www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Студентската окупация ще свърши зле за всички страни

 

28 Октомври 2013

 

Има една добра и една лоша новина покрай студентската окупация на университета.
Добрата е, че събитието е отразено изобилно по всички медии, телевизии излъчват на живо оттам, повтарят исканията за оставка, в студиите ги коментират и т. н.

А помни ли някой сега как студентите излязоха на протести и шествия, заедно с учени от БАН заради орязаните бюджети и обидите на един бивш финансов министър към образованието и науката? Помни ли някой , че телевизиите почти напълно скриха тези шествия от по 6-7 хиляди души? Или че медиите премълчаха писмата до българския премиер от учени от цял свят, вкл. нобелови лауреати? Да, и досега мнозина не са разбрали, че е имало такова нещо.

Лошата новина сега е, че студентската окупация ще свърши зле. Зле за всички страни. Управляващите продължават да натрупват негативи и стават все по-омразни. Но не само те. И окупаторите и подкрепящите ги преподаватели, партии и т. н. също трупат негативи. Просто разделението в обществото продължава. Това, което е красиво и достойно за едни, е недостойно за други.

Мнозина ще останат разочаровани. Правителството няма да подаде оставка, парламентът няма да се саморазпусне. По-скоро Сидеров може да предизвика предсрочни избори, не окупацията.

А пък ако правителството вземе, че подаде оставка, пак ще има разочаровани. Защото кой ще спечели изборите? Отново лоши новини. Няма я тази достойна и независима партия, която да смени сегашното управление. Надеждите, че „Атака” ще отпадне и така ще настъпи благоденствие и морал няма да се сбъднат.

На хоризонта се вижда само Бойко Борисов, евентуално подкрепен от немощен Реформаторски блок или подобреното издание на „Атака” - НФСБ. Къде е победата на морала?

А набиращият скорост с национални турнета Бареков?

Протестиращите се чудят защо от месеци насам губят подкрепа. Е, в това е причината. Едно мълчаливо мнозинство у нас не вижда алтернатива на сегашното. И колкото и да не го харесва, не иска връщане назад.

Протестът не роди нов политически субект, а беше от полза на съществуващите партии - ГЕРБ и изпадналите от парламента десни. Протестът не роди нови политически лидери, не поиска конкретни реформи. Зацикли на посланията „Оставка”, „Червени боклуци” и „Кой издигна Пеевски”. Няма как да събереш мнозинството българи под тези лозунги.

Сега чрез студентската окупация протестът прави опит да се съживи.

Сякаш отново сме в 1991-а година. Студенти безуспешно окупират университета. Сугарев безуспешно гладува.

Не е имало по света парламент и правителство, които да се разпуснат, защото студенти са се барикадирали в университет или някой е обявил гладна стачка. Имало е студентски окупации по повод на цензура, на репресивен закон, арести, срещу някоя хунта. Но окупация с искане да се разпусне парламент не е имало.

