Превръщат ли се протестите за парка Гези в бунт на алевиите?

в. Тудейс заман

От началото на протестите за парка Гези през май шестима граждани на Турция загубиха живота си.

Единият от шестимата беше полицейски служител, загинал при трагичен инцидент, падайки от мост, докато гонел демонстранти. Другите петима са протестиращи. Когато човек се вгледа по-отблизо в идентичността на жертвите, се натъква на шокиращо откритие. И петимата, загубили живота си по време на протестите за парка Гези и последвалите демонстрации, са алевии.

Най-новата жертва е Ахмет Атакан, който загина във вторник при противоречиви обстоятелства. Някои твърдят, че той е бил убит, след като бил улучен в главата от граната със сълзотворен газ, хвърлена от полицията, но видеозапис създава впечатлението, че е загубил живота си след падане от жилищен блок, без да е известно при какви обстоятелства.

Когато гледам социалните медии, виждам че смъртта на Атакан вече е регистрирана в алевийското съзнание като извънсъдебно убийство, насочено срещу поредния алевия. Ахмет Атакан беше убит в околията на град Армутлу в окръг Хатай, докато протестирал срещу полицията за убийството на Абдуллах Джьомерт, друг 22-годишен алевийски младеж, също убит в Хатай при протестите за парка Гези в града.

Али Исмаил Коркмаз, 19-годишен, беше бит, докато загуби съзнание, от полицаи и цивилни, действащи заедно с тях в Ескишехир. Лежа в кома 38 дни преди в крайна сметка да умре от нараняванията. Той също беше алевия. Учеше в Ескишехир, но произхождаше от Хатай.

Двама други младежи алевии също загубиха живота си в Истанбул и Анкара, но не само жертвите в тези протести, са от алевийската общност. Кварталите, където се състояха повечето от демонстрациите, съпроводени от най-голямо насилие между демонстранти и полиция, са населени преобладаващо с алевии. Как може да се обясни всичко това?

Дали защото полицията използва най-провокативните си средства в алевийските райони? Или пък най-възбудимите демонстранти са от районите, населени с алевии? А може би и двете? Понеже не разполагаме с по-подробни данни за събитията от самото начало до края, трудно е да се уточни конкретната роля на всяка от страните. Едно нещо обаче е сигурно, явно е, че поради една или друга причина, алевиите са много ядосани на правителството и за съжаление, с всяка нова смърт потъваме все по-дълбоко в порочния кръг на насилие, който може би ще е трудно да прекъснем.

Наистина се надявам, че пакетът за демократизация ще допринесе в положителна насока за намаляване на напрежението, което се увеличава сред алевийските сегменти в Турция от известно време. Аз съм срещу насилието независимо от това кой го прилага. Против съм прекомерната употреба на сила от полицията, но и против насилието на демонстрантите. Силно вярвам обаче, че ако не разберем защо алевиите се чувстват така отчуждени от политическата система, не можем да намерим никакво истинско решение, което да ни изведе от порочния кръг.

Алевиите, за съжаление, имат някои дълбоки предубеждения спрямо сунитското мнозинство. Те смятат сунитите за виновници, отговорни за човешките трагедии, понесени от алевиите както по времето на Османската империя, така и в републиканската история. Най-пресните спомени са от зверствата през 1978 г. в алевийски градове и от палежа през 1993 г. в Сивас, при които много алевии загубиха живота си. Те пренебрегват ролята на дълбоката държава в тези кланета. Не искат да видят, че кемалисткият режим, пред който благоговеят, също е пренебрегвал правата им.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) обаче също допусна сериозни грешки, задълбочавайки някои от съществуващите предубеждения. Това, че третият мост над Босфора беше наречен на името на Явуз Селим (най-страшния султан за алевиите) се превърна за алевийската общност в ужасно напомняне. Ролята на правителството в подкрепата за „въоръжената съпротива“ в Сирия също сериозно отчужди алевиите от системата. В този смисъл може би не е съвпадение, че трима алевии, убити при протестите за парка Гези, са от Хатай, където живеят толкова много алевии със силни културни и исторически връзки със сирийските алауити.

Премиерът скоро ще огласи нов пакет с реформи за демократизация. Надявам се, че този пакет ще включва положителни стъпки за алевиите. Без обаче да бъдат направени някои фундаментални крачки към успокояване на безпокойствата на алевиите, ми се струва, че ще бъде много трудно да се измъкнем от капана на социално напрежение и поляризация.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.