www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Чуха се гласове за забрана на „Атака” и др. партии. Да не стане беля?

 

23 Септември 2013

 

Някой из Фейсбук беше написал, след като в Гърция се опитват да обявяват извън закона неонацистката партия “Златна зора”, ние трябва да направим същото с “Атака”, БНС, ВМРО, НФСБ и др. Тоест, повдига въпроса за забрана на цели четири партии, плюс други, за които не се уточнява кои. Може би и омразната БСП?

“Атака” и Волен са добре познати, но години наред малко или нищо не се говореше за родството им с фашизма.
Да не се самоизтъквам, но пръв съм писал още през 2005 г. за откровено нацистките подражания на партия “Атака” (виж тук). В някои статии съм сравнявал програмата от 20 точки на “Атака” с програмата на Хитлер, в която няколко точки съвпадат почти едно към едно.
Кои други партии имат неонацистки белези?

БНС е маргиналната партия на Боян Расате, с незначително влияние в обществото, чиято най-ярка проява е т. нар. Луков марш. Той представлява шествие с факли и барабани, подобно на нацистките шествия. Маршът се организира основно от БНС, ВМРО и БНРП, заедно с още няколко организации, в памет на ген. Луков, който е бил шеф на нацистката младежка организация Съюз на националните легиони и военен министър през 30-те години. Ген. Луков е убит през 1943 г. от комунистическа нелегална бойна група от двама души (едната атентаторка е от еврейски произход) и това е поводът в Луков марш да се включват няколко антикомунистически организации.

ВМРО е също добре позната, създадена от обявили се за наследници на някогашната македонска революционна организация. Учредената след падането на комунизма ВМРО наследява и имотите на някогашната организация.
ВМРО е типична националистическа партия и подобно на “Атака” и БНС има прояви на ксенофобия и непрекъснати изказвания и акции против роми и турци. Впрочем „Атака” и Сидеров са внимателни в това отношение през последните години - пазят се да не престъпват закона в публични прояви и изказвания, независимо какво мислят (като се изключи боят пред джамията в София 2010 г.). Не е така обаче по въпроса с хомосексуалистите. Агитки от тези партии винаги съпровождат гей парада, а тази година „Атака” направи остра провокация – внесе предложение за 10 хил. лв. глоба за хомосексуалисти, които демонстрират ориентацията си.

НФСБ е отцепило се крило от партия “Атака”, създадено около телевизия СКАТ. Основни лица на партията са и лицата на телевизията и нейният собственик, към които сега се присъедини и партията ГОРД на Слави Бинев. Партията на телевизия СКАТ е и най-умерената от, условно казано, националистическите партии и въпреки риториката си по турски и ромски въпроси няма провокативни неонацистки прояви.

Поставянето на всички тези партии под един знаменател е погрешно. А идеята за забраната им е опасна. Такъв акт е способен да създаде съпротива и недоволство, да доведе до регистриране на нови подобни партии, които да съберат по-широка подкрепа.

Въобще, може ли да бъдат поставени извън закона четири или повече партии? Идеята за закриването им е наивна и издава недемократично мислене. Ако тези партии нарушават законите, има прокуратура и съд.
Но забрана на партии е стъпка, която може да взриви обществото. И издава едно характерно безсилие, което проявяваха някои политици в началото на 90-те години, като искаха закриване на БСП. Смятаха, че по този начин ще преборят политическия си противник и избирателите ще се насочат автоматично към незабранените “правилни” партии.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Холмс
  Няма нужда да се забраняват каквито и да са партии.България и българите са поели курс към "самозабраняване"!Както е тръгнало,скоро ще бъдем по-скоро територия,населявана и от българи.Българите са били силни,когато са били единни.Аз поне не се сещам по кой въпрос сме единни!Близък пример е и "честването"на вчерашния празник на независимостта.В наши дни става въпрос по-скоро за свободно избираема зависимост.
 2. 2) Chavo
  Като повдигна въпроса за "Съединението" и "Независимостта", винаги са ми били странни "българите" оплюващи тия ярки дати (събития) в българската история. Иначе докато има хора достатъчно заблудени, да следват мошенници като Болен и Бинев, ще има и подобни партии.
 3. 3) Силвърмен
  Смехорията Атака, без значение кой я е създал, ще я има, докато съществува зловещият цигански проблем.
 4. 4) Chavo
  Сега да не кажеш, че Атака е решения на този проблем?!
 5. 5) gogomi
  Идеите за забраната на "Златна зора" в Гърция, мисля че са свързани с убийство мотивирано от политическо противопоставяне. Тук слава богу не сме стигнали до такива причини. Затова е ненужна подобна забрана. А партии като "Атака", НФСБ, ВМРО, БНС скоро ще си останат някъде из ъгълчетата на политиката и няма да представляват интерес за никой. Трябва разбира се мислещите хора по-активни да гласуват. Те ще го правят за малко по-нормалните партии. Така ще се ускори залеза на подобни формациййки. При ДПС нещата са по-трудни, зашото както знаем тази "партия" няма нищо общо нито с права, нито със свободи, но лидерите ...още

