www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Глупостите за Велико Народно и нова конституция

 

8 Юли 2013

 

Старият синдикалист Тренчев изведнъж се обозначи и заплаши със стачка, ако не се обявят избори за Велико Народно събрание.

Много политици пък хронично се провикват за нова конституция, защото конституционният модел се бил изчерпал, не можело повече така, трябва да се смени системата.

Накратко - тези искания са глупости. Защо?

Най-напред нова конституция или поправки по старата се правят с квалифицирано мнозинство от три четвърти от гласовете в парламента. Има ли досега някакъв консенсус, някакво единодушие сред няколко партии, които могат да направят такова квалифицирано мнозинство, да се променя с нещо конкретно конституцията?

Има ли разбиране да се смени конституционният модел – например България да стане президентска република? Коя система да се смени? Да заменим парламентарната демокрация с някакви революционни комитети от протестиращи?

Няма нито едно обосновано искане за промяна в конституцията, което да се приема от квалифицирано мнозинство. Единствените предложения са за поправки, например да се намали броят на депутатите на 120,  вместо 240. Но и за това няма консенсус.
За какво тогава е нужно Велико народно събрание? Да си чешат политиците езиците и да се правят на загрижени за България?

Най-напред, да се говори сериозно за нова конституция е израз на инфантилизъм на обществото. Конституцията на САЩ, например, е на 225 години, в нея са направени 27 поправки. Българската е на 22 години и в нея са направени няколко поправки, а сега някои искат изцяло нова.

Ако има нужда от поправки в конституцията, не за всичко е нужно Велико Народно събрание. И обикновено е достатъчно. Според чл. 158. от конституцията Великото Народно събрание приема приема нова Конституция, решава въпроса за изменение територията на Република България, решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Дори промяната на броя на депутатите не променя формата на държавното устройство и управление и може да се направи от обикновен парламент. Впрочем, няма дори питане към Конституционния съд дали и каква поправка може да се направи от парламента. Няма конкретни предложения. Само призиви – не можело повече така с калинки и олигархия. Като че ли за това е виновна конституцията. България има закони, но няма правоприлагане.

Навремето като гласуваха новата конституция, двайсетина депутати от СДС обявиха гладна стачка против нея (един от тях гладува и сега против правителството), което беше смешен акт не донесъл нищо, освен шум в медиите и напрежение в обществото.

Сега целият шум за нова конституция е нарастваща като лавина глупост. Каква нова? Каква нова форма за държавно устройство? Двукамерен парламент? Президентски модел?

Няма отговор. Дайте нова конституция и това е.(Б. р. - впрочем, виж тук някои смешни предложения на протестиращи).
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) lkmadjarov
  Дъртата лисица и провокатор Тренчев,с идеята си за ВНС в този решителен момент на протестите и съдбата на правителството ,предлага ПАТЕРЕЦА на правителството и НС,знаейки много добре какви са условията за мнозинство в НС,респ-колко време би било необходимо за подготовка на нова конституция. Ще плаши със национална стачка в името на тази кауза.Подкрепа и КНСБ се"снишиха" от началото на протестите,и сега започват да изпълзяват от дупките си,с надеждата ,че Управлващите,а не протестиращите,ще ги забележат!ГНУСОТИЯ намираща почва единствено в БГ . рочем,профсъюзите преди 1989г.бяха един от стълбовете,на които се крепеше"народната власт" на БКП.И днес,влизат в обичайното за онези години амплоа.Дано всред ...още

