www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Първанов изпълзя на припек

 

1 Септември 2013

 

Бившият президент Първанов потече от всички медии. Интервюта в телевизии, в радиа, агенции, обединени около основен въпрос – ще прави ли нов ляв политически проект. Очевидна пиар-кампания.

И той дава надежди – щял да прави мрежа от дискусионни клубове, щял да се обединява с Таня Дончева, искал ново ръководство на БСП. Хем нов ляв проект, хем вътре в БСП, ако може той да я оглави.

Ако ще има нов ляв проект, голямо нещастие ще е това да е на Първанов. Той със сигурност ще обере овациите на хардлайнерите в БСП и на поклонниците на Русия извън БСП.

На практика в България хората с леви убеждения преобладават, за тях всички успели и богати са мошеници, фирмаджии и олигарси. Например много от протестиращите и окупиращите са леви, които обаче се мислят за десни, защото са против комунистите. И действително има нужда от нова лява формация. Но за тях лявото е срамно и те се наричат десни.

А такива като Първанов са готови да направят нова левица, ако не им се отвори парашутът да оглавят БСП.
Любопитното е, че Бойко Борисов, лидер на уж дясна партия, веднага похвали Първанов, нарече го „много по-сериозен, много по-тежък противник” (в сравнение със Станишев), каза, че с него „ винаги може да се говори по важни теми и той ще погледне държавнически”.

Старата любов между двамата ръжда не хваща. Техният фен, журналистът Тошо Тошев описва в своята книга „Лъжата” сцена, в която Първанов и Борисов си разменят репликите „винаги съм те харесвал” и „винаги съм те обичал”.

При сегашната изолация на ГЕРБ, в която Борисов сам се вкара с агресивната си политика, той има нужда спешно от партньор, ако иска да дойде на власт. И е очевидно, че за него най-добрият вариант е БСП начело с Първанов, вместо неясният Реформаторски блок, с когото поради множеството от лидери, трудно ще се разбере.

А самият блок се държи съвсем обещаващо за бъдеща коалиция с ГЕРБ, не отрича такава възможност. Подакващи политолози развиват тезата за по-добро ново издание на Борисов и „саниран” ГЕРБ, в коалиция с реформаторите. Но Борисов не хвали тях, а Първанов.

Каквото има да става, ще става. Но, при всичката неприязън към БСП и Станишев, за България е по-добре нейният лидер да е шеф на европейските социалисти и да си говори по телефона с Мартин Шулц и Свобода, вместо с Путин.

Когато преди няколко години Първанов се похвали пред Путин, по време на посещението му у нас да подпише енергийните проекти, че България постигна „Голям шлем”, руският „Комерсант” написа по същия повод статия със заглавие „Голям член за България” (виж тук).

Та зад Първанов винаги се крие един „Голям член”. Който на Борисов тайно и не дотам тайно му се харесва.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Първанов, Станишев все едни и същи лайна в един кюп. Най ми хареса, че СтаниШеф не гледал към Путкин, малиии! Пълна пародия. Станишев се осра, сега иде ред на Първанов, с рози БСП да накичи.
 2. 2) pro-anti
  Каквото има да става, ще става. Но, при всичката неприязън към БСП и Станишев, за България е по-добре нейният лидер да е шеф на европейските социалисти и да си говори по телефона с Мартин Шулц и Свобода, вместо с Путин.
  интересно дали Бакалов е видял европейско знаме на конгреса на "европейските" социалисти на Бузлуджа. Защото не е имало.
 3. 3) MacAllister
  Абе Chavo, pro-anti, има и друг начин на разсъждение по въпроса и доколкото мога да съдя от наблюденията си г-н Бакалов не е далече от него - прагматичния. Смисълът е съвсем елементарен - нямат значение символите, а интересите. Личните интереси на Станишев нямат решение печелившо за него лично в посока Москва, каквито и да са му пристрастията и миналото, възможното му бъдеще лежи в лавиране между европейци и лъжене на традиционен електорат, че "сме леви", докато прокарва дясна политика. Това е положението, останалото е традиционно самозалгване кой кой е я по кръвна, я по партийна линия - непрактично и неизгодно.
 4. 4) MacAllister
  И се сещам нещо да кажа още - предпочитам при всички положения Костов, но мнозинството от народа счита, че е крадец. Не че другите не са, но те могат да бъдат заменени само от чист, ама чист някой си - това е логиката, която победи на изборите. Казана с други думи "да седят комунетата, докато не дойде чист юнак на бял кон". Демокрацията значи власт на мнозинството, кой съм аз, че да противостоя? Щом мнозинството предпочита хора като Борисов и Станишев, докато се появи незнайния юнак, значи аз мога в най-добрия случай да накланям везните между тях мъничко. Ей така ...още

 5. 5) pro-anti
  Мак, в политиката всичко е важно, дори и символиката(я си представи как някой си е закачил свастика на дрехата и гордо се разхожда с нея, и без да е политик той си е за затвора, нали?).Съгласен съм, че Бакалов е прагматичен, освен това той е за демокрацията в най-чист вид-има избори, гласувай, има мнозинство, то ще управлява, докато дойдат новите избори или докато стане невъзможно това избрано мнозинство да управлява.За него Боко е най-лошото, и затова каквото и нередно да правят бесепарите, Бакалов си затваря очите, за да не дойде Боко.Негов си е вестника, каквато политика иска-такава ще отразява, ...още

 6. 6) MacAllister
  pro-anti, донякъде си прав, но само донякъде. Това, което ми звучи като недостатък е това, че неявно приемаш за даденост "темата на деня", а тя е различна за всеки човек. Моята тема на деня също поставя относително малък акцент върху подробностите за сегашната власт и имам съвсем рационални причини да мисля така - ГЕРБ са обществено опасни в много по-големи и непредвидими размери от БСП-ДПС. Интересите на последните са ясни, докато интересите на ГЕРБ не са ясни дори на самия ГЕРБ, но апетитите и течащите лиги за шанс в кариера или докопване до кокал там са на всички нива и ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com