www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Проблемът с бежанците може да изхвърли България от ЕС. Обществото е сляпо

22 Ноември 2013

 

В бежанския лагер в бившите казарми в Харманли. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Спомня ли си някой, че Иван Костов като премиер преди 15 години затвори границите на България за косовските бежанци, по време, когато там се водеше война? Отказа на ЕС и НАТО да ги допусне у нас. И това до неотдавна се оценяваше като достойнство на тогавашния премиер. Сега ако някой заговори за затваряне на границата, търпи гневни упреци. А може би някакво ограничение трябва да има? Нима канадските или щатските емиграционни служби нямат ограничения?

Европейската комисия преди два дни предупреди България и Гърция, че е незаконно да отблъскват влизащите през границите им бежанци. Миналия петък такова предупреждение отправи Върховният комисар на ООН по бежанците Антонио Гутериш.
Това, което си позволи Костов навремето, сега не може да се случи. Какво следва?

България не е добро място за живеене и за последните 20-ина години 1,5 милиона българи намериха препитание в чужбина, а по-голямата част от тях избраха и нова родина. И без да има война у нас.
Но сега бежанската вълна застрашава

да превърне България в още по-лошо място за живеене

Обезлюдяването у нас се съчетава с все по-силен наплив на емигранти, които страната въобще не е подготвена да посрещне. И засега дори не прави опити да се подготви. Техническото осигуряване на покрив и храна за бежанците не е най-важното.

Проблемът засега лекомислено се обсъжда главно под формата драматично възмущение срещу традиционната тукашна ксенофобия и надигащия се национализъм. Анализатори и коментатори заклеймяват например Расате и доброволните му отряди като фашисти, възмущават се, че БНТ допуснала някакъв фашизоид да говори в „Референдум”. Това е основателно, но други мерки и смислени реакции няма.
Ако така продължава, у нас ще се развихри такъв национализъм и ще излязат такива фашизоидни партии, че не е сигурно дали България ще остане член на ЕС.
Не, не е преувеличено. В села и градчета се надигат протести да не настаняват бежански лагери край едно или друго населено място. Това е само началото. Реакциите в медиите по този въпрос са да обвиняват местните, че имат лошо отношение. И това на фона на лавинообразно растящи настроения против ЕС и дори против членството на България.

Обществото трябва да се готви за тази промяна. Някой някак трябва да готви хората, че като страна в ЕС ние ще приемаме чужда работна ръка от Африка и Азия. Онези българи, които работят по Испания, Холандия или Великобритания са го видели на място – там е пълно с емигранти от най-бедни държави. Те са навсякъде, към тях дори отношението е по-добро, отколкото към българите там. И в техни ръце са магазини, обслужване, в Лондон дори лекарите и болничния персонал е кажи-речи наполовина емигранти от Индия, арабски държави и др.

Сред бежанците има и африканци, които лесно се различават. Но има и други от арабски произход, за които не може да се познае дали са сирийци. Това не са бежанци, а емигранти, търсещи работа на Запад. Снимка: Иван Атанасов, Сакар нюз

Някой ще каже – у нас заплащането е толкова ниско, че те няма да се задържат тук. Тяхната цел е Западна Европа.
Да. Но тук ще се задържат най-изпадналите, които са готови на мизерно заплащане. Защото в Африка са работили за 2 долара на ден. И такива ще идват насам все повече. Това е глобалният свят. Вече не сме затворено общество, държава, оградена с телени мрежи. Впрочем, сега започват да строят наново телени мрежи по турската граница, заради стройно организирания бизнес на каналджиите да вкарват нелегално чужденци и да ги водят чак до центъра на София. С какво може да посрещне България тази вълна?

