Арести на висши политици. В Чехия

Петър Нечас пред журналисти. Снимка: от тв екрана

Чешкият премиер Петър Нечас заяви, че няма причина да мисли за оставка, след като Управлението за борба с организирана престъпност (УБОП) извърши обиски и арести в страната, засягащи и канцеларията на премиера, предаде Ройтерс. В Прага, в южните и централни райони на Чехия от снощи УБОП извършва мащабна специална операция, потвърди по-рано на брифинг говорителят на управлението Павел Хантак.

Операцията е подготвяна няколко месеца и се провежда в строго съответствие със закона, каза той и добави, че УБОП е в постоянен контакт с прокуратурата. Извършени са следствени действия в сградите на правителството и на министерството на отбраната.

Задържани са няколко души, в домовете им са извършени обиски, каза Хантак, но не назова имена и не даде подробности. Чешката телевизия ЧT24 съобщи, че сред задържаните е бившият ръководител на чешкото военно разузнаване Ондржей Паленик. Според чешки медии задържана е и шефката на премиерската канцелария Яна Нагиова. Най-голямата опозиционна партия поиска Нечас да се оттегли, ако разследването открие корупция в правителството.

„Аз лично съм убеден, че не съм направил нищо нечестно и че колегите ми също не са направили нищо нечестно“, каза Нечас пред репортери. „Затова няма причина да мисля за подаване на оставка и за оставка на кабинета“, каза министър-председателят. Дясноцентристкото правителство на Чехия няма стабилно мнозинство в парламента и на няколко пъти едва не падна, откакто Нечас бе избран за премиер през 2010 г.

Все още няма подробности за полицейската операция, в която са участвали 400 антимафиоти и която няма аналог в най-новата история на Чехия. Според чешки медии задържани са били бивши и настоящи висши държавни служители, конфискувани са документи в Министерство на отбраната, в кметството на Прага, във филиал на най-голямата чешка банка – „Комерчни банк“, офиси, частни домове.

Операцията е започнала в полунощ и пред местните медии е била потвърдена първо от представителя на военното министерство Мира Тржебицка, която информира, че спецчастите са там от 9.30 ч. местно време. Претърсването се извършва в тази част на сградата, където се помещава военното разузнаване.

„В момента мога само да кажа, че се провежда операция“, заяви говорителят на подразделението за борба с организираната престъпност Павел Хантак. В „Комерчни банк“ са били отворени касетки в трезора, конфискувани са документи. В Пражкото кметство спецполицаите са се интересували главно от документи, свързани със строителството на тунел в Прага, и с договори, сключени с фирми за извозване на смет.

Тунелът „Бланка“ е един от най-известните строителни обекти в чешката столица, който се строи от много години. Изграждането му започва още миналия век, работите на няколко пъти са спирани и бяха подновени едва през 2007 г. Пусковият срок на няколко пъти бе отлаган. Ориентировъчната стойност бе надвишена, разходите вървят към 1 милиард долара.

Телевизионният канал СТ24 съобщи, че от около две години вътрешното министерство е разработвало мащабна операция, в хода на която са били подслушвани и записвани стотици телефонни разговори на чиновници, политици и бизнесмени.

Чешките медии съобщават, че са арестувани бившият шеф на военното разузнаване Ондржей Паленик, политикът Петър Тлухорж, бивш шеф на парламентарната група на управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП), Иван Фукса, бивш министър на земеделието, шефката на премиерската канцелария Яна Нагиова, смятана за дясна ръка на премиера Нечас, и двама депутати от партията на Нечас – Марек Шнайдър и Олдржих Тихи.

Не се казва какви са обвиненията срещу шефката на кабинета и депутатите от управляващата партия, но анализатори прогнозират, че ако започне разследване, Нечас ще трябва да се оттегли и от ръководството на правителството и от лидерската позиция в управляващата Гражданска демократическа партия. Според чешката телевизия СТ24 обаче Марек Шнайдър не фигурира сред задържаните, тъй като се намирал в чужбина.

Вътрешният министър Ян Кубиче заяви пред парламента, че е посетил министър-председателя заедно с двама прокурори във връзка с предприетите криминални разследвания. Говорител на полицията каза, че все още няма повдигнати обвинения, но задържаните са били разпитани и са направени допълнителни обиски по частни домове и на други места.

В медиите се появиха твърдения, че премиерът е бил приет в болница. Това бе опровергано и от говорителя на Нечас, и от вицепремиера Каролина Пийк, които обаче не пожелаха да уточнят къде се намира министър-председателят, който впоследствие даде изявление и отказа да подава оставка.

Президентът на страната Милош Земан свиква в четвъртък извънредно заседание, на което са поканени премиерът Петър Нечас, шефът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна сила – Чешката социалдемократическа партия – Бохуслав Соботка, съобщи представител на държавния глава.

Той уточни, че президентът няма да прави коментари след съвещанието. Според чешки медии полицейската операция може да продължи до събота.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.