www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Какво ще стане с Южна Африка след смъртта на Мандела

11 Декември 2013

 

Нелсън Мандела. Снимка: архив

Смъртта на Нелсън Мандела продължава да е тема за коментари в световния печат. Медиите насочват вниманието си към политическото наследство на бившия президент на Република Южна Африка и се опитват да прогнозират какво ще се случи в страната, след като обединяващата фигура на “Мадиба” вече я няма.

“Със смъртта на Мандела партията АНК загуби спойката, която я държеше заедно”, категоричен е левоцентристкият британски вестник “Гардиън”. Изданието прогнозира, че след временен подем на изборите догодина партията Африкански национален конгрес (АНК) най-вероятно ще се разпадне.

Изданието коментира: “От години хегемонията на АНК е поставена на изпитание заради нейната неспособност да намали бедността и да осигури работни места и ефективни публични услуги. След като Мандела го няма, има вероятност множеството й разочаровани поддръжници да установят, че е по-лесно да приемат, че сегашната АНК и нейното ръководство са се отклонили толкова много от ценностите на Мандела, че това вече е различна партия във всичко, освен в името. В резултат може да станем свидетели на това как АНК се разпада, разцепва и разделя на части, а нейните членове и симпатизанти я изоставят.”

Според “Гардиън” изборите през 2014 г. ще са най-оспорваните след идването на АНК на власт през 1994 г. Вероятно е партията да преживее временен възход, но в АНК липсва онова лидерство, което може да обнови партията и да спре упадъка й, смята британското издание. “Това може да е добра новина за демокрацията в страната. Съществуващата южноафриканска политическа система не е приспособена за тази цел. Старите партии - АНК и опозицията - са толкова затънали в политическата култура отпреди апартейда, че са напълно неподходящи като инструменти за задълбочаване на невръстната демокрация”, смята “Гардиън”.

Германският “Франкфуртер алгемайне цайтунг” разсъждава в същата посока под заглавие “Последната велика личност”. “Личният и политическият авторите на Мандела се основаваше на принципната му защита за въоръжената съпротива срещу апартейда и тежкото наказание, което му беше наложено заради това”, отбелязва вестникът и допълва, че след като прекара 27 от най-добрите си години в затвора, Нелсън Мандела стана президент едва когато вече беше на възраст.

“Това, че той не успя да се погрижи по-добре за най-належащия проблем на епохата - създаването на справедлив икономически ред, беше разбираемо, но не и ползотворно. Както и останалото ръководство на АНК, той допусна да бъде заслепен от световния крах на социализма, а партията не успя да противопостави философска опозиция на новия, грабителски икономически рационализъм”, коментира “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Френският “Монд” публикува обширен репортаж от град Совето, където живееше Мандела, отбелязвайки коментара на местен жител, според когото “Това не е смърт на знаменитост. Това е лична загуба на скъпо същество, на нашия баща. Нелсън Мандела ни даде живот.” Репортаж от Совето има и в американския вестник “Ню Йорк таймс”, който отбелязва, че след смъртта на Нелсън Мандела страната трябва да се фокусира върху единството и приемствеността.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com