www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В Арктика започва Студена война

На дъното на Северния ледовит океан може би има 10 милиарда тона петрол и газ
На дъното на Северния ледовит океан може би има 10 милиарда тона петрол и газ

3 Август 2007

 

spiegel.jpgРуската експедиция до дъното на морето под Северния полюс премина успешно. С което започна битката за ресурсите в региона. Докато няколко държави имат претенции за собственост в района, руските медии съобщават за разузнавателни полети на НАТО. Така като че ли в Арктика започна нова Студена война.

Подводницата “Мир 1″ стигна дъното на океана под Северния полюс и заби там руското знаме. Кремъл не крие апетитите си към природните богатства в региона. Снимка от телевизионния екран

Експедицията до дъното на Северния ледовит океан трябваше да е едно от най-ексцентричните и смели пътувания в историята на полярните изследвания. Миниатюрни руски подводници слязоха на 4 км под водната повърхност и забиха руското знаме в почвата под морското равнище. Още миналата неделя двете подводници “Мир 1” и “Мир 2” направиха успешни тестови спускания. Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС цитира думите на единия пилот, който твърди, че това е първият случай, при който изследователска подводница се спуска под полярните ледове. В сряда след обяд ледоразбивачите “Русия” и изследователският кораб “Академик Фьодоров” стигнаха до Северния полюс, а в четвъртък беше направено успешното спускане.

От Кремъл окачествяват експедицията като научно-изследователска. Но политическият фон играе най-малко също толкова голяма роля. Защото руснаците претендират агресивно за региона, за който се предполага, че крие несметно количество природни суровини. А заради промените в климата и топящия се лед Северният полюс става все по-достъпен.

“Арктика е руска”, каза Артур Чилингаров, ръководител на експедицията и най-известният полярен изследовател в Русия. “Трябва да докажем, че Северният полюс е продължение на руския континентален шелф.”

Руснаците претендират за област от близо 1,2 млн. кв. км около Северния полюс, които според предварителните изчисления може би крият около 10 милиарда тона петрол и газ. Претенциите си те базират на твърдението, че руският континентален шелф се простира до Северния полюс и посочват подводния риф Ломоносов. “Мир 1” и “Мир 2” събраха от дъното на океана проби, които трябва да докажат този факт. Едно от предизвикателствата на експедицията беше подводниците да се спуснат точно на това място в ледената покривка, където преди това е пробита дупка.

Русия твърди, че земята под Северния полюс й принадлежи, тъй като рифът “Ломоносов”, минаващ там, е свързан с руския арктически бряг. Интерес към региона обаче имат и Дания, Канада, САЩ и Норвегия. Снимка: MARUM

Освен Русия обаче към суровините на Арктика интерес проявяват и други държави. Датчаните например искат да докажат научно, че рифът Ломоносов е част от Гренландия, и следователно Арктика им принадлежи. Торкилд Медом от датското Министерство на изследванията каза пред вестник The Scotsman, че в момента учени на борда на два ледоразбивача правят карта на Северния ледовит океан. САЩ, Канада и Норвегия също имат територии в рамките на Северния полярен кръг. Според международното право те могат да развиват икономическа дейност в рамките на 200 мили от техните брегове.

За тези държави руснаците изглеждат прекалено енергични. И признаците за бъдещата конфронтация стават все повече. Канада например ще похарчи близо пет милиарда евро за изграждането на осем патрулни кораба. Министър-председателят Стивън Харпър коментира този факт с недвусмислени думи: “За защитата на суверенитета на страната ни нищо не е толкова важно, колкото запазването на териториалната цялост на Канада.” Това важело с особена сила за времената, в които цените на петрола, газа и на полезните изкопаеми постоянно растат.

Специалистите вече рисуват сценарии, познати от времето на Студената война. “Защо Великобритания изпраща подводници в арктическите води? Защото иска да предотврати възможността да попадне под руска заплаха,” каза Роб Хубърт от Центъра за военни и стратегически изследвания в Калгари пред британския вестник The Observer. И добави, че борбата за Арктика можело да стане доста “неприятна”.

“Руснаците вече преоборудват флотата си. За първи път от 1987 година те отново пуснаха в експлоатация подводница и поръчаха други три.”

В небето над Северния полюс също се случват разни неща. През миналата седмица руски телевизионен канал показа самолети над “Академик Фьодоров”, които най-вероятно били разузнавателни машини на НАТО (въпреки че тази информация все още не е потвърдена). Позовавайки се на руското министерство на отбраната информационна агенция РИА Новости съобщи, че през август руски стратегически бомбардировачи ще тренират на Северния полюс стрелба по движещи се обекти и бомбени нападения. Главнокомандващият на военноморския флот на Русия адмирал Владимир Масорин заяви, че до 20 години руската флота ще стане втора по сила в света. Масорин направи и засега не съвсем правдоподобното твърдение, че тогава Русия ще разполага с не по-малко от шест бойни самолетоносача.

