С действията си Янукович засилва протестното движение

Протестите в Киев. Снимка: от тв екрана

Президентът на Украйна Виктор Янукович отхвърли днес искането на опозицията за оставка на правителството, предаде ДПА. Правителството може да подаде оставка само след вот на недоверие в парламента, каза той на среща с представители на опозицията около кръглата маса, предавана онлайн по интернет. „Такъв вот имаше и вие го видяхте“, допълни той, имайки предвид неуспешния вот на недоверие от 3 декември във Върховната рада.

Кръглата маса започна по инициатива на бившия президент Леонид Кравчук в Националния дворец на изкуствата „Украйна“. Това е третото заседание в последните три дни, посветено на намирането на изход от кризата, предаде ИТАР-ТАСС. В събитието участват президентът Виктор Янукович, бившите държавни глави Леонид Кучма, Ленонид Кравчук и Виктор Юшченко, опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олех Тяхнибок, а също и представители на политически партии, синдикални организации, на студентското движение, експерти и хора от творческите и научни среди.

Държавният глава заяви, че в Украйна са се натрупали много проблеми, „различни хора защитават различни позиции“, но било необходимо исканията на протестиращите да бъдат чути и да се вземе предвид тяхната гледна точка. На кръглата маса Янукович предложи също да обяви амнистия за всички задържани по време на масовите протести в Киев, добавя ИТАР-ТАСС.

Лидерът на опозиционната партия „Удар” Виталий Кличко предупреди украинския президент Виктор Янукович, че „разпръскването със сила на протеста на площад „Независимост” в Киев ще има ужасяващи за самия президент последствия”. „Знаем, че се разглежда силов вариант за разпръскване на протеста днес. Такъв вариант ще има ужасни последствия за страната и за вас лично, господин президент”, каза Кличко на заседание на общонационалната кръгла маса „Да обединим Украйна”.

Операцията на украински специални части през нощта срещу сряда с цел да потушат проевропейския протест на киевския Майдан (площад „Независимост“) бе остро осъдена от Запада, отбелязва „Комерсант“.

САЩ и ЕС нарекоха действията на украинската власт неприемливи. Най-непримиримите критици на Киев – главно в Полша, призоваха да бъдат наложени лични санкции на украинските лидери. Това развитие на нещата може да обезсмисли усилията за организиране на кръгла маса между властта и опозицията. Опонентите на президента Виктор Янукович отправят призиви за окупация на правителствени сгради и нови улични протести, обобщава вестникът ситуацията в Украйна.

Опозицията започна антиправителствени акции, след като Киев отказа миналия месец споразумение за асоцииране с ЕС.

Разчистването на територията около площад „Независимост“ бе изтълкувано от Запада като решение на Янукович да мине към силов сценарий, пише всекидневникът и цитира държавния секретар на САЩ Джон Кери: „Тази реакция е неприемлива и няма нищо общо с демокрацията“.

След операцията помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд посети Майдана заедно с вашингтонския посланик в Киев Джефри Пайат. Двамата символично подкрепиха митинга с раздаване на хляб и бисквити. След среща с Янукович Нюланд направи изявление, прозвучало като ултиматум, посочва изданието и я цитира: „Отправихме ясен сигнал: все още е възможно да бъде спасено европейското бъдеще на Украйна. Надявам се, че след нашия разговор президентът Янукович знае какво трябва да прави“.

Решителните действия на украинските власти, разкритикувани и от европейски политици, включително от първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, накараха опозицията в страната да заеме още по-радикални позиции, пише „Комерсант“. „Утре тук ще има милиони и режимът на Янукович ще падне“, обещал лидерът на опозиционната партия „Отечество“ Арсений Яценюк.

Опитът на украинския президент окончателно да „прочисти“ от протестиращи центъра на Киев се провали. Конфронтацията в украинската столица навлезе в своя финален стадий. И милицията, и демонстрантите се готвят да продължат борбата за контрол върху столичния център, пише „Новие известия“.

Украинският премиер Микола Азаров отрече да е прилагана сила през нощта срещу сряда, но само по данни на градската управа близо 30 души са потърсили медицинска помощ и 15 от тях са в болници, отбелязва изданието. След това „истинско нощно сражение, траяло дълги часове“, демонстрантите възстановили барикадите, дори ги модернизирали с помощта на бивши офицери „по всички правила на военната наука“. Милицията пък изпратила многократно повече охрана в правителствения квартал и влизането там станало „практически невъзможно“. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви, че Янукович „затвори пътя към компромиси“, добавя „Новие известия“. „Ведомости“ напомня, че украинският президент призова за общонационален диалог, но според местния аналитик Вадим Карасьов опитът за разпръсване на Майдана буди недоволство у всички – сред протестиращите, елита и обществеността.

С третия си опит за силово разпръсване на Майдана Янукович си отрязва пътя за отстъпление, твърди и „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си.

Според вестника милиционерите изтласквали участниците в протеста към центъра на площада, а след тях идвали „мародери – тренирани момчета със спортни екипи“. Обикновено те организират провокации, за да получи милицията възможност да използва сила – „този път обаче се опитваха да свият палатки, дрехи, електрогенератори“, забелязва изданието.

Киевски експерти заявяват, че с действията си екипът на Янукович подгрява и засилва протестното движение. Никой от тях не може да обясни защо се случва това. „Властта се делегитимира не само в очите на гражданите, но и на Запада“, изтъква политологът Виталий Бала.

След силовата акция хора от обкръжението на президента, нежелаещи да споделят с него отговорността, ще започнат да бягат от Янукович, прогнозират наблюдатели според „Независимая газета“.

ЕС не може да се примири с това, че протестите отслабват и украинските власти постепенно въвеждат ред в Киев. Европа не може да се примири с това, че въпреки масираната външна подкрепа в Украйна не започна нова „оранжева революция“. И че вместо да падне кабинетът на Микола Азаров, основни жертви на киевските безредици станаха разрушената новогодишна елха и събореният от пиедестала Илич, чиято гранитна фигура не може да бъде възстановена след вандалската атака, коментира реакциите на Запада официозът „Росийская газета“.

„Опитът за държавен преврат в Украйна под европейско знаме и според технологии „мейд ин Юръп“ се провали. След отказа на Киев да подпише договор за асоцииране това е вече второ поражение за еврокомисарите и за западните институции, обвързани с геополитиката. Те обаче едва ли ще спрат дотук . . .“, добавя вестникът.

Официален Киев се опитва да уталожи страстите, примерно с изявления, че Украйна и ЕС може да подпишат споразумение за асоцииране през март 2014 г. – ако дотогава страните успеят да включат в текста промените, искани от украинците, пише „Московский комсомолец“.

Европейската комисия изключва възможността за смекчаване на условията за Украйна или предоставяне на финансови компенсации, заяви обаче вчера говорителят на Европейската комисия Оливие Байи.

Никой няма да преразглежда споразумението, внимателно готвено през последните шест години. ЕС не се огъва пред шантаж от този род и вече предупреди, че общността не е банкомат, който да дава пари на украинската икономика, коментира украинският експерт Вадим Карасьов, цитиран в материала.

Украинската власт твърди, че продължава преговорите с Европа, като димна завеса – за всеки случай. Янукович обаче според мен вече е заложил на масирана финансова помощ от страна на Русия. И в навечерието на 17 декември, когато ще трябва пак да разговаря с руския президент Владимир Путин и да подпише т. нар. пътна карта за стратегическо сътрудничество с Москва, Янукович е решил да прочисти Майдана. За да покаже, че контролира положението. Обаче нищо няма да направи, заключава аналитикът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.