 2. 2) Chavo
  Тренчев пак с мръсните игрички.
 3. 3) valoa
  И не само свикване на ВНС, но и Кръгла маса преди него! Само че нямало достатъчно изразено дясно, както през 1990г. Дежа вю. Картаген трябва да бъде разрушен. "А после?" - питат някои. Отговорът е "После ще видим". Мили Боже, още ли има жабета за ручане?
 4. 4) MacAllister
  Посредством самите протестиращи и то точно тия, които не са купени може да сепостигне такъв прекрасен и благодатен хаос за заинтересованите, че нито има нужда от план, нито от преврати ... Как такъв народ изведнъж поиска нова Конституция народ, който не си прави труда да погледне закона, а гледа дебилни телевизионни риалитита на уж разследващи журналисти ... Егати идиотите сме - ето затова не ходя на протести - предпочитам интересите на мръсници, пред безумието на глупци.
 5. 5) Jeff
  Точно по тази причина е излишно да се чудим защо тук почвата е благодатна за всякакви политически хитреци и играчи.Дето си кютат спокойно в статуквото и всичките им схеми си работят екстра.И ето сега тези протестиращи също са им много удобни с безумните си искания.И наистина заинтересованите персони,които и да са те ще се възползват....без съмнение.А какво и е на настоящата конституция?Ами наред си е.Само дето някой постоянно ръчка в посока хаос.И разбира се за това си има причини.
 6. 6) Анастасия
  Че исканията на т.нар. "протестиращи" са безумни е ясно като бял ден. Всъщност те нямат градивни искания, основани на аргументиран анализ на ситуацията и възможностите пред нас. В този смисъл смятам, че без да го искат умишлено /не изключвам да е съвсем умишлено/, тази група всъщност подпомага старото статукво, защото нови избори сега обслужват само ретроградните сили в политическото ни поле и само ще отлагат неотложното взиране в безобразията във властта не само от последните 4 години. Обаче според мен гигантският проблем на българското общество е почти пълното невежество по политическите въпроси, устройството и фунционирането на държавата. Няма политическа култура, ...още

 7. 7) Bubrek
  За конституцията ясно! Аз имам въпрос, може би към г-н Бакалов: Кво стана с Делян Пеевски аджеба - депутат ли ша бъде, или обикновен олигарх? Много работа се събра и на прокуратурата, и на КС, и все деликатни поръчки от добре подплатени мъже!
 8. 8) Chavo
  До Настя. Знам, че второто ти име е полит културата", ама излез на площада да видиш.
 9. 9) Митко
  Нова конституция, мажоритарен вот и отнемане на субсидиите на партиите - това са топ 3 на глупостите по протестите (и на февруарските ги имаше). Но мисля, че повечето хора от протестите искат просто повече чистоплътност. А иначе Константин Тренчев е вече 24 години начело на парт... на КТ "Подкрепа". Нека му пожелаем крепко здраве за да задмине по незаменимост бай Тошо.
 10. 10) мацка
  Срещу сегашната конституция не гласуваха двайсетина, а 39 -има депутати, между които Стефан Савов, Александър Йорданов, Венцеслав Димитров и т.н., и скоро се видя, че има защо да протестират против нея. Аз лично не бих жертвала здравето си, защото не си струват лични жертви за това население, което не знае какво иска. Между другото, смятате ли, че лицата Борисов и Цветанов са прочели и един ред от някой български закон?
 11. 11) Chavo
  Маце, тия двамата четат смо надписите върху паричните знаци. Всъщност само цифрите там.
 12. 12) хамалин
  как да научи човек законът, като е тухла
 13. 13) Вова
  Когато д-р Тренчев отстояваше своите идеи и виждания за развитие на обществото, повечето от неговите форумни критици са се наслаждавали на спокоен живот като членове на първ.парт.организации. . КТ "Подкрепа" беше сред решаващите фактори за промяна на политическата система на България . Само, че тогава имаше, основно, държавни предприятия и милиони работещи . А това, че доктора не подкрепи хомодружинката на Фил Димитров ,и до сега се помни от тъмносините талибани. В момента,обаче, синикатите в приватизираната и повяхнала българска икономика едва ли са сила.
 14. 14) Chavo
  Шшшшшшшт, помпайте там си нефта и газта и си трайте.
 15. 15) Вова
  Чавенце, май, че се позна в моя коментар..Ах ти, бившо армейско комуне, за една нощ превърнало се в тъмносин талибан.
 16. 16) Chavo
  Ей го па. Бе дръж си там Путкина за .......... и си трай. Или ходи на вокзала, както предпочиташ.
 17. 17) Вова
  Та, казваш, Чаве.....кога си хвърли партийната книжка ?
 18. 18) svako
  Докторът от подкрепа си има и друго име, Павлов. Един от най-успешните копои на дс. А това, че Вова блядь с.вакзалная си пада по него навява на мисълта, че той също е бил слушалка.
 19. 19) Chavo
  Не съм хвърлял книжка. Имам цяла библиотека около 3000 книжки.
 20. 20) MacAllister
  Бях млад и глупав та им вервах по онова време, разсърдих им се после на всичките заедно и като ми мина почнах да осъзнавам, че то чисти не е имало, но сред всичката сволоч (включваща всеки живял и дори и тия после попили последствията - т.е. и мене) има смисъл да се търсят ония що искат да построят нещо различно - не личен рай в рамките на каквото падне, а тия малко налудничави хора, дето дори и да кярят нещо не ги сдържа и все се чудят как да конструират нещо (в случая социално). Е, затова клоня към Костов, но ...още