Това подсказва, че тя може да издига морални цели, но е непродуктивна и погрешна. Води в задънена улица. Трябва да се появи алтернативата, която ще изкара хората да гласуват и ще донесе промяна. Протестите не я родиха. Откъде ще дойде?
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Travis
  Добре казано, но не предлага алтернатива.
 2. 2) Chavo
  Трябва да се появи алтернативата, която ще изкара хората да гласуват и ще донесе промяна.
  Когато се завършва по тоя начин, се цели нищо не правене. Ми подкрепете и разпространявайте окупацията и протестите, тогава ще се променят нещата. Хората правят каквото могат, вие какво правите?! - -----  Админ: Моля не призовавайте редакцията да се включва в политически акции. И не я обвинявайте, че не го прави. Запознайте се с условията на форума, ще ви забраним коментарите. ---- ----
 3. 3) Вова
  Чавето си има военно образование. Не може да очакваме от него академичен стил и гражданска позиция,основаваща се на зачитане правата на инакомислещите и уважение кьм цивилните закони. Абе друго си Устав вьтрешна служба. Затова е изгонен от всички форуми и само тук ,все още го траят.
 4. 4) Chavo
  Ти мани, ми и никакво понятие и уважение към "руската историческа наука" нямам, my bad!
 5. 5) Chavo
  До редакцията. Призива ми бе глобален, нищо лично.
 6. 6) svako
  Алтернативата я има, но народът български толкова е затъпял от евтин алкохол и чалга, че тъпан в телефонна кабина не би намерил(по Удхаус), камо ли пътят за излизане от задният двор на Европа, където го натикаха и продължават да държат вече близо 70 години нашите каскети и савецките им покровители А успехът на студентската окупация зависи от това кой и как ще ги подкрепи.
 7. 7) У.И.
  И летните протести, и студентските сега, искат едно: промяна на самия стил на управление. Затова и алтернативата на сегашното правителство не е просто друго правителство, а политика без манипулации, корупция и прекомерна скритост. Това е процес, ясно е, че обществото не може да се промени за 1 ден и е ясно, че се връщаме в началото. Става въпрос не просто за нови избори (и последващи назначения), а за избори, проведени почтено и с повече уважение към избирателите. Добрата новина е, че младите показват, че ще реагират остро на лъжите. А "мълчаливото мнозинство" се състои от хора, притиснати отвсякъде с елементарни ...още

 8. 8) мацка
  Съгласна съм с всяка дума от коментара, за голямо съжаление нещата вървят на зле. Успяха да противопоставят и децата, но винаги такава е била целта на милиционерите, продукт на соца. Стачката е противоконституционна, защото учебните заведения не са място за партийни, религиозни и т.н. борби. Окупиращите нарушават правата не само на колегите си, но и на столичани, като блокират движението в голям периметър, както през лятото. И още нещо - тази "стачка" няма нищо обще с протестите отпреди 16 години по много причини. Защо така внезапно "избухна" точно преди гласуването на бюджета.
 9. 9) pro-anti
  Протестите и сега студентското окупиране компенсират този натиск върху правителството, който би трябвало да упражняват парламентарната опозиция, медиите и гражданското общество в една нормална държава с демокрация. Интересно защо уважаемият е-вестник не го разбира...резултатът не се измерва винаги с "новият политически субект", който ще влезе на бял кон в парламента и ще реши проблемите на мат'риЯла(пак ще го напомня, че и най-ерудираните и честни политици да се внесат в БГ за да ни управляват, ако горните неща не съществуват в БГ, и тези политици ще станат същите като българските бай ганьовци, само че още по-големи мошеници и с по-голям размах ...още

 10. 10) хамалин
  каскетите били виновни.те също са виновниците,че българете си изтръскват след манджане покривкте от 10-я етаж и etc
 11. 11) pro-anti
  Същите българе отиват в страни, в които не могат да си изтръскват покривките от балконите след манджане, и знаеш ли колко бързо (и болезнено) го научават, че не могат да се отръскват покривките от балконите...абе добре си беше едно време, българете ядяха вместо на покривки на половината от поредния брой "Работническо дело" и нямаше проблеми ПС Другата половина на Раб.дело се използваше за тоалетната, нали разбираш, и тоалетната хартия беше кът...
 12. 12) хамалин
  илюстрирането с раб дело е блестящо
 13. 13) Ganev
  Ох, мамини мили, автори и коментатори, ами то според вас времето за протести все ще остава някъде в неведното и небъдното. „Щото не бил сега момента!!!”... Хайде бе! Ако Хр.Ботев беше викал от Влашко „Хей, турци освободете ни!” сигурно щеше да дочака пенсия, но едва ли щяха да вият сега сирените на 2 юни!
 14. 14) MacAllister
  Мили ми Ганев, само едно да ти напомня - тия другари, дето сега слушат викове оставка, както и другите другари дето се правят на бесни десни - всичките имат бащи и дядовци дето не само са протестирали, ами и на въоръжена борба са тръгнали, само за да стигнат да псевдозаконно избиване на противници и омразни интЕлЕгенти и да я докарат до там, че след 60-70 години да се превърнат в също толкова омразни на другите, колкото са били омразни на техните дядовци избитите "монархо-фашисти" и други неприятни елементи. Та, ти хубаво баеш, ама ако човек не разбира за какво служи ...още

