Матео Ренци: младият политик, който бърза

ДПА

Матео Ренци. Снимка: официален сайт

Матео Ренци, бившият бойскаут, който е обигран пред медиите и който триумфира в битката за власт с премиера Енрико Лета, преживя шеметен възход по хлъзгавия склон на италианската политика.

В четвъртък по време на това, което в Италия се възприе от повечето хора като дворцов преврат, Ренци спечели подкрепата на своята Демократическа партия, за да състави ново правителство, принуждавайки Лета да обяви, че ще подаде оставка на следващия ден.

Тридесет и девет годишният Ренци е медийна сензация от 2010 г., когато обеща да изпрати утвърдените политици на бунището в една страна, управлявана от остаряващ и корумпиран елит.

Той беше избран за кмет на родната си Флоренция през 2009 г. и се издигна на националната политическа сцена следващата година. През декември той беше избран за лидер на ДП със смазваща преднина.

Ренци отрече по онова време, че иска да свали Лета. Но въпреки това мнозина не бяха убедени, защото в миналото Ренци безмилостно отстраняваше съперниците си, като например своя бивш политическия ментор Лапо Пистели, когото победи на кметските избори.

„Енрико не ми вярва, но греши“, заяви Ренци пред „Кориере дела сера“ през януари. „Моята лична амбиция е доста по-маловажна пред амбицията на страната ми. Аз съм част от един отбор“, добави тогава той.

В четвъртък Ренци оправда промяната в позицията си по време на заседание на ръководството на партията си в Рим, което трябваше да реши дали да сформира ново правителство, с думите: „Хората в политиката имат правото да поемат рискове“.

Ренци благодари на Лета за свършената от него работа през 10-те месеца като премиер, преди да подчертае „нуждата от спешна нова фаза и ново правителство“, което би могло да се задържи на власт до 2018 г.

Отцепникът от ДП Джузепе Чивати заяви, че Лета е бил ликвидиран като жираф в копенхагенски зоопарк, визирайки убийството на жирафа Мариус в зоологическата градина на датската столица, публичното му разфасоване и хвърляне на лъвовете предишната неделя.

Лета отказа в последния момент да участва в срещата на ръководството на ДП, която се предаваше на живо по телевизията.

Единственият провал в бързоразвиващата се кариера на Ренци беше, когато той изгуби възможността да оглави левоцентристите в Италия на изборите миналата година, след като беше победен от бившия лидер на ДП Пиер Луиджи Берсани през декември 2012 г.

Но Берсани пропиля шанса си, като отвори вратата за завръщането на Ренци. По време на неговото управление оглавяваната от ДП коалиция спечели 20-процентна преднина в допитванията до общественото мнение пред консерваторите, оглавявани от бившия премиер Силвио Берлускони. Последва избирането на един нестабилен парламент, което доведе до сформирането на тромаво голямо коалиционно правителство, оглавено от Лета.

През това време Ренци изглежда се готвеше за премиерския пост. Той си уреди среща през лятото с най-влиятелния европейски политик – германската канцлерка Ангела Меркел.

Той също така убеди твърдия електорат на ДП, който гледаше с подозрение на неговите леви акредитиви, че е неговата най-добра надежда за постигане на победа на изборите.

За разлика от Берсани и много други важни клечки от ДП Ренци няма комунистическо минало. Той е бивш християндемократ, който цитира основателя на движението на скаутите Робърт Бейдън-Пауъл и контактува повече с мениджъри на хедж фондове и с успешни бизнесмени, отколкото със синдикалисти.

Критици казват, че той има голям стил, но малко съдържание. Подобни обвинения бяха отправяни и към един от неговите примери за подражание – бившия британски премиер Тони Блеър.

Отношенията на Ренци с Берлускони също разгневиха по-чувствителните привърженици на левицата. Двамата се срещнаха през 2013 г. във вилата, където бившият премиер беше домакин на печално известните партита „бунга бунга“, и постигнаха сделка миналия месец относно всеобхватни политически реформи.

Ренци обеща „радикални“ промени, за да подобри нестабилното управление на Италия и върховенството на закона, и за да рестартира гаснещата италианска икономика.

Роберто Д’Алимонте, преподавател от римския Свободен международен институт за социални науки „Гуидо Карли“ , който съветва Ренци по проекта за реформа на изборната система, казва, че той има „невероятни политически инстинкти“, но допълва, че той тепърва трябва да се докаже като държавник.

„Той обича да държи всичко под контрол, вярва само на себе си и все още не е сформирал правителствен екип“, каза експертът миналата седмица.

Водещ флорентински политик, който познава Ренци много добре, казва, че „той е много способен и динамичен „разрушител“, който трябва да еволюира в мъдър и далновиден „съзидател“.

„Той на практика е последното ни средство, да се надяваме на най-доброто“, посочва политикът, пожелал да запази анонимност.

Ренци ще бъде най-младият премиер на Италия след фашисткия диктатор Бенито Мусолини, назначен на поста през 1922 г.

Още по темата: Високоскоростният влак Матео Ренци препуска с пълна параВисокоскоростният влак Матео Ренци, който допреди две години беше известен само на жителите на Флоренция и околностите й, сега препуска с пълна пара, посочва в. „Монд“. Рискът, който поема Ренци, обаче е голям. Той пренебрегва съветите и миналото. Винаги печели постовете (председател на провинция Флоренция, кмет или секретар на Демократическата партия) набързо и дръзко и смята, че тази стратегия ще му помогне и в превземането на палата Киджи (министерския съвет).