 21. 21) Chavo
  Мас, аз нямам илюзии, че изведнъж ще се появят спасители и и десетки чисти личностти в политиката. Ако не беше се случило костовото правителство, нямаше да се случи НАТО и ЕС за нас ( макар и след време). Сега пак е критичен момент за България. Трябва да ни се случи "Шенген" и Еврото. Тук не става въпрос за политици- мошенници и олигарси. Става въпрос за политици и олигарси подчинени финансово и политически на друга държава (Рус). Опасността за избутването ни от "пътя към Европа" е реална.
 22. 22) Холмс
  Проблемът на нас българите е не Конституцията и законите,а тяхното неспазване.Това неспазване вече стана норма,а така не може.Циганизираното ни отношение към правилата ще продължава да ни отдалечава от цивилизования свят.
 23. 23) хамалин
  работата ми в германия така е направена с правилника на клиниката,че няма мърдане,и навсякъде тук е тъй.дървената философия тук не върви.или-или клатенето на въздуха, или клатенето на бомбето ми не важи.важно е правилното мислене,а не правилният морал.(полюсите анти не участват в играта)
 24. 24) zemaria
  Тренчев е винаги прав, другари. Запомнете го това. И тъй като в Бг простите са били винаги повече от умните, неговият глас няма да се чуе. Тази конституция беше направена за да могат яестаците да овладеят държавата безнаказано, както и стана.Обратното означава Сидеров за премиер с всички последствия за това.
 25. 25) Chavo
  Zlemaria, ще ми споделиш ли, той точно член на конституцията ( не е идеална съгласен съм) най много ти пречи в момента?!
 26. 26) 4х4
  Хубаво е наш'те путьовци, политиците да седнат и да си прочетат Конституцията и да спрат да се занимават с тъпизми, щото ще падне някоя свидна главица в стил а ла Мария Антоанета и мъжтът й Луи. В конституцията на РБ има само 4 текста, които имат забранителен режим за Обикновено народно събрание и изискват свикване на Велико народно събрание. Обикновеното народно събрание няма право: 1. Да променя границите на страната. 2. Да променя формата на управление. 3. Да не спазава международни споразумения, които България е ратифицирала. 4. Няма право да обявява война. Това е. Конституцията ни е добре написана и ...още

 27. 27) Вова
  Внедорожник, спомням си тези "гладуващи против конституцията" . Имаше доста видеозаписи на тяхното "гладуване" с кюфтета,сандвичи, салати и всякакви плодови сокове. Но заради политкоретността/ в смисъл да не разбиват митологията за героизма на съвременната българска опозиция/ ,нагаждащите се български журналисти умело не забелязаха тези видеозаписи.
 28. 28) pro-anti
  редно е когато някой каже, че започва гладна стачка, да бъде качен на кантара и нотариус да запише официалното му тегло(може ли да се вярва на норатиус в БГ, май и те лъснаха косъма твърде много само на едната заплата:) Защото има случай с един Ево Моралес, боливийския президент, който след гладната стачка се оказал доста надебелял, сигурно от въздуха и водата:)
 29. 29) 4х4
  Вова, тяхното "гладуване" постави началото на големият глад. Така наречената българската "опозиция" се позиционира в удобна позиция за безразборно, но устойчиво, задкулисно сношаване с една единствена цел - да оправи/нареди/ децата си. И оправяйки децата си, "оправиха" народа си.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com