 6. 6) pro-anti
  БСП не трябва да бъде забранявана, но един музей на тоталитаризма е необходим.Ако няма пари за нов-може да се използва новопостроената сграда на Музея на Плиоцена в Дорково и до статуята на мастодонта да се постави туй-онуй от съвременните мастодонти.
 7. 7) чичата
  фашизмът е националното социално движение на дуче/ изброените по-горе "партии" не са такива/ националната социалистическа трудова партия с харизматичния фюрер при нас се провали, в нещо като извънматочна бременност, просто защото все си търсим нацията не където трябва
 8. 8) Миранда
  Най-неприятното е, че призиви като този "да забраним" намират привърженици. Не ми стана ясно как потребителят от Фейсбук предлага да стане забраната: със закон, по съдебен ред или с метеж. Имам някакви съмнения и за спонтанността на подобни призиви. Иначе партии като изброените са просто компоненти от модела, действащ в България - малцинствен, конфликтен, псевдоплуралистичен или плуралистичен в най-негативния аспект на понятието. Отпаднат ли компонентите, лошо му се пише на модела. Моля, не ме хокайте, защото имам някакъв образователен минимум от политически и правни учения и технологичния им аспект - управление, така че греша въз основа на наученото или ...още

 9. 9) pro-anti
  Миранда, и аз не зная по какъв начин в БГ може да бъде забранена партия, но според Конституцията в БГ е забранено създаване на партия на верска или етническа основа.Ами ако се създаде такава партия или някоя вече съществуваща партия се окаже една сутрин на верска или религиозна основа? Не съм сигурен и как е формулирано в ЕС понеже има в Западна Европа партии, които звучат много християнски и дали партии на верска или етническа основа са разрешени,но със сигурност са забранени партиите, които прилагат или пропагандират насилие за политически цели.Имаше забранени ...още

 10. 10) Chavo
  Само вметвам, че когато говорим за християн демократи например, се има на предвид не партия на християните, а партия в чиято идеология и програма са залегнали християнските ценности. Това са различни неща.
 11. 11) Миранда
  Pro-anti, в исторически аспект партиите са котерийни групи, които постестепенно набират влияние и стават фактори. Chavo е прав за западните християндемократи, които по правило са косервативни, доколкото търсят приемственост на традиция - защита на личната собственост и на християнските ценности. Каква е реалността - друг въпрос. Забраните на партиите, за които споменавате, са на основа на действащото законодателство. Къде с верни, къде с изфабрикувани доказателства за реалната им противозаконна и обществено опасна дейност. С ДПС е доста по-различно. Има разлика между политически замисъл при създаване на една партия и реалната й дейност. В теоретически аспект ДПС ...още

 12. 12) Chavo
  Миранда, поне в България мисля, че ще се разминем с двуезичния модел. По конституция България не е многоетническа държава, като Македония, Белгия или дори Сингапур ( да не говорим за федерации като Индия). Но съм съгласен, че процесите трябва да се наблюдават с едо на ум.
 13. 13) чичата
  сега е момента французите да влязат в ролята на кирил и методи и да създадат циганската писменост/ после ще си говорим за малцинства
 14. 14) Chavo
  Те франсетата са го правили веднъж за Виетнам.
 15. 15) Chavo
  ПС Ма то някой трябва да я научи новата писменост, проблем!.
 16. 16) чичата
  пазарът ще ги научи/ аз се шашнах от отличния английски на една засукана циганка
 17. 17) Миранда
  Chavo, това е така, но в Европа има сепаратистки настроения. Не само в Белгия, Испания, Италия , "вечният" конфликт с баските и т.н. Не знам колко коректно съм се изразила, но не става дума за ПРОГНОЗА (опазил Господ, защото това е нещо сложно, несигурно и изисква солидни и специфични познания). България не е сред вакуум и е нормално всяка система с оглед на средата, в която функционира, да се разглежда като многовариантна. Досега се произведоха предостатъчно политически небивалици като Партия на жените(?), разни клубове - мандатоносители като "Оборище". Самото НДСВ тръгна като някакво царско движение и "погълна" разни монархически организации. ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com