Кметът Урлашов – ново скалъпено обвинение срещу опозиционер в Русия?

Арестуваният Евгений Урлашов, кмет на Ярославъл. Снимка: от тв екрана

Обвинението в рекет срещу кмета на Ярославъл е „опит да бъде политически унищожен“, заяви в печата депутат от опозицията. Бяха арестувани Евгений Урлашов, кмет на големия град Ярославъл северно от Москва, и негови подчинени, обвинени в рекет на предприемач. Опозицията твърди, че става дума за политическа поръчка срещу единствения кмет на голям руски град, който не членува в партията на властта – „Единна Русия“, отбелязва „Комерсант“.

Според негови източници в органите на реда местната икономическа полиция „доста отдавна“ разследва сигнали от бизнесмени. Преди две седмици Сергей Шмельов, шеф на фирмата „Радострой“ им разказал подробно как бил изнудван да даде подкуп.

Ставало дума за 14 милиона рубли (към 435 000 долара), но съветникът на кмета Алексей Лопатин не дошъл да ги получи, а изпратил посредник. Полицията решила да задържи и пратеника, и „останалите участници в изнудването“.

В операцията и обиските след нея участвали близо 100 служители на МВР и следствието, но в апартамента на задържания кмет не било открито нищо. Полицията получила сигнал, че малко преди да пристигне, дъщерята на Урлашов Анастасия занесла у съседите пакети с 500 хил. долара и колекция от скъпи ножове. Адвокатът на кмета обаче отричал.

Според вестника, цитиран от Би Би Си, хората в Ярославъл организирали вече „народни събори“ в защита на градоначалника; близо 250 граждани се събрали край параклис близо до кметството и скандирали „Свобода!“, „Урлашов!“.

Мнозина изтъквали, че подкрепят не самия кмет, а „справедливостта“, нарушена според тях от „нощното маскено шоу“ на обискиращите. „Един избран кмет да бъде заловен по бандитски посред нощ без обяснения – нормална държава ли е това?“ – възмутено питал възрастен мъж.

Арестът на Урлашов изобщо няма да повлияе върху моралното състояние на опозицията. Тя може да отрече, че кметът е виновен, и да заяви, че всичко е „постановка“. Също както отрича всяка своя изборна загуба под лозунга „откраднаха ни победата“, коментира за „Комерсант“ Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ.

Олег Шеин от ръководството на партия „Справедлива Русия“ (в парламентарната опозиция) очаква дори „най-благоприятни“ последици за опозицията в Ярославъл.

Зам.-председателят на руския парламент Вячеслав Тимченко от партията на властта не пожелал да коментира, „докато няма съдебно решение“.

Арестът на кмета деморализира най-вече потенциални кандидати за властови постове в бъдещи избори – политици и бизнесмени, смята политологът Ростислав Туровски.

През последните няколко години 90 на сто от кметовете, нечленуващи в „Единна Русия“, или бяха хвърлени в затвора, или минаха в партията на властта. Никой кмет, излъчен от опозицията, няма шанс да изкара мандата си докрай. Такъв е политическият режим в Русия, твърди Владимир Рижков, съпредседател на извънпарламентарната опозиционна партия РПР-ПАРНАС.

Помолен от „Независимая газета“ да чуе „нашумелия аудиозапис, уж потвърждаващ“ участието на кмета в рекет, Анатолий Грешневиков – депутат от „Справедлива Русия“, представляващ Ярославска област, заявява: „Неприятни думи естествено (. . .), но не чух нищо, което да говори за изнудване“.

Според парламентариста решението кметът да бъде арестуван било взето след многохиляден митинг срещу „Единна Русия“ в Ярославъл. „Сам го предупредих преди два месеца, че в най-скоро време ще има опит да бъде политически унищожен“, добавя Грешневиков.

Арестът на Урлашов в навечерието на местни избори в Ярославска област обърка дори ръководството на „Единна Русия“, пише вестникът“. Сергей Неверов от ръководството на властовата партия нарекъл действията на следствието „крайно странни и недопустими“.

Явно дори партията на властта е осъзнала, че прекалява, коментира Андрей Рябов от Московския център „Карнеги“. Ситуацията „видимо дразни жителите на Ярославъл“ и „никой не знае“ какво ще последва, предупреждава той.

Гоненията срещу кмета на Ярославъл може да предизвикат мощен протестен вот на предстоящите избори за областен парламент, прогнозира „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.