Телевизионната адвокатска сага на Борисов и Цветанов

Човек трябва да бъде достатъчно голям,
за да признае грешките си,
достатъчно умен, за да спечели от тях,
и достатъчно силен, за да ги поправи.“

Джон Максуел

Николай Цонев. Илюстрация: e-vestnik

Демокрацията ни позволи да  доживеем и тази метаморфоза в правораздаването – адвокатите на обществено интересни личности да имат възможност публично да развиват своите тези за невинност на клиентите си пред огромната аудитория на придворните им телевизии.
При предишното управление пък прокурорите и следователите бяха най-честите и желани за показване герои от величавата борба с организираната престъпност.
Макар, че страните в съдебния процес трябва да са равнопоставени, защо ли до сега тези независими обществени телевизии не даваха възможност на други защитници или на други обвиняеми лица да използват екрана като адвокатска банка за внушение на удобни за защитата тези и допускания?

Адвокатът на бившия вътрешен министър назидателно заяви, че задкулисието в страната е голямо и то управлява, без разбира се да уточни  за кой период от време се отнася това самозаключение. Според него делата срещу неговия довереник са възмутителни. Но защо поредната послушна медия не предостави медийно време и на жертвите на досегашния самообявил се за „Главен обвинител в Републиката на  Мутрите”? На този пеналист-физкултурник, за когото трибуната на Народното събрание представляваше място за правораздаване от последната четвърта инстанция – тази на клеветата.

Самоопределилият се  като „адвокат на дявола”,  назидателно  посочи от услужливия телевизионен екран, че всички твърдения  на прокуратурата трябва да се докажат в съда. Но дали този „извънсъдебен дебат” е равнопоставен без участието и на държавния обвинител?

Сега е ред за телевизионна изява и на другите защитници на този роден „Павлик Морозов”. Очакваме пледорията на необходимия виновник от прокуратурата във Велико Търново, позволил на вътрешния министър в последната минута да представи  материалите по едно дело към друг случай. И, разбира се, покъртителната сага със спестяванията от пенсии и закуски на родителите на съпругата на г-н Цветанов, които той превърна в заложници на апартаментната си сага.

Не остана по назад в телевизионната си защита и бившия премиер Бойко Борисов, който  прибегна  до помощта на адвокат Марковски, наеман обичайно  от топмафиоти на  организираната престъпност (сагата Куйович). Той е адвокат на Бойко Борисов  по възобновеното дело за смъртта на Чакъра (б. р. – инцидент в Харманли, при който полицията уби човек с гранатомет, в присъствието на главният секретар на МВР Бойко Борисов). На Марковски не му остава нищо друг освен да го защитава със зъби и нокти от екрана  с „неоспоримата си адвокатска експертиза”,   че на терен не главния секретар на МВР – генерал Борисов, а шефът на полицията в Хасково е ръководил акцията по залавянето на Тодор Димов – Чакъра. И клиентът му, в качеството му на главен секретар на МВР тогава, е бил пратен от министъра на вътрешните работи Георги Петканов на операцията през 2003 г. да участва като статист в един скъпоструващ екшън на „МВР пикчърс“.

Припомняме на услужливите телевизионери, че съдът по правата на човека в Страсбург осъди държавата,  т. е. и тях самите, да платим 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра, защото органите на МВР са превишили правата си.
Така и от продължителната телевизионна пледоария на адвокат Марковски не стана ясно, Бойко Борисов при участието си в тази трагична история – статист или  жертва е, или е и двете едновременно? Защото той (Б.Б.)  никога своевременно нищо не е чул, нищо не е разбрал и все някой друг му е виновен.

Но самохвалният Борисов в две свои телевизионни интервюта каза, че е взел решение да убият Чакъра, за да няма жертви сред полицаите и заради това се е разпоредил да се вземат гранатомети от военните. Дали и тези телевизионни самопризнания ще се окажат манипулирани, като записите по случая със защитения чрез лично обещание производител на бира.

Чакъра беше атакуван с БТР-и, автомати и противотанкови гранати, за да се внуши на електората как Бойко Борисов безпощадно ще воюва по военному като Генерал срещу престъпността. Този модел на поведение беше продължен след това от Цветанов, който показваше по телевизиите арестите на хора в болници, в спалните им и пред малките им деца.

Но  единствения „Началник” на Борисов го гледа отгоре. Как ли пред него генерал Борисов ще обясни, че лицето с най-висок чин, в случая „генерал“,   който  присъства на мястото на операцията, не  носи отговорността за действията на своите пряко подчинени?
Защото така е не е само по закон, по устав, по единоначалие, но е и по съвест. Или отново този т. нар. мухобойко ще се опита  да се крие зад спасителна за него теза, че е присъствал на терен като наблюдател? За да не понесе отговорността като мъж и като носител на най-високото офицерско звание, а само да напомни за „пържолките”  на верните си помощници.

Разбира се телевизионната психоатака на ГЕРБ, Борисов и адютантът му Цветанов, без да са преминали в нелегалност, им позволява да водят партизанската си война срещу всички нечисти сили –   правителството, парламента и народа, който не ги  избра завинаги!

След всяка поредна тяхна изцепка, те  упорито развиват фантазията си, която искат да представят като реалност. С някоя нова сплетня или далавера, благодарение на сиромахомилския апломб на послушни медии, които прикриват истинските им действия, довели страната на огнеборец № 1 до отчаяние и страшната поредица от самозапалвания.

И дори 500 души колективно да се бяха самозапалили пред Министерския съвет, Борисов и Цветанов щяха да погледнат към тях с бащинското умиление на новите Нероновци, сякаш това е поредната илюминация в чест на успешното им управление, предавана по екраните на партийните телевизии.

–––––
* Още текстове от автора в блога му тук.
Николай Цонев е бивш военен министър по времето на тройната коалиция, арестуван показно с репортаж по телевизията и с насочен пистолет в главата му (виж видеото по-долу). Прокурорът Роман Василев при ареста го накара да коленичи и го нарече „абсолютен престъпник“. Досега срещу Цонев имаше две съдебни дела, по които беше оправдан.

Пълната версия на видеозаписа на ареста на бившия военен министър Николай Цонев показва, че излъченото по телевизията преди 3 години е редактирано.
Записът показва как настоящият председател на партия “Нова алтернатива” отказва да падне на колене, след като вече е закопчан с белезници, както му нарежда градският прокурор Роман Василев. При скандалното: “Тъй като сте си абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник – както трябва: Долу на земята, на колене!”, отговаря: “Стреляй, на колене няма да падна!” Вижда се как Цонев отказва на два пъти да коленичи и в крайна сметка кляка след като бопаджиите го натискат надолу. Мярката е безсмислена, защото той вече е с белезници и е направена само с цел спектакъл за  новините.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.