www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
събота, 24 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Новите бдителни комсомолци - студенти резилят пияни професори

30 Ноември 2013

 

Подобен “казус” има в Библията - който вади такива компромати, ще стане „слуга на слуги”

Кадър от видеото компромат. Ранобудните студенти изпратиха до медиите и декларация, озаглавена “Градусът на морала – Drink and Teach”.

Ранобудните студенти, които са пуснали подигравателно озвучено и монтирано видео (виж тук), което резили двама пияни професори, може и още да не са осъзнали колко е кофти постъпката им. Записът е придружен и с декларация, разпратена до медиите, озаглавена “Градусът на морала – Drink and Teach”.

Какво не е наред с новия здрав морал на тези трезвеници?
Не става дума само за нарушени права. В някои европейски страни за подобни снимки се водят съдебни дела и се плащат обезщетения. Френският закон за печата например забранява да се публикуват снимки дори на хора, които ядат (у нас това е масова практика в медиите).

В цивилизования свят има остра чувствителност към кадри, които засягат достойнството на човека. На Запад беше възприето като скандал например, когато телевизиите разпространиха кадри от медицински преглед на арестувания Саддам Хюсеин, на които го карат да си отваря устата.

Но това са само технически подробности. Студентите, които са пуснали това видео в интернет, се явяват в ролята на онзи тип комсомолци от близкото минало, които топяха и злепоставяха.

Да прощават трезвениците, но някой сериозно ли си мисли, че да употребява алкохол или да се напива някой професор е нещо изненадващо и осъдително? Тези двамата да не са някакви изключения? Особено пък в историческия факултет. Да, тук нравите ни не са на равнището на Харвард и Оксфорд, но тия блюстители на новия морал с подобни компромати са съвсем далеч от цивилизацията. И нито са умни, нито красиви.

По време на нашето студентстване, към края на комунизма, един от най-злоупотребяващите с алкохол професори от университета беше историкът проф. Николай Генчев. Което не му пречеше да бъде блестящ учен, публицист и дисидент. Да не му припомням биографията, кога и как тогавашният режим се занимаваше с него.

Студенти можеха да го снимат пиян когато си поискат. И да го натопят където трябва. Но на никого не му хрумна идеята. Същевременно имаше и неприятни партийни секретари в този или онзи факултет, които пиеха от обяд. Във факултета по журналистика например на никой от нас не ни е хрумвало да натопим някой такъв, а имаше достатъчно.

Мога да припомням случаи, не искам да цитирам имена, как сме водили някой подпийнал преподавател да се прибере. И сме извеждали по някой пиян преподавател от факултета, и сме го пазили от други преподаватели, които веднага ще го натопят или поставят въпроса където трябва.

И в ректората се пиеше. И студенти, и преподаватели пиеха там.

И сега пият студентите, включително окупаторите. Затова, да се използва пиянството като някакъв компромат, е непочтена политическа схватка. Политическа, защото окупацията е политическа и в случая компроматът е насочен към двама професори, които не я одобряват.

Нека тия редове не прозвучат като някаква апологетика на пиянството. Аз самият пиша за алкохол, за вина, но също така неведнъж съм писал за алкохолизъм, давал съм думата на лекари психиатри, които лекуват зависимости и съм обяснявал как трябва да се пие, без да ни вреди. И нямам никакви проблеми с алкохола, както може би някой ще побърза да ме обвини.

Но да се правим на изненадани и възмутени, че има професори, които се напиват, е лицемерие. И не само професори. И класици на българската литература като Радичков и Емилиян Станев са се напивали на публично място. Списъкът може да бъде продължен. Дай да започнем да се подиграваме наред…

Случката напомня една сцена от Стария завет, описана в Битие, 9-а глава. Старият Ной посадил лозе, направил вино и се напил и легнал гол в шатрата си. От тримата му синове най-младият се осмелил да влезе и да покаже неуважение към баща си. И съобщил на двамата си други братя отвън, че баща им лежи гол и пиян вътре.

А те, с полагащото се тогава патриархално уважение завили баща си, като се стараели да не гледат голотата му. Когато Ной изтрезнял, проклел малкия си син, който показал неуважение: „25 Проклет да е Ханаан; Слуга на слуги ще бъде на братята си.”

Нито някой от двамата професори, станали обект на студентската подигравка, е Ной, нито студентите са им синове.
Но библейската случка показва, че почтителното отношение към пиян човек е с древни корени.