У нас сега няма  и 10 хил. бежанци, а страната не може да се справи с тях. В бившите казарми край Харманли например живеят към

1200 души, а няма един преводач от арабски

Там има и сомалийци, малийци, афганистанци и др. Полицаите разговарят с тях с жестове. Ами като се съберат у нас към 200-300 хил., както са в Гърция и Турция (там са дори повече)? Готви ли се държавата да осигури поне преводачи за тях, не лагери? И откъде да се вземат преводачи? У нас вече няма купища арабски студенти, като преди. Хеле пък африкански. Някой да е чул държавата да обучава преводачи за бежанците, да подготвя администрация за тях?
Тази зима например, като паднат температурите до минус 10, ще има смъртни случаи из лагерите. Пак ще влезем в световните новини.

Бежанците ще се струпват у нас като спирка към Западна Европа, България ще служи като някакъв филтър. У нас няма достатъчно работа за тях, всеки по-предприемчив и способен от тях ще си урежда емиграцията на Запад. Най-изпадналите ще останат тук като на издръжка. То сега и за българите няма работа. Бизнесът не може да създаде работни места поради мутренските и рекетьорски особености на държавата. Всеки предприемач в малките населени места е мачкан и рекетиран, бизнесът се състои в далавери и мамене на държавата. У нас се развиват само големи монополи. Откъде ще дойде из страната този икономически ръст, че да се появи нужда от чужда работна ръка?

Така у нас

ще се оформят големи лагери с емигранти,

които ще пребивават тук без перспективи да си намерят работа, да се впишат някак в обществото.

Сега само по-малко от половината от влизащите у нас са бежанци от Сирия. Границата преминават хора, които са си оставили някъде в Турция паспортите и казват „Ние сме бежанци от Сирия” (тактиката е организирана така от каналджии). И тук ги настаняват при равни условия със сирийските бежанци. Щото така казали отгоре. А това не са хора със статут на бежанци. Българските власти се осмелили да върнат няма и 300 такива и това предизвика изказване на говорителя по вътрешните работи в Европейската комисия, че “Отблъскванията просто не са позволени. Те не съответстват на европейските и международните задължения (на държавите-членки).”
“Никой, който идва да търси убежище на територията на ЕС не може да бъде отблъскван и да му бъде отказвана тази възможност”, казва говорителят Микеле Черконе, цитиран от кореспондента на „Труд” в Брюксел Веселин Желев.

Тази вълна неизбежно ще се разраства, а обществото продължава да е сляпо. Утре държавата може да осъмне с парламент, в който значителен дял да имат съществуващи националистически и ксенофобски партии, плюс някои нови подобни. И тогава онези, които прегракнаха да обясняват колко лоши са БСП и ДПС, ще ги прегърнат, за да се спасяват. А може би точно така трябва да стане.

Във всеки случай в България предстои да видим големи сътресения. Сегашната политическа нестабилност ще продължи и в следващия парламент и ще се съчетае с нарастваща бежанска вълна. България вече няма да е същата и това трябва да се осъзнае и приеме, обществото да се подготви. Пренаселеният свят не допуска вакум на една територия. Щом тук се обезлюдява, ще има откъде да дойдат нови хора. Ще имаме нарастващ процент население от чужда националност и с различна религия. Това вече е изживяно на Запад, а тук още не са се събудили, че предстои.

Но нещата могат да се развият толкова драматично, че ксенофобски политически сили и такива, които залагат на носталгията по затвореното общество, да изхвърлят България от Европейския съюз.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) мацка
  Отлично си спомням, че Костов не пусна тогава косовските бежанци (и слава богу), също така обаче си спомням и че изкара от българска територия помощни кухни, подвижни лазарети, наши лекари даваха дежурства и т.н. Ако г-н Бакалов упреква Костов, че тогава е затворил границата, няма представа какво е косовски албанец. Има и друга много важна причина от международно естество, която не желая да коментирам. За сегашното положение мога само да кажа, че действително не сме подготвени и се справяме преко сили, ако въобще се справяме, и това е така, тъй като с тази работа се занимават хора, които явно нищо ...още

