www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Неочакван хаос около "Уестингхаус"

26 Ноември 2013

 

Иво Инджев

Националпопулизмът (за чието изригване писах вчера по повод едно представително за тази напаст истерично изпълнение на Карбовски, обиждащ българите на „идиоти”, а оспорващите АЕЦ „Белене” на „безродници”), получи днес неочакван за тях отпор.

„ДСБ: Готвят ни американскa “Белене”

От партията са категорични, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми и това не е защита на националния интерес
Неясната договорка на министър Драгомир Стойнев в САЩ за изграждане на седми реактор на АЕЦ “Козлодуй” изглежда като американското “Белене” за България.
Това е позицията на ДСБ, представена пред журналисти от председателя на партията Радан Кънев.
От партията са категорични, че нови ядрени мощности не могат да бъдат решение на тежките икономически проблеми и това не е защита на националния интерес”. (Vesti.bg)

Ако бях себичен наглец (и смятах себе си за копче, а ДСБ за балтон, което пришивам към мен), каквито са някои истерични националпопулисти, чиято „храброст” стига да мачкат по-слабите, но никога силните на деня, щях да си припиша „заслуга” за тази позиция, която изповядвам от години и заявих ясно вчера.
Няма нужда да си мерим заслугите, а за слугите, готови да услужат винаги на властта със своето телевизионно
перчене, не си заслужава да си хабим байтовете…

Декларацията на ДСБ показва израстване.

Чувате ли на този фон скърцането на русофилски зъби, които си измислят рософоби в България сред онези, които се опитват да им противоречат и автоматично приписват американофилство на опонентите си?
Ами зъбките на другарките и другарите в низините на БСП, където наблюдават с нарастващо отчуждение как по висините на партията слугуват на американците? Тези зъбки, веднъж преглътнали с отвращение НАТО, може и да се впият в ръката, която вече не ги храни с надежди.

Важно беше да се види, че в България има все пак почва здравият политически разум , чиято естествена прозападна ориентация не му пречи да заеме националноотговорна позиция.

Тя е удар върху ширещия се националпопулизъм, окупирал телевизионните екрани, от които хонорувани моралисти стрелят на воля с джепането марка „всички са маскари”, за да оцелеят от поголовната сеч само поръчителите на канонадата, скрити удобно в бункерите на корпоративния капитал и назначената от нея власт.

Пиша и говоря от години: България не бива да задълбава в грешната посока с ядрената енергетика, завещана ни от съветския колониализъм. Той издигна „мирния атом” в култ като най-висша изява на високо технологично развитие за една нация и създаде каста от недосегаеми „ядрени шамани” , затворено общество на кукловоди, което няма да бъде изринато от задкулисието като „червен боклук”, докато се храни мили(ци)онерски от ядрената далавера, в която няма нищо против да замени рублите с долари точно по същия начин, по който управляващите другари нямат проблем да служат на двама господари (надявайки се да измамят пак гадните капиталисти за истинските си рубладжийски помисли).

Мантрата за „мирния атом”, който бил уж обуздан (въпреки непоносимо честите като за такъв тип катастрофи аварии през броените десетилетия на „обуздаването”) и бил върховен белег за високо технологично местоположение на една нация сред останалите, я повтарят доста нашенци, заразени от изотопите на ядрената лакомия. Повтарят я папагалски независимо от факта, че много високо развити общества, за разлика от нас (и конкретно в най-бедния регион в Европа, в българския северозапад с курдисаната там АЕЦ „Козлодуй”) си живеят прекрасно без тиктакащи ядрени бомби за производство на ток. Други подобни нации, изтрезнели след Фукушима, са принудени да преразгледат вече отношението си към собствения зареден до главата ядрен револвер от руско-американско-френската рулетка.

Това, че една (американска в случая) компания иска да спечели от нашето късогледство и от лакомията на ядрената мафия, не означава , че трябва да им приставаме на естествения търговски нагон.

Управляващите обаче не се гнусят да представят унижението си като грижа за националния интерес- не за друго, а защото си мислят, че с поклон към „Уестингхаус” се откупват за проруските си безобразия (като съучастието си в задушаващото заобикаляне на Украйна чрез „Южен поток”). Надяват се също така и да им бъде признато правото на нови свои навеждания пред Москва, спуснати им като указание в задължителния график на Кремъл за троянския му европейски кон.

