www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 21 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Предложете на Русия "финландски вариант" за Украйна

24 Февруари 2014

 

в. Файненшъл таймс

Збигнев Бжежински. Снимка: от тв екрана

Докато хаосът се развихря в Украйна и нараства заплахата от руска намеса, отговорността на Запада за постигането на конструктивно решение става все по-очевидна.

Русия може да потопи Украйна в ожесточена, разрушителна и международно опасна гражданска война. Тя може да предизвика отцепването на Крим и на някои от индустриалните източни части на страната. Но какво би гарантирало, че мнозинството от украинците биха станали трайни противници на Русия независимо от краткосрочния изход на една евентуална гражданска война, подбудена от Москва.

На свой ред това би означавало носталгичната мечта за “Евразийски съюз”, лелеяна от руския президент Владимир Путин, да бъде изобличена като проект, основан на страха и принудата. Това не е особено привлекателна перспектива за никоя от наскоро придобилите суверенитет съставни части на бившия Съветски съюз.

Западът обаче може да изиграе конструктивна роля в сдържането на нарастващото насилие. За тази цел са нужни координирани действия на САЩ и ЕС. САЩ биха могли и би трябвало ясно да внушат на Путин, че са готови да използват влиянието си, за да гарантират, че една наистина независима и териториално нераздробена Украйна ще следва по отношение на Русия политики, подобни на онези, които Финландия толкова ефективно практикува: на взаимно съседско уважение, на обхватни икономически отношения както с Русия, така и с ЕС, но без участие в какъвто и да било военен съюз, който Москва може да възприеме като насочен срещу нея - и при разширяване на връзките с Европа. Накратко, финландският модел е идеален пример за следване от Украйна, ЕС и Русия.

Но за да звучат убедително пред Кремъл, САЩ трябва едностранно да заявят, че опитите за дестабилизиране на зараждащата се демокрация в Киев и или за отцепване на части от Украйна - без дори да споменаваме откритото или прикрито участие на Русия във вътрешните конфликти на нейната съседка - биха принудили Вашингтон да използва своето влияние, за да предизвика международни мерки, които биха стрували икономически скъпо на Москва.

Възможностите в тази посока могат да бъдат от едностранни индивидуални, а и междудържавни санкции, така и преразглеждане на статута на Русия в Световната търговска организация, Световната банка и ролята й в Г-8. Очевидно ЕС ще трябва да бъде стабилен партньор в тази кампания, тъй като има значителна по обем търговия с Русия.

Но още по-належаща и важна е императивната необходимост ЕС да формулира значителен пакет от спешна финансова помощ за Украйна. В противен случай страната ще изпадне в опустошителен финансов хаос. Водеща роля в Европа с оглед на това трябва да поемат Германия и Великобритания. Ролята на Великобритания като убежище за руски и украински