www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Турция изтрива християнското минало

30 Юли 2013

 

Църквата “Св. София” в Истанбул. Снимка: e-vestnik

На 5 юли мюфтията на Трабзон събра съгражданите си за първата петъчна молитва от свещения месец на пости Рамазан не в джамия, а в антична византийска църква.

Събирането беше символична възстановка на завоюването през 1462 г. на това древногръцко черноморско пристанище от султан Мехмед Втори - османския султан, който през 1453 извоюва Константинопол от византийците. Той отбелязва своята победа, превръщайки християнския храм “Света София” в днешен Истанбул в джамия.

Сестрата на “Света София” в Трабзон, носеща същото име, не е толкова голяма. Все пак със своите ослепителни фрески и великолепен изглед към морето, сградата от 13 век се счита за един от най-изящните образци на византийската архитектура. Както и други християнски паметници, “Света София” в Трабзон се е превърнала в символ на борбата между светски настроените и ислямистите. През 16 век тя е била превърната в джамия и след още промени през 1964 става музей. Ислямистите обаче печелят последната битка през 2012, когато местен съд приема жалбата на
Главната дирекция на релгиозните фондации - държавния орган, отговарящ за турските исторически джамии. Според жалбата “Света София” принадлежи на фондацията на Мехмед Втори и е била “незаконно окупирана” от министерството на културата.

Решението провокира изненадващ гняв в града, известен със своите ултранационалистически възгледи.
“Става дума за изтриване на християнското минало, възраждайки османизма”, казва местен историк. “Има достатъчно джамии в Трабзон, половината от които празни. Каква е била нуждата от още?”- намесва се Зеки Бакър, квартален съветник.
Заведен е съдебен процес, който да отмени превръщането на християнския храм в джамия.

Въпреки всичко правителството на умереноислямистката Партия на справедливостта и развитието извърши превръщането навреме за Рамазана. Червен килим скрива сега изключителните подови мозайки. Щори и тенти под централния купол защитават поклонниците от “греховни” рисунки на Светата троица. Лъскави метални смесители с пластмасови столчета за измиване са отрупали някога зелената градина, пълна с антични скулптури.

Мазхар Йълдъръмхан от офиса в Трабзон на Главната дирекция на религиозните фондации пренебрегва оплакванията и ги счита за  пропаганда. Според експерти обаче преобразяването е трагично и неминуемо ще доведе до повреждане на сградата.

“То изглежда следва примера на “Света София” в Изник”, предупреждава Антъни Истмънд от института по изкуства Курто, споменавайки за друго преобразяване.

Всичко това поражда безпокойство, че “Света София” в Истанбул “ще е следващата”. Тези страхове са прекалени.
Реставрирането на известната базилика продължава по време на десетгодишното управление на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган разсея всички страхове относно нейната съдба. Все пак господин Йълдъръмхан не крие своя стремеж за преобразяване, което по думите му се подкрепя от братя мюсюлмани. “Това е било
заповядано от султана”, казва той. “Имаме всички документи.”

БТА
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com