www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Когато здравите сили побеждават здравия разум

30 Октомври 2013

 

Доц. Силвия Минева. Снимка: сайт на Философски факултет

Открай време университетът е „общност на културното гражданство”, т.е. на тези, чиято културност ги обединява в името на уважението и любовта към познавателните истини, тяхното търсене, откриване и споделяне. Такава общност би трябвал да е и Софийският университет. И беше.

Той беше такава общност, когато протестираше на жълтите павета през 2010 г. срещу финансовите рестрикции, предприети спрямо университетите от тогавашните управляващи. Но дори тогава, когато всички заедно - преподаватели и студенти, протестирахме срещу нещо, което ни засяга съвсем пряко, не сме си позволявали такова своеволие и светотатство като блокиране на университета и излязохме да протестираме навън, а не да се самоблокираме и самоокупираме (виж тук).

Университетът продължи да бъде такава общност и когато през февруари 2013 г. негови преподаватели и студенти се присъединиха и участваха в общественото недоволство срещу монополизма и растящата мизерия в България по своя воля, доброволно, а не защото някой е блокирал, окупирал мястото, където учат, преподават, работят.
Към това нека добавим и собствената му нормативна уредба, която ясно ни казва следното:

Чл. 6 (1) Автономията на Университета не може да се нарушава чрез намеса в дейността му освен в случаите, изрично предвидени в закон.
(2) В сградите на Университета и прилежащите им територии не може да се извършва политическа, партийна или религиозна дейност.
(3) Не се допуска насилствено възпрепятстване на дейността на Университета и на членовете на академичната общност.
(4) Органите на сигурността и обществения ред имат право на достъп до сградите на Университета и прилежащите им територии само със съгласието на Ректора, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаи на природни или обществени бедствия и аварии.

Въпреки тази уредба, в момента университетът е заплашен от превръщането си в плацдарм на политически борби и реполитизация, бидейки блокиран от шепа протестиращи студенти с политически искания, а неговата общност става заложник на самата себе си, на собствената си окупация и самоокупация, губейки опората на академичната автономия, осигуряваща й независимост, уважение и самоуважение.

Така здравите сили на политически страсти и пристрастия, властолюбиви амбиции и партийно инженерство разбиват главата на здравия разум на академизма под предлог, че се борят за „повече морал”, за да го коронясат с трънения венец на катинарите и веригите, с които блокададжите опасаха Алма Матер.

Колко морал трябва да се пожертва, за да станеш заложник на самия себе си? Отговорът е кратък, но страшен: Всичкия.

Така става, когато този разум отстъпва пред нездравата мисъл, че е по-важно да претендираш за висок морал на другия, оставяйки собствения морал безпризорен да се снишава и снижава все по-ниско, все по-надолу до пълно изчезване.

Протестирането може да е белег за “ранобудност”, каквото и да значи това. Нека който смята, че е нужно да протестира, да го прави колкото и както иска там, където се протестира. Блокирането на университета заради протестиране е белег не на “ранобудност”, а на терор, на насилие и издевателство над свободния дух на академичната общност.

Тази общност достатъчно много пъти е показала и доказала своята сила като общност на културното гражданство, когато нейните членове по своя воля и доброволно, а не защото някой е окупирал университета, са подкрепяли и са се присъединявали към различни форми на гражданско недоволство и неподчинение.

Нека не компрометираме „общността на културното гражданство”, на която дължим нейната автономия, респект и самоуважение!

Университетът не е площад, нито улица, а Алма Матер и никой не е по-голям от него!

Доц. д-р Силвия Минева е преподавателка по етика от Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

От страницата на Силвия Минева
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) pro-anti
  Ще има ли мнение на някой от 400-те преподаватели в университети, които одобряват окупацията? А колкото до "здравите сили", те от 70 години се отъждествяват само с една партия, чийто депутат поведе шпицкомандите да освобождават СУ, и все с момчета, които за първи път май престъпиха прага на университет. Което изобщо не е сефте в историята на партията на здравите сили.
 2. 2) Йорданов
  Щом един доцент и доктор по етика квалифицира студентската окупация, а не причините довели до нея (бутафорни избори, бутафорен парламент, мафиотско или поне неадекватно правителство, гражданските отряди на сидеров и петното,кс, р. овч., и. т. н. ) като издевателство над свободния дух, значи имам много да уча и за етиката и за издевателствата.
 3. 3) Chavo
  Каката филосовка е добе запозната с трудовете на Ленин и Сталин. Хич не се чудя на такива спецове по етика, след като Болен бе шеф на комисията по етика.
 4. 4) 4х4
  В такъв случай не ми остава нищо друго, освен да цитирам думите, които накараха един политик да слезе от политическата сцена, а един режисьор да направи шеметна кариера: "По-добре танковете да дойдат.". В интерес на истината, политикът до края на живота си твърдеше, че записът е манипулиран.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com