И който е тръгнал да използва такива компромати, съвсем по библейски го очаква да стане „слуга на слуги”. С такъв манталитет такава съдба ще го сполети.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) iliev
  Подкрепям коментара на г-н Бакалов. Бил съм преподавател в университет и не мога да приема поведението на тези студенти за нормално. В един нормален университет винаги е имало и ще има такива случаи. Прощавайте, но това не е нито ТЕЦ, нито мина... А за тези студенти, не си струва да говорим...
 2. 52) pro-anti
  Не, това не е нито ТЕЦ, нито мина, това е български университет, който никога няма да влезе в класацията на 400-те най-добри висши заведения в света.Такива неща(пиянство, наркотици, кражби, корупция...)има във всички университети, разликата е дали някой се бори срещу тези явни лошотии или ги приема за нормални неща в нормални университети и си търси оправдание за мнението.Оправдание като заслуги, сантименталности, удавяне на мъка...Е те затова българските университети ще си ги наричаме нормални, но никой от тях няма да влезе в 400-те. Колкото и да ви се вижда странно, най-лесно в живота ще е на тези младежи, защото ...още

 3. 53) 4х4
  pro-anti, "cogito ergo sum", приятелю.
 4. 54) pro-anti
  4х4, нашата е свършила, но погледни "отмяната" след нас-нашите 15 год. ученици последни след ВСИЧКИ европейски... http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-overview.pdf На печелившите-честито!
 5. 55) 4х4
  pro-anti , темата, която засягаш е необятна. Може много да се разсъждава по въпроса. Не са виновни нашите деца, ние сме виновни. Те са такива, каквито сме ги направили ние. Тези плачевни резултати са плод от колективна грешка. От една страна стои семейството, което счита че само училището е институцията, която трябва да възпитава и учи децата. От друга страна в системата на образованието "работят" хора, които не трябва да бъдат допускани изобщо до участие в какъвто и да било образователен процес. Неграмотно написани учебници с фрапиращи грешки, цитирам дословно веднага една от тях: " Бозайниците имат тяло, покрито с ...още

 6. 56) US
  Точно за това веднъж в месеца чета тук отгоре-отгоре. За това и не пиша във форума ... Освен Про-анти и свако-то другото всичко е .... а бе мани ...
 7. 57) чичата
  ти пък като че ли не си виждала рунтав кит да припка на ливадата около майка си
 8. 58) svako
  Китът е розов и за последен път е бил забелязан от професора на стълбите пред университета.
 9. 59) 4х4
  Виждала съм. Китът Рошко. Минаха одеве с делфинът Пухчо покрай мен и се шмугнаха в храстите.
 10. 60) чичата
 11. 61) svako
  В днешно време, когато всеки разполага със средства за видеозапис човек трябва много да внимава когато реши да се отдаде на пороците си. Превъртане на ключа или един по-здрав райбер би могъл да спести много неприятности. Преди години един приятел беше спипан посред нощ от жена си как смуче дръжката на вратата. Няколко ракии в повече го накарали да я сбърка с водопроводният кран. За негов късмет това се случи преди телефоните с камери да навлезът широко в нашият бит.
 12. 62) svako
  http://www.youtube.com/watch?v=8rsYzjl9VZA
 13. 63) Митко
  Наздраве на г-н Бакалов http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/04/04/2275722_profesor_ot_su_beshe_hvanat_da_shofira_s_24_promila/ Все така да защитава широко скроени хора като професора, които се напиват безпаметно на работното си място. Щото не се иска голямо въображение за да се сети човек, че такива нагли хора няма да се спрат само дотук. Ама кой съм аз простия потомък на Хам, синия комсомолец... Те законите са за такива скучни хора като мен.
 14. 64) pro-anti
  ако на г-н професор Драганов му бяха отлепили подходящо наказание за пиянските истории в СУ, нямаше да се повтарят и потретват пиянските му изпълнения. Бих искал да чуя мнението на хората, които обясняваха какъв пич и професионалист бил и не знам още какви наивности.. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/04/04/2275722_profesor_ot_su_beshe_hvanat_da_shofira_s_24_promila/
 15. 65) svako
  Драги pro, за съжаление никой алкохолик не е излекуван с наказание. И не виждам защо това, че са спипали професора пиян се взема за новина. Новина ще е, ако го забележат трезвен.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com