Споразумение с Иран за ядрените програми – кой печели?

Иран и шестте световни сили постигнаха рано тази сутрин споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република, предадоха световните агенции. Споразумението между представителите на Иран и „шесторката“ (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) бе предшествано от усилени преговори в Женела, продължили повече от четири дни.

Иранският външен министър Джавад Зариф обяви в „Туитър“: „Постигнахме споразумение“. Френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди новината. Държавният секретар на САЩ и външните министри на останалите държави от „шесторката“ се включиха вчера сутринта във финалния етап от преговорите, когато двете страни сближаваха позициите си за сключване на отдавна очакваното временно споразумение.

Барак Обама окачестви ядреното споразумение с Иран като „важна първа стъпка“ в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че сделката включва „съществени ограничения“ върху Иран и по всяка вероятност отрязване на пътя му към атомната бомба. Обама заяви това късно снощи, източноамериканско време, след като в Женева представители на шестте световни сили сключиха временно споразумение с Иран за ограничаване на ядрените му програми в замяна на смекчаване на санкциите.

В Женева държавният секретар на САЩ Джон Кери каза след 18-часовите маратонски последни преговори вчера, че ако иранските ядрени програми са с мирни цели, сега Иран ще трябва „да докаже“ това на света. Кери настоя, че това първо споразумение ще гарантира сигурност на Израел, който е съюзник на САЩ и заклет враг на Иран, предаде АП.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви тази сутрин, че споразумението със световните сили признава иранската ядрена програма и иранското право на обогатяване на уран и че като заключителна „стъпка“ всички санкции върху ислямската република ще бъдат отменени, предаде Ройтерс. В изявление за иранския в канал „Прес“ Зариф добави, че споразумението е шанс за Запада да възстанови доверието си към иранците.

По думите му Техеран ще задълбочи сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия, за да бъдат преодолени „някои опасения“. „Като окончателна стъпка, процесът на обогатяване на уран ще бъде приет и в същото време всички санкции ще бъдат вдигнати“, увери Зариф.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че всички печелят и никой не губи във връзка с постигнатото споразумение по иранската ядрена програма, предаде Франс прес. „Няма губещи, всеки печели“, увери той, цитиран от руските агенции. Китай приветства постигнатата договорка и подчерта, че тя ще допринесе за запазването на мира и стабилността в Близкия изток, предаде Франс прес, като цитира китайския министър на външните работи Ван И.

Германският дипломат номер едно Гидо Вестервеле определи споразумението като повратна точка и подчерта, че великите сили за първи път са постигнали единодушие относно целта, че на Иран трябва да се попречи да се сдобие с ядрено оръжие. Френският външен министър Лоран Фабиюс определи споразумението като важен напредък за сигурността и мира, предаде Франс прес.

Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху осъди тази сутрин споразумението за иранските ядрени програми и го нарече „лоша сделка“, с която Израел не е обвързан, предаде Ройтерс. „Това е лоша сделка“ каза служител от канцеларията на премиера.

„Израел не се чувства обвързан с това лошо, много лошо споразумение, което е било подписано“ каза пред армейското радио членът на правителството Нафтали Бенет, който отговаря за промишлеността, търговията, труда и за религиозните общности и е член на кабинета по сигурност към премиера. Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман пък определи постигнато в Женева споразумение, като най-голямата дипломатическа победа на Иран, предаде Франс прес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.