И още нещо (неприятно за националпопулистите): доколкото съм следил под микроскоп темата, за да я предоставя обобщена в книгата „Ядреналин” (със съавтор ядреният физик и дисидент на полето на битката срещу ядрената далавера Георги Котев), развитието на позицията на ДСБ прави смела крачка напред след дискусията около АЕЦ „Белене”, като постига и друга цел.

Вижда се, че не всички са маскари, каквито бяха също от ГЕРБ, когато се опитваха да угаждат на великите сили- поклон към Русия за задушаване на българската перспектива един ден да добиваме шистов газ (когато това със сигурност ще направи и самата Русия), а за „баланс”, след три години и половина лавиране, поклон и в обратната посока срещу АЕЦ „Белене”.

Неочакваната за националпопулизма дясна (о)позиция обаче внася ред в този добре организиран хаос, като изобличава деснеещите леви и беснеещите уж десни, които всъщност задействаха варианта с новите блокове в АЕЦ “Козлодуй”.

От блога на Иво Инджев
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Вова
  Всичкото Бг демократ е в шок и потрес. Комунягите си присвоиха и нагло им отнеха най милото и скьпото което имаха-бьлгаро американската дружба. След толкова тичания ,поклони и жопоцелувания на амбасадори,секретари и редови служители от юс ембаси,се случи най страшното. Младото комуне,без един даже ден,трудов стаж по митинги,при пьрвия си полет до Меката на демокрацията,договори реактор плюс вьглищарски енергоблокове. Е що бяха всичките квичения,че социалистите били проруска партия? Иначе казано: не ме слушай какво говоря,а гледай от кьде реактори купувам.
 2. 2) pro-anti
  Никакви американски реактори няма да купят.Само буря в чаша с вода, за да докажат колко на сметка ще са с руските.Само дето не могат да докажат, че ни трябва еленергия в такива количества, че да строим АЕЦ.
 3. 3) pro-anti
  цялата ситуация ми прилича на вица, в който една бяла жена забременяла от африканския си любовник и се чудела какво да прави...започнала всяка нощ да крещи, че имала кошмар, в който бебето е черно и с 2 глави...и така, докато напълно травматизирала съпруга си.В деня на раждането притесненият татко чака в родилното, идва сестрата и му казва, че бебето е черно. "С 2 глави ли?" пита таткото."Не, само с една глава" е отговора."О слава на тебе , господи, слава, вечна слава!" промълвяване развълнуваният и щастлив татко
 4. 4) Chavo
  Тъпи комунистически игрички, но изглежда някой им се връзва.
 5. 5) чичата
  про не иска да ви открехне, как американските реактори ще станат руски/ ама нали не слушате какво ви говори волен сидеров за златните концесии - аналогията е просто очевидна/ пристигат едни държавни мъже в бостън и право при про-анти-отзад-отпред-отгоре-отдолу/ показват му едни "тефтерчета" от банкноти по $$$100 и по принципа "балканджи йово" го тестват и разтестват на каква цена иска да си оправи положението/ това е т.н."първа фаза"/втората е христоматиен казус: регистрират на името на про-анти-отзад-отпред-отгоре-отдолу, една "компания на любителите на радио кейси-кейси(КС-КС)",в предмета на дейност на която влиза всичко/ по-интересно е името на "компанията"/ то трябва най-близко да имитира ...още

 6. 6) Chavo
  Ето един пост на непознат. Прочетете, по смейте се и помислете
  Уважаеми таваришчи, тъй като съм на 3 водки, да ви светна малко, нашата си руска тактика е исторически проста : първо стреляме и тогава викаме "Стой". В случая, първо си плащате " Белене-то", после /евентуално/ сключваме договор. Вие сте хубави хора, та ако номерът ни мине, с получените от вас балхарские друзя денги, ще храним петата си колона, която пък ще носи от девет дерета вода, да ви покаже каква голяма нужда имате вие братушките от нова АЕЦ. С вашите камъни , по вашите глави. Ама сте нямали нужда от ...още

 7. 7) чичата
  чавдарчо, ти като чуеш за голям член, си първи в редичката на потребителите му
 8. 8) Chavo
  Чичак, в горното ти изокване забелязах барем три грешки: 1) аз на опашки не се редя, че получавам ортикария, 2) никога не вярвам на нещо "чуто", събирам си инфо, 3) по орално-аналните проблеми ти си даена в седянката на e-vestnik, каде ще се меря с такъв ерудит.
 9. 9) чичата
  не те карат показания да даваш, сам си избираш ролите/


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com