Много неща говорят за това, че Кремъл иска да възкреси военноморските си сили. Според РИА Новости до 2015 година Москва ще вложи 140 милиарда евро в превъоръжаване, като една четвърт от сумата ще бъде инвестирана в строежа на нови кораби. Информационната агенция цитира първия вицепремиер Сергей Иванов, който казал, че до 2030 година Русия ще увеличи производството си на военни кораби с 50 процента. “Практически и сега строим толкова кораби, колкото по времето на Съветския съюз,” твърди той.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) .:: ju ::. » Новини 2007-08-03
  [...] В Арктика започва Студена война - е-вестник На дъното на Северния ледовит океан може би има 10 милиарда тона петрол и газ [...]
 2. 2) haivazof
  Арктика е руска”, каза Артур Чилингаров! И това ако не е цинизъм.....но арогантноста,потисничестжото диктатурата са норми на поведение на този тъп,измъчен и деструктивен народ разбиращт само и единствено от тирания. Забележете,че тази нация няма желание да създава условия за свобода,демокрация, произвотство и блага както Германският или Японският народ например,а иска да смуче петрол газ и какви ли не природни ресурси на готово като някой търтей да ползва благата и пие кръвта на проспериращите творящти нации и народи,дори нещто повече -иска да създава все повече и все по мощтни оръжия за да заплашва и шантажира и заграбва морета и петроли които очевидно вобщте ...още

 3. 3) Anonymous
  Хайвазов, всяко твое писание е тъпотия. След като американците смятат всяка то4ка на Планетата, а и не само, за баЩиния, то Русия наистина е скромна да постави въпроса за Континенталния Шелф, който е 4аст от нейните граници :3:-O:
 4. 4) svoboden
  Хайвазов, Хайвазов, ти си ... и от американец. Те и американците вече се осъзнаха. Ти какво разбираш от подтисничество, престъпност и олигархия. Иди в Америка да видиш какво е опасно за цялото човечество. Колкото за творящите нации, светът отдавна е разбрал че нищо хубаво не може да се очаква от тях. Ако не бяха руснаците сега щеше да си пишем на немски. Абе аз се чудя ти как не си прописал английски още!!! Редактирано от Админ. Придържайте се към правилата!
 5. 5) До свободен
  Отворко, можеш ли да обясниш смислено как точно щяхме да пишем на немски, ако не беше Русия? И що не си идеш в Русия да си още по-свободен?
 6. 6) Do Haivazof
  Вземи си опресни знанията по история, ако изобщо имаш такива. На хората просто им писна от неграмотници като теб, които иначе си позволяват да коментират неща които не разбират. Аз може и да си отида в Русия защото съм свободен да ходя където си искам, пък ти се сърди на наречените от теб творящи нации за падащите в България бомби. На тези творящи нации изобщо не им пука ... и за това си настаниха базите в Източна Европа. Редактирано от Админ: нарушение на правилата на форума 
 7. 7) До Свободен
  Отворко, аз не съм Хайвазов. Той е друга бира. Не знам на кои хора им е писнало, но от такива като тебе, дето си искат СССР, наистина им е писнало. Не немски, а руски имаше опасност да проговорим тук. И да станем 16-а република. А ако намекваш за бомбите през втората световна - никой не ни е виновен - България обави война на Англия и САЩ, без въобще да има допирни точки с тях. И беше превърнала страната в база на Германия. После пък обяви война на Германия, заради твойте хора от СССР. И поради това 180 000 българи загинаха ...още

 8. 8) Свободен
  Знам че това няма да стане. Колкото за бомбите, става въпрос за тия които престоят. Абе вие наистина ли не разбирате колко критично е положението.
 9. 9) Newswatcher
  Тъпите мужици нападнаха и Грузия Вчерашната бомбардировка на два руски изтребителя над грузинска територия завърши без жертви само защото 700-килограмовата бомба не се взривила. Нападението е извършено над грузинско село само на 65 км. североизточно от Тбилиси. Двата изтребителя са долетели от руското въздушно пространство и са избягали отново там. Акцията на Путин е класически пример за непредизвикана агресия срещу суверенна държава. Полудяващата в нефто-газов делириум Русия става заплаха не само за себе си, но и за околните. Да благодарим на Бог, ние сме в НАТО. Грузинците и тях ще ги вземем.
 10. 10) До натовския дупедавеца горе
  (|)
 11. 11) Bruk
  http://www.pleasehelp.hit.bg/


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com