Джон Кери: Отговорност за бруталното и безочливо използване на химически оръжия

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Държавният секретар на САЩ Джон Кери представи обширна аргументация за ограничена американска военна акция срещу Сирия заради използването на химическо оръжие, като подчерта, че тя не може да остане ненаказана за такова престъпление срещу човечеството, предаде Ройтерс.

Кери, който нарече сирийския президент Башар Асад бандит и убиец, подчерта също, че всяка акция, която САЩ биха предприели, ще бъде внимателно премерена и няма по никакъв начин да прилича на инвазиите в Афганистан и валянето на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

„Тя няма да включва участие на войници на терена. Тя няма да бъде с отворен край. И няма да поеме отговорност за една гражданска война, която вече е в ход“, заяви Кери.

По думите му всяко действие, което президентът Барак Обама ще реши да предприеме, ще бъде ограничен и премерен отговор, който да гарантира, че за бруталното и безочливо използване на химически оръжия от един деспот ще бъде потърсена отговорност. В кратка, но силна реч по телевизията от Държавния департамент той добави също, че други страни, които биха могли да използват оръжия за масово унищожение наблюдават внимателно, за да видят дали Сирия ще се измъкне безнаказано.

По думите му ООН не може да каже на света нищо за химическата атака в Сирия, което САЩ вече да не знаят и вече да не е обществено достояние, предаде Асошиейтед прес. Кери заяви, че инспекторите на ООН, разследващи атаката от миналата седмица, са ограничени в мандата си да определят дали е имало такава атака, но те няма да кажат кой е отговорен.

Той заяви, че ООН не може да мобилизира света да действа така, както би трябвало. Президентът Барак Обама ще взема американските решения според собствения график на САЩ, на базата на собствените им ценности и интереси, заяви Кери.

Доклад на американското разузнаване разкри, че има „висока степен на увереност“, че сирийските правителствени сили са използвали многократно химическо оръжие в ограничен мащаб през последната година, включително при атаката на 21 август край Дамаск, предаде Ройтерс. Според доклада, по думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери, при атаката са убити 1429 души, включително най-малко 426 деца, предава БТА.

Междувременно експертите на ООН са приключили работата си в Сирия и бързо ще съставят доклад за евентуалната употреба на химическо оръжие в сирийския конфликт, заяви говорителят на ООН Мартин Несирки пред журналисти, предаде Франс прес.

Екипът е приключил събирането на проби и елементи, експертите се подготвят за заминаването си и ще напуснат Дамаск и след това Сирия утре, добави той.

Стана ясно още, че върховният представител на ООН за разоръжаването Анджела Кейн е пристигнала от Дамаск в Бейрут и веднага заминала за Истанбул, съобщи източник от ливанските сили за сигурност, цитиран от Франс прес. Тя е преминала сухопътната граница при Маснаа по обед и директно е продължила към летището на Бейрут, за да вземе директен полет за Истанбул.

Сирийската държавна телевизия потвърди заминаването на Кейн, която договори със сирийския външен министър Уалид Муалем споразумението, позволяващо на експертите на ООН да разследват твърденията за употреба на химическо оръжие в Източна Гута край Дамаск.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.