Но какво ще стане като вземе властта. Мнозинството, с което ще разполага, ще си остане същото – ДП, няколко центристи, партията на бившия приемник на Берлускони – Анджелино Алфано, няколко депутати от Движение 5 звезди, които се скараха с лидера си Бепе Грило. Нищо няма да се промени в състава на коалицията. Нито ще се променят проблемите на страната – нулев растеж, покачваща се безработица и нарастваща бедност, посочва „Монд“.

Но все пак Ренци може да се смята за по-защитен заради двата милиона симпатизанти на ДП и когато внесе като премиер в парламента проекта си за реформа на изборната система, парламентът трудно ще може да го отхвърли, прогнозира френският вестник.

За последно в Италия подобно предаване на властта без избори имаше през 1992 г. Тогава Масимо д’Алема наследи Романо Проди, но не извлече никаква полза от това и днес е само „мъдрец“, който дава съвети, които никой вече не иска да слуша, предупреждава „Монд“.

Матео Ренци грабна властта, посочва в. „Фигаро“. До неотдавна Енрико Лета си мислеше, че ще може да устои на щурма на Ренци, но беше принуден да отстъпи. До неотдавна също така Ренци твърдеше, че няма никакво намерение да взима поста на Лета, но ето че сега се готви да управлява Италия до 2018 г. и обещава да я извади от блатото, в което е затънала, посочва вестникът.

Ръководството на ДП дезертира и отказа подкрепата си за Лета в полза на младия Ренци, който твърди, че е вдъхновен от Тони Блеър и който може да стане най-младият италиански премиер, отбелязва в. „Гардиън“. Мнозина обвиняват Ренци в прекомерна амбиция. Самият Ренци си дава сметка за това, но казва, че неговата голяма амбиция се изразява в това да мисли, че Италия не може да продължава с положението на нестабилност и несигурност, в което се намира.

Изданието припомня, че Ренци започна да се издига в левицата, когато преди година тогавашният демократически лидер Пиер Луиджи Берсани не успя да привлече Движение 5 звезди в коалиционно правителство с ДП.

Кризата отново завладя Италия, след като напрежението тлеещо месеци наред изби на повърхността, отбелязва в. „Дейли телеграф“. Сега Италия е на път да се сдобие с трето правителство за 12 месеца, посочва изданието.

Италианското издание „Соле вентикуатро оре“ посочва, че настоящата външна министърка Ема Бонино има шансове да запази поста си в кабинета на Ренци. Изданието прогнозира, че в кабинета ще влязат шефове на компании, които от дълго време са в близки отношения с Ренци.

Два пътя има сега пред италианския президент Наполитано – да връчи директно мандат на Ренци, което е по-краткият вариант, или да вкара кризата в парламента, което ще доведе до същия резултат, но за повече време, посочва в. „Унита“.

Ренци не остави никакъв друг изход на Лета, освен да подаде оставка, пише вестникът на клана Берлускони „Джорнале“. Ренци поема риска да управлява страната, но признава, че предсрочни избори при стария закон, който доведе до политическата блокада, няма да са от полза на Италия, допълва в. „Република“.

В. „Стампа“ представя позициите на три партии, наблюдавали кризата в ДП. Според Форца Италия на Берлускони и Движение 5 звезди на Бепе Грило решението на кризата не трябва да се взима извън парламента и оставката на премиера и кабинета трябва да се гласува в пленарната зала. Анджелино Алфано и неговата Нова десноцентристка партия могат да приемат да бъдат част от новия кабинет на Ренци, само ако последният представи вдъхновяваща програма. Ако в идните месеци Ренци не направи големи неща, по-добре е да се отиде на избори, предупреждава Алфано, цитиран от „Стампа“.

Ренци ликвидира Лета, пише в. „Кориере дела сера“. Изданието се спира също върху реакцията на Алфано, който предупреди, че ако новото правителство се премести в ляво, той е готов за предсрочни избори. Алфано подчертава също, че настоящото правителство е заслужавало повече великодушни коментари от страна на ДП.

Лета подаде оставка след вътрешнопартиен бунт, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“. Изданието цитира съпартиеца на Ренци – Джузепе Чивати, който миналата година също се бори за лидерския пост на ДП и който сега предупреждава, че предаването на властта без избори е по-малко демократичен вариант, който може да навреди на позицията на Ренци.

Промяната в Италия ще върне на политическата сцена Берлускони, прогнозира в. „Вашингтон пост“. Само преди месец Берлускони и Ренци се споразумяха по проекта на Ренци за реформа на изборната система, припомня вестникът.

Ренци получава подкрепата на младите италиански магнати, посочва в. „Файненшъл таймс“. Но личността на Ренци поражда и некативни реакции в бизнессредите. Така например Серджо Маркионе, изпълнителният директор на компанията Фиат Крайслер имаше публична препирня с Ренци преди 18 месеца, по време на която му намекна, че опитът му като кмет на Флоренция е прекалено малък, за да го квалифицира за премиерския пост, допълва изданието.

Ренци има предимството да се разбира с Берлускони, посочва сп. „Икономист“. Но негативните страни на предаването на щафетата са това, че той ще бъде обременен със същата коалиция, която пречеше на Лета да прокара реформите. Друга негативна страна е, че чрез предаването на щафетата Ренци лишава италианците от правото им да избират кой да бъде техният лидер, допълва списанието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.