която имат брак от 30 години и която отдавна не се появява до него на обществени места, официално вече не е част от пейзажа – почти като съветски апаратчик, заличен от снимките, след като е изпаднал в немилост. Путин пропагандираше семейните ценности и изтъкваше ролята на Руската православна църква като нравствен предводител на едно общество, за което той самият казва, че след разпадането на Съветския съюз се носи бе посока.

Но тази реторика звучеше кухо на фона на слуховете, че е изоставил 55-годишната Людмила заради 30-годишната олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева и че има дете от нея.

Неверният слуга

Блогърът Леонид Волков смята, че Путин е искал да заличи образа си на неверен съпруг: „Много пъти съм чувал шофьори на таксита да Казват: Ако изневерява на съпругата си, значи лъже страната си“, написа той в Туитър.

Някои от враговете на президента похвалиха решението. Опозиционният политик Борис Немцов заяви, че това е необичайна проява на почтеност.

„Политическият живот в Русия току-що стана малко по-човечен“, написа в Туитър медийният магнат и критик на Путин Александър Лебедев.

Разводите са често срещано явление в Русия, където много хора се женят млади и където разместването на пластовете след падането на комунизма обтегнаха социалната структура.

„Когато научих за това от телевизията, бях шокирана“, каза московската учителка Любов Андреева. „Но в същото време, ако чувствата вече ги няма и децата са пораснали, какъв е смисълът да се продължава тази игра?“

„Мисля, че обществото ще разбере решението и Путин ще стане по-популярен, защото всички ще видят, че е нормален човек от плът и кръв, че и той може да има семейни проблеми, като всеки друг“, каза Малашенко. Но някои руснаци казват, че признанието е твърде закъсняло.

„Мисля, че това трябваше да стане преди доста време, защото малко или много всички вече знаеха за горката Люда, че е полудяла или че е била изпратена в манастир или че е умряла“, каза московчанката Юлия Цой.

„Нямаше смисъл този цирк да продължава“

Никой съветски лидер, никой руски президент не се е развеждал. Прокремълски коментатори представиха решението за развода като проява на смелост. То бе оповестено от семейство Путинови пред репортер, след като двамата гледаха балет (необичайна поява на двамата на публично място).

Четиридесет и пет годишната Ирина, домашна помощница от предградията на Москва, пожелала фамилното й име да не се цитира, използва друга дума: „отвратително“. „Много грозно беше: О, балетът беше прекрасен и зарязвам жена си“, каза тя.

Ирина е от онези руснаци, които не се впечатляват от номерата, които Путин използва, за да си придава мъжкарски образ – от това да язди неоседлан кон, гол до кръста, до дебненето на тигър в Сибир в името на опазването на околната среда.

„Не ме интересува друго освен как управлява“, каза друга Ирина, на 63 години от Санкт Петербург – родния град на руския президент. „Но той е първият ни лидер, който си позволява това. Искам да разбера как го е търпяла толкова години“.

Рейтингът на одобрение на Путин е по-нисък в сравнение с първите му два мандата като президент и през януари се понижи до рекордно ниските за последните 12 години 62 процента, сочат данни на центъра „Левада“.

„Един от най-лоялните сегменти на електората – омъжените жени – сега може да се разколебае“, написа в прокремълския вестник „Известия“ политическият анализатор Борис Межуев. „Путин предприе доста рискована и смела стъпка“.

„Всичко свърши“

Макар и странната поява на двамата пред камерите на държавната телевизия в четвъртък да потвърди това, което повечето руснаци предполагаха, тя остави най-гъделичкащите въпроси без отговор: Дали Путин си има друга жена – или жени – и ще се жени ли?“

От години слуховете са за златната медалистка от Олимпийските игри през 2004 г. Алина Кабаева, която сега е депутат от подкрепяната от Кремъл партия „Единна Русия“. В края на май по държавната телевизия бе излъчен ласкателен документален филм за нея.

През 2008 г., по време на пресконференция с тогавашния министър-председател на Италия Силвио Берлускони, Путин заяви, че няма никаква истина в това, че щял да се жени за Кабаева.

Той каза на журналистите да ги гледат работата с „еротичните си фантазии“ и да не навират „нахалните си носове“.

Според публикувани в края на миналата седмица резултати от проучване на сайта peoplepassion.ru около половината респонденти са гласували, че Кабаева ще е следващата съпруга на Путин, а почти същият брой хора са заявили, че той няма да се ожени повторно.

Радио „Ехото на Москва“ цитира говорителя Дмитрий Песков, според когото в живота на президента няма друга жена и че той бил твърде зает, за да води семеен живот. Държавната телевизия съобщи, че двойката не се е развела и че руският лидер още носел брачната си халка.

Петдесет и две годишната бавачка Татяна Цой каза, че за нея лично репутацията на Путин е пострадала заради съобщението за раздялата. „Мисля, че властта му вече отслабва“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.