Израел – власт и медии в „интимни“ отношения

Асошиейтед прес

Той е властен министър в правителството и потенциален приемник на премиера Бенямин Нетаняху. Тя е влиятелна журналистка в израелската публична телевизия и неотдавна водеше предаването в изборната нощ.

Заедно се очертават като най-одумваната и една от най-силните на деня двойки, чиято любовна история бе отразявана подробно от папараци и клюкарски издания. Отвъд новинарските заглавия обаче младоженците Гидеон Саар и Геула Евен предизвикаха дебати по въпроса за „кръвосмешението“ между политиците и пресата, както се изразиха някои критици.

Подозрителността е дълбока в Израел – малка страна с дългогодишна традиция в обвързването с приятелства между журналисти и онези, които те отразяват, и „въртяща се врата“ между двете професии. Собствеността на медиите е силно концентрирана, като някои от тях изповядват конкретни политически възгледи.

Партньорството Саар-Евен е най-очевидният пример за пресичането на тези два свята. И двамата са отскоро разведени и имат деца от предишните си бракове, а разкритието, че Евен е бременна, само засили интригата. Сватбата им миналия месец беше топ новина в Израел и веднага предизвика спекулации как би могла Евен да отразява обективно политическия свят, в който съпругът й е главен играч.

„В един идеален свят този тип отношения са проблем. Но ние сме малка общност и сме се научили да живеем с това“, каза Ханох Мармари, главен редактор на наблюдаващия медиите сайт Seventh Eye (Седмо око). „Най-малкото отношенията им са на показ и те трябва да внимават. Не очаквам професионалната им работа да бъде повлияна, но кой знае.“

Предполага се, че израелската телевизия, управлявана от независим директорски съвет, не се контролира от правителството. Другите основни тв канали са частни, но се лицензират от държавата.

Без съмнение Израел не е сам в справянето с потенциален конфликт на интереси, възникващ от подобни неловки съжителства.

Мария Шрайвър реши да вземе отпуск от Ен Би Си Нюз, когато тогавашният й съпруг Арнолд Шварценегер се кандидатира за губернатор на Калифорния. Нейната колега от Ен Би Си Андрея Мичъл обаче остана в ефир през всичкото време, докато половинката й Алън Грийнспан беше шеф на Управлението за федерален резерв на САЩ. Джеймс Рубин не се отказа от работата си на говорител на Белия дом по времето на президента Бил Клинтън, след като се ожени за журналистката от Си Ен Ен Кристиан Аманпур.

Франция е била свидетел на няколко известни брака между политици и журналисти. Телевизионната звезда Ан Сенклер се отказа от журналистиката, след като тогавашният й съпруг Доминик Строс-Кан влезе в правителството през 90-те години. Тя напусна Строс-Кан, който по-късно стана шеф на Международния валутен фонд, след като той бе замесен в поредица секс скандали. Оттогава тя се върна към журналистиката и сега е главен редактор на френския „Хъфингтън пост“.

Спътничката на френския президент Франсоа Оланд е известна политическа журналистка. Валери Трирвильор продължи да работи за списание „Пари мач“ след избирането му миналата година, навличайки си едновременно критики и похвали за избора си да продължи да пише.

Първият материал, който тя написа след избирането на Оланд, беше есе във възхвала на Елинор Рузвелт, работила също като журналистка, докато съпругът й е бил президент на САЩ.

„Вижте! Първа дама журналистка не е нещо ново“, написа Трирвильор. „Явно трябва да погледнем отвъд Атлантическия океан, за да открием това и да не създаваме скандали.“

В Израел, страна с 8-милионно население, близките връзки между журналисти и лица на държавни постове съществуват от години.

Финансовият министър Яир Лапид водеше публицистично предаване с висок рейтинг през уикендите по втори тв канал, преди да влезе в политиката миналата година. Опозиционната лидерка Шели Якимович, бивша телевизионна журналистка, интервюира председателя на Партията на труда през 2005 г. две седмици преди той да я привлече в партията си. След този случай радио-телевизионният регулатор на Израел нареди тримесечен период на изчакване за всеки журналист, който иска да се присъедини към политическа партия.

Нетаняху разчита на твърдата подкрепа на „Израел хайом“ – безплатен таблоид, основан от американския милиардер от еврейски произход Шелдън Аделсън с цел да подкрепя Нетаняху. Главният конкурент на изданието, „Йедиот Ахронот“, е собственост на семейството на представителката на хайлайфа и коментаторка Джуди Шалом Нир-Мозес – съпруга на Силван Шалом, министър в кабинета на Нетаняху.

Саар, на 46 години, който завърши два пъти последователно на първо място на първични избори в управляващата партия Ликуд, е в момента министър на вътрешните работи и често е сочен за наследник на Нетаняху. Евен, на 40 години, първата жена водеща на главна информационна емисия в Израел, има вечерно политическо предаване.

След като гръмна новината за връзката им, възникнаха и недоволства. Точно преди изборите през януари Евен се отказа да води образователна дискусия, тъй като тогава Саар беше министър на образованието.

По-късно се разбра, че телевизионните шефове са обсъждали дали да й поверят предаването в нощта след изборите. Израелската телевизия отказа коментар, а също и Евен. Говорителка на Саар не отвърна на няколко телефонни позвънявания и имейли.

Мармари, бивш главен редактор на в. „Аарец“, каза, че според него тайните любовни връзки будят повече притеснения и че не вижда причина Саар или Евен да сменят сегашната си работа.

Не всички са така незлобливи.

Калман Липскинд, коментатор във вестник „Маарив“, изрази мнение, че е просто невъзможно Евен да бъде безпристрастна и че докато Саар е на сегашната си работа, тя не може да остане на своята. „Тя не го заслужава, но няма друг начин.“

Политици и журналисти отдавна поддържат „интимни“ отношения в Израел.

Покойният журналист Ури Дан беше много близък с Ариел Шарон. Ехуд Олмерт причисляваше трима израелски журналисти към най-добрите си приятели. Един от тях, Дан Маргалит, беше негов твърд привърженик в продължение на години, преди двамата да се скарат жестоко. По-късно Маргалит стана негов яростен критик и бе начело на исканията за оставка на Олмерт по обвинения в корупция.

Само преди седмица Ципи Хотовли, бивша телевизионна коментаторка, станала депутат от Ликуд, покани на практика всички важни израелски политици и медийни личности на сватбата си.

„Някои оправдават приятелствата си с политици като начин за достъп до информация. Но историята показва, че те в крайна сметка никога не пишат критични материали за приятелите си“, казва Дрор Глоберман, тв журналист и водещ на предаване по Канал 2, в което неотдавна бе разисквана връзката между Саар и Евен.

Според Глоберман това, че връзката им е на светло, е окуражаващ знак.

„Много от журналистите са свързани по някакъв начин с политици и мнозина от тях преследват свои интереси“, каза той. „Общо е усещането, че живеем във време на западащ морал и почтеност в журналистиката, а Саар и Евен са очевидна мишена за онези, които си въобразяват, че са по-свестни от другите. Техният случай е проблематичен, но е за предпочитане пред прикрити намерения и интереси.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.