www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Компютърен спец откри жена с дете в „Тайната вечеря” на да Винчи

7 Август 2007

 

Компютърен спец доказа, че в прочутия стенопис „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, който се намира в манастира Санта Мария деле Грацие в Милано, е скрит образ на жена, която държи дете. Фигурата се появявала, когато стенописът от 15 век се наложи върху огледалния му образ. Според италианския компютърен специалист Славиза Пеши на получената комбинирана картина се вижда жена, която като че ли стиска малко дете.

Фигурата на жената, която държи дете и се навежда към Христос, се появява когато върху оригинала на “Тайната вечеря” се наложи огледалното му изображение. Снимка: Славиза Пеши

Новината провокира бурен интерес в Интернет. Само няколко часа след изявлението на Пеши уебсайтовете, свързани с Леонардо да Винчи - www.leonardodavinci.tv, www.codicedavinci.tv, www.cenacolo.biz and www.leonardo2007.com - отбелязаха повече от 15 млн. посещения и блокираха заради невиждания трафик.

Много скептични наблюдатели твърдят, че двойното изображение е твърде размазано и избеляло, за да се правят каквито и да било заключения. Г-н Пеши, който разкри находката си през миналата седмица, не иска да прави догадки чие е детето, но любителите на конспиративните теории в Интернет веднага направиха връзка със съзаклятието от бестселъра „Шифърът на Леонардо”, в който Исус се жени за Мария Магдалена.

[swf] data=”http://www.youtube.com/v/eXzyfBnb9WI”, width=”425″, height=”350″ [/swf]

Г-н Пеши твърди също, че наложените едно върху друго изображения показват бокал пред Исус Христос, който символизира благословията му за хляба и виното. Освен това двама от седящите в двата края масата изглеждат като рицари тамплиери. Юда, който трябва да предаде Христос, в огледалното изображение се появява изолиран.

„Попаднах на откритието случайно. Реших да сканирам изображението, принтирах го на прозрачна хартия, обърнах го огледално и га наложих върху оригинала. Получи се нова картина с нови фигури.

Италианският компютърен спец Славиза Пеши открива с метода си и по един рицар тамплиер в края на масата на Тайната вечеря. Снимка: Славиза Пеши

От някои от детайлите може да се направи заключението, че не става дума за съвпадение, а за точно направени изчисления,” каза Пеши на пресконференция. Ученият отказа да коментира значението на новите фигури, но подчерта, че находката отразява добре известния интерес на Леонардо да Винчи към математиката.

Алесандро Вецози, прочут изследовател на творчеството на Леонардо и директор на музея в родния град на твореца Винчи, е скептичен за откритието. Той подчерта, че стенописът е толкова избелял от времето, че е трудно да се правят каквито и да е нови изводи. Той припомни, че чрез компютри са били състарявани други произведения на Леонардо, като при едно от тях се твърдеше, че прочутата „Мона Лиза” е негов автопортрет.

Така изглежда “Тайната вечеря” от монтираните едно върху друго оригинално и огледално изображение на стенописа на Леонардо от 15 век. Снимка: Славиза Пеши

„Не искам да се отнасям негативно, защото приветствам откритията, направени по научен път,” каза Вецози. „И дори и това компютърно изображение да не е истинско историческо откритие, надявам се, че е създало нещо великолепно за изкуството”.
След „Шифърът на Леонардо” интерпретациите на стенописа стават все повече и повече. Почитатели на Дан Браун твърдят, че един от апостолите вдясно от Исус Христос е Мария Магдалена, от която той има дете.

„Тайната вечеря” е един от най-прочутите и ценни стенописи в света. Тя изобразява вечерята на Христос малко преди смъртта му, както е описана в Библията, когато той съобщава на своите последователи, че един от тях ще го предаде.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Какъв манастир Santa Maria Delle Grazie :toth: Една обикновенна малка църква е. На Corso Magenta се намира, но влизането се запазва предварително и има опашки бая голями заради тая картина. Може да ви се отвори парашута след седмици ако сте късметлий :hms:
 2. 2) Anonymous
  Всеки интерпретира както му хрумне.Важно е Христовото значение за Човечеството, посланието и философията му за духовен стремеж и израствоне.
 3. 3) alter ego
  Човечеството се стреми непрекъснато да разгадава нечии загадки,дори там,където не съществуват, и погълнато от това,забравя да види истински важните неща.Всъщност, най-голямата мистерия е самият човек, а е важно това, което човекът съзнателно прави. Точно това е имал предвид в творчеството си Леонардо да Винчи.Христос и оттам християнството, е дало голям принос за човечеството и това е именно фактът,който трябва да оценим.
 4. 4) Anonymous
  Лично аз мисля, че това се получава случайно. Все пак Леонардо не е имал техника с която да налага огледален прозрачен образ един върху друг...
 5. 5) нелинце
  все пак не трябва да забравяме, че не в единичен случай стенописите често са рисувани върху други, далеч по стари такива, така че може да става въпрос, за това как след компютърната обработка е прозрял един по-стар образ.
 6. 6) Албена
  Основата, върху която да Винчи рисува изключва всякакви двойни образи.
 7. 7) Denica
  Да Виннчи е всепризнат гении - математик, инжинер-конструктор, всеки щрихт е рисувал десетки пъти и чак след това нанасял върху стената/тавана.Недолюбван от папата, всъщност чрез огледалното рисуване, което владеел до съвършенство, той му отмъщава като показва връзката на Христос с човешкия род. А това е било считано за еретизъм от католическата религия.
 8. 8) Anonymous
  А какво ще кажете за огледалното писмо на да Винчи лТои за мене е някъв гений и мисля че всички 'надарени' са знаели за една тайна описана от Ронда Бърн в книгата The Secretл
 9. 9) Anonymous
 10. 10) Anonymous
  а египетските пирамиди имали ли са необходимата техника да ги построят
 11. 11) трезвомислещ
  Огледалното писмо на Да Винчи е способност, която са имали и имат сега и други хора - просто двете им мозъчни полукълба са еднакво развити... А пирамидите нямат никаква връзка, последний...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com