Ще спрат ли крилатите ракети касапницата в Сирия?

Президентът Барак Обама може би е имал желание да измести фокуса на външната политика на САЩ от Близкия изток. Самият Близък изток обаче имаше други идеи, пише „Вашингтон пост“.

Още преди последните съобщения, че сирийското правителство използва химически оръжия срещу собствения си народ, смяната на властта от военните в Египет, последвала неправдите на кабинета на „Мюсюлманските братя“, разби надеждите на администрацията в САЩ за постепенно движение към по-демократично управление, пояснява вестникът.

Сега вече собствената недвусмислена „червена линия“ на Обама срещу употребата на химически оръжия от режима и неговите изявления, че диктаторът Башар Асад трябва да бъде прогонен, не му оставят особен избор, освен да предприеме военни действия. Това е решението, набелязано от Обама, колкото и да му е било неприятно да се намесва в сирийската гражданска война. Той вече няма възможност да стои настрана, заключава „Вашингтон пост“.

Независимо от раздухваните закани и ускорените военни приготовления Обама тепърва предстои да осигури убедителни юридически и стратегически аргументи в полза на военна акция срещу Сирия, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Очаква се тя да стане един вид международен отговор на химическата атака, убила миналата седмица стотици цивилни. Затова Обама ще трябва да обясни как всъщност този отговор ще предотврати използването на химически оръжия занапред, пише изданието.

„В Сирия нещата ще се объркат, каквото и да направим. Най-подходящото време да се намесим, като подкрепим умерените бунтовници бързо да приключат войната, изглежда вече е отминало“, посочва авторът на коментар в същия всекидневник.

„Ако обаче предстоящият сблъсък ни дава шанс да сторим нещо повече, за да въоръжим някои бунтовнически групи или да ги снабдим с разузнавателни данни, все ще има полза – стига да работи за бъдещо уреждане чрез преговори“, добавя наблюдателят на „Ню Йорк таймс“.

„Как ще спрат крилатите ракети касапницата в Сирия? Попитайте Бил Клинтън“, пише „Вашингтон таймс“.

След разкритията за иракски заговор за убийството на бившия президент на САЩ Джордж Буш старши през 1993 г., Клинтън заповяда Багдад да бъде атакуван с 23 крилати ракети. Саддам Хюсеин обаче продължи още цяло десетилетие атаките срещу съседни страни и срещу собствения си народ. Заплахата с дъжд от крилати ракети не успя и да предотврати терористичните нападения, извършвани от радикални ислямисти, посочва вестникът.

„Вашингтон таймс“ припомня в тази връзка разпоредените от Клинтън ракетни атаки в Афганистан и Судан през 1998 г., когато атентатори самоубийци взривиха посолствата на САЩ в Кения и Танзания. Изстреляните над 75 крилати ракети не възпряха Ал Каида две години по-късно да убие 17 моряци и да рани още 39 при самоубийствен атентат срещу американския военен кораб „Коул“, припомня изданието.

Още по темата: Кланета между общностите без Башар Асад?

Какво е съотношението между ползи и рискове? Този въпрос си задават всички висши политици и военни, преди да започнат военна интервенция в Сирия, пише френският в. „Фигаро“.

Генералните щабове и правителствата в Париж, Лондон и Вашингтон изследват под лупа евентуалните последици от подготвяната операция, изтъква изданието, сочейки на първо място опасността от ответни удари на сирийския режим, иранците или на шиитските им съюзници в региона – ливанското движение Хизбула.

Иран може би ще се изкуши да подложи на изпитание решимостта на САЩ и уверенията им, че ще действат с всички средства срещу военната ядрена програма на Техеран. Някои се боят и от репресии срещу силите на ООН в Ливан, други – от ракетни атаки срещу Израел или от действия срещу интересите на страните от коалицията в региона. Силите на Башар Асад разполагат с големи количества химически оръжия и може да ги използват, смята „Фигаро“.

Освен това „не бива да отиваме твърде далеч. Ако Башар изчезне, може да започнат кланета между отделните общности“, предупреждава френският експерт генерал Венсан Депорт. И още нещо – западните сили може да затънат според него в нов „либийски сценарий“.

Неотдавнашната намеса на американците в Багдад и Кабул показа колко е трудно днес за западните армии да печелят войни с нахлуване в чужда територия. „Нито американците, нито французите не притежават днес необходимите военни и политически средства, за да водят подобна война“, коментира неназован офицер от Франция. Френските военни предупреждават, че в Дамаск ще трябва да се внимава, за да не бъде нарушен балансът, добавя „Фигаро“.