 15. 15) Ganev
  Драги ми Мак, кибритът е доста подмокрен, пък и клечките са на привършване, щото повечето кадърни бягат като Хамалина в белите държави. Гледай какво остана от българските села (Бакалов беше писал за празните села от Трънско), това ще е България след още двадесетина години такова управление. Османокомунистите ще си идат, защото няма война, криза, диария и правителство дето не са си отишли. Но не защото добрите юнаци викат „Оставка!”, а защото искат или не – червените гъжви все повече ще настъпват нечия мотика. Мотики много, причина да стоят е че няма по-нов приемлив модел на управляваща клика. Смисълът на протестите ...още

 16. 16) Скандинавец
  Съжалявам за поредната негативна оценка, но не разбирам автора.... Протестът не предложил алтернатива. До болка позната теза. И по времето на б.б. също нямаше алтернатива. Май това е целта на всички словоизлияния. Бакалов, ти каква алтернатива предложи? Другарката Пръмова ли?... Прав си наистина. И да дойдат нови избори, отнова старите муцуни ще управляват. Е, срещу простотията на цял един народ нищо не може да се направи ..... А иначе скандиранията "мафия" "оставка" "Кой предложи Пеевски?" са актуални. Проблемът е, че мат'риалът не е дорасъл дори до това ниво.
 17. 17) мацка
  Тъй като всяка вечер на връщане от работа минавам пеша покрай СУ-то (тъй като няма транспорт, също и таксита не се пропускат), много добре виждам профила на протестантите на това място - половината около 35-годишни брадясали "студенти", останалите - подпийнали тийнейджъри и пенсионери, които крещят "Ние сме със вас". Имам въпрос към подкрепящите окупацията - защо одобряват нарушаването на конституцията и смятат ли, че хората, които са на работа, плащат данъци, осигуровки, карти за транспорт в отвратителния градски транспорт, също и обучението на тези студенти, трябва да търпят несгоди половин година - да не могат да отидат и да се ...още

 18. 18) Скандинавец
  Преди години също имаше едни "студенти", които нарушаваха правата на свободно придвижване от/за работа и най-вече в посока към чужбина. Затваряха улици, за да мине кортежът им. Обикновено ги водеше един изявен интелектуалец от Правец. Тогава народецът не протестираше. Напротив, правеше шпалири, за да аплодира мъдрите ръководители. Сега умният народ организира "спонтанни" контрапротести и опити да понатупа окупаторите. Сигурно се страхува, че някой може да му отнеме мизерията или пък да го лиши от любимата мафия, която го управлява. Резултат: в момента този народ е най-бедният в ЕС - материално, духовно и (определено) интелектуално.
 19. 19) Chavo
  Маце, конституцията току що бе нарушена от Парламентарните партии.
 20. 20) Bulgarian Students Occupy the Country’s Future · Global Voices
  [...] In the public space and some media, there are opinions of support that express concern that no change is really possible in a country that has no political alternative. An editorial of E-vestnik, a Bulgarian alternative online media outlet, said: Лошата новина сега е, че студентската окупация ще свърши зле. Зле за всички страни. Управляващите продължават да натрупват негативи и стават все по-омразни. Но не само те. И окупаторите и подкрепящите ги преподаватели, партии и т. н. също трупат негативи. Просто разделението в обществото продължава. Това, което е красиво и достойно за едни, е недостойно за други. The bad news ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com