 2. 2) 4х4
  Гледам, че българските коментатори като се опитат да анализират въпросът с бежанската вълна, се оплитат като патета в кълчище, в стремежът им да угодят на всички гледни точки, завършвайки с мантрата:"Българите са педерас'и, щот нищо не разбират.". В тая тирада, ЕС винаги е представен като свръхестествено добро, което обикновено ни размахва пръст за някакво наше непростимо прегрешение, което в конкретния случай се свежда до простичкият и неоспорим факт, че България няма физическа и финансова възможност да приема такъв обем бежански поток, ако ще да член на Марсианския съюз. Ако Германия или Франция бяха външна граница на съюза и имаха ...още

 3. 3) Chavo
  Проблема с бежанците наистина е сложен. Подхода трябва да е цивилизован, но практичен и много професионален. За съжаление не виждам в наща политическа действителност, кадри способни на това. Само се люшкаме от Осанна до Разпни Го!
 4. 4) Марин
  Анализът е добър, но трябва и да се изведат и поне на теория работещи решения. Иначе с две думи - обречени сме. Има селища в България с 99% безработица.Назначените капиталисти не донесоха на обществото нищо друго, освен разруха и лично богатство. Европа ще дава пари за да се задържат тук бежанците. Дали ще надделее заселването на опразнената територия или ще се пристъпи към радикален национализъм,зависи не от отделната личност, а от геостратегическите цели на Русия, САЩ и ЕС. Както пише Д.Иванов кипърският вариант май е надвиснал над нас.
 5. 5) pro-anti
  Не зная как е сега в Германия, но преди 17 години бях нает на работа като чертожник заедно с едно младо момче, мюсюлманин от Босна.Първо избягал в Германия, но (забележете!) понеже в Германия нямало програма за постоянно устройване на бежанци, оттам е изпратен в щатите,понеже тук имало програма за приемане на бежанци. Европейските ценности и принципи на някои държави отдавна ми изглеждат като "прееби другарче".
 6. 6) Svoboden
  Прав е Марин за геополитическите цели на ЕС, САЩ и Русия. Само мога да добавя и ООН. Собствениците на тези образувания отдавна са превърнали трафика на хора в доходен бизнес. Задайте си въпроса защо умишлено се разрущават държавите и се спира развитието на цели региони. Откъсването на хората от тяхната естествена среда и домовете им ги прави безпомощни и зависими от системата. В същото това време собствениците на изброените по горе образувания продължават да трупат несметни богатства. Разбира се това всичко е в името на демокрацията и свободното движение на хора. Само че разликата между олигарсите, които пътуват до ...още

 7. 7) Вова
  Внедорожник, .....отлично казано. Какво още трябва да се случи с Бьлгария,че да започне дискусия относно бьдещето на страната? Чичата беше използвал израз ".... оскотели от мизерия и липса на надежда....". Едва ли в най новата си история Бьлгария е била в по безпомощна и по унизителна ситуация. Жалко за поколенията от последните 20-24 г.,които не знаят нищо различно от беднотия,мизерия и безизходица.
 8. 8) Chavo
  Отдавна разбрахме че си злобно човече, що го доказваш постоянно?! Иначе по унизително от 45 години руско и комунистическо робство в НОВАТА българска история няма.
 9. 9) svako
  Да не забравяме, че на Вова блядь дедо му навремето когато болшевиките го наритват, спасявайки се с позорно бягство като бежанец пристига в България.
 10. 10) 4х4
  Вова, въпросът, който задаваш е от изключителна важност за българите. Не знам до колко в главите моите сънародници е останал здрав разум, за да започнат да търсят варианти за изход от плачевното състояние , в което се намираме. Панацея няма. Мисля, че докато всеки сам за себе си не започне да спазва хигиена в отношенията, не започне да си върши работата, не спазва правилата за живеене в общността, не зачита личният периметър на другия, тук нищо хубаво няма да се случи. Няма сила на света, която да го направи вместо мен, него, нея. Общественото говорене залита в едни крайности, които ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com