Западът трябва да нанесе удар на режима на Асад и да го изправи пред Международния наказателен съд заедно с неговото семейство, заявява в интервю за френския „Паризиен“ лидерът на сирийската опозиционна коалиция Ахмад Джарба.

„Башар Химика не бива да се изплъзне от наказанието, което заслужава“, казва Джарба, запитан какво ще заяви пред френския президент Франсоа Оланд, с когото предстои да се срещне днес.

„Нека го ударят, нека изчезне този режим“, допълва опозиционният лидер, според когото сирийският президент е станал „заразен микроб за региона“.

Освен „наказателен удар срещу режима“ опозицията в Сирия очаква от Запада „политическа и военна подкрепа за Свободната сирийска армия“, „защото режимът на Асад пък разполага с тоталната подкрепа на Русия, Хизбула и на Иран“, казва Джарба.

„А ние от нищо нямаме достатъчно. Нашите съюзници не ни дадоха нищо от поисканото“, оплаква се опозиционерът пред „Паризиен“, цитиран от Франс прес.

„Ако започне интервенция, режимът няма да изтрае дълго“, казва той. „Най-важното е да се вземе смело решение. Имаме нужда от своите приятели, нека те не се ограничават само с думи. Не се съмняваме в искреността им, но чакаме вече две години, а те нищо не са направили за нас.“

Лидерите на арабския свят са дълбоко разединени по въпроса дали САЩ трябва да се намесят с оръжие в сирийската гражданска война. Защото хората в арабските страни са потив всяка военна намеса на американците и на НАТО в региона, пише „Московский комсомолец“.

Това личи особено ясно на емоционално ниво, дори ако става дума за хуманитарни цели. Неслучайно никоя арабска страна и нит оедин арабски лидер не е подкрепил открито идеята за военна намеса на САЩ в Сирия – дори монархиите от Персийския залив. От целия регион подкрепа декларира само Турция, отбелязва вестникът.

Евентуалната военна операция в Сирия плаши инвеститорите, по-специално защото Техеран може да бъде въвлечен във войната и да затвори Ормузкия проток, изтъква руският „Комерсант“. „В атаката срещу Сирия няма да участват всички съюзници на САЩ“, подчертава в. „Новие известия“ под заглавие „Единство липсва“.

Предишните войни на Запада в Близкия изток и Северна Африка показват, че „войните срещу диктатори“ и различните „демократизации“ просто се превръщат в снеговалеж от боеприпаси, отнемащи човешки живот, заявява „Правда“.

Британската проекторезолюция за Сирия бе върната за допълнителна подготовка. Русия и Китай отхвърлиха в Съвета за сигурност възможността за употреба на сила срещу Дамаск, преди да се произнесат експертите по химически оръжия на ООН, съобщава руският „Утро“.

Красивите разсъждения за абсолютна законност не бива да попречат на световната общност да стори онова, което е добро за Сирия, пише британският „Дейли телеграф“, цитиран от Би Би Си.

Вестникът задава въпрос защо Русия блокира инициативите на Съвета за сигурност на ООН. Нима Русия, любезно подкрепена от Китай, не вижда колко е жесток режимът на Асад и наистина не схваща, че правителството не може и не бива да унищожава собствения си народ?

Въпросът не е там, че руснаците нямат човещина или хранят някакви илюзии относно сирийския режим. Въпросът е, че те изобщо приемат твърде болезнено всички инициативи на Запада и постоянно се опитват да се състезават с него, убеден е авторът на коментара Тони Брентън, бивш посланик на Лондон в Москва.

Руснаците наричат защитата на демократичните принципи и човешките права лицемерие и пряк път към хаоса. Лицемерие – защото последният преврат в Египет според тях е показал, че Западът с охота загърбва прехвалените си принципи, стига да му е изгодна. А път към хаоса – защото вместо свалените режими идват още по-чудовищни като Ал Каида, чиито бойци се сражават на страната на сирийските бунтовници.

Москва вече видя как Западът свали два приятелски за нея близкоизточни режима – в Ирак и в Либия, и тя с всички средства ще противодейства срещу подобен сценарий в Сирия. Но може би основната причина е, че Западът отстоява демократичните свободи и Москва, а с нея и Пекин, виждат пряка заплаха за собствените си режими?, пита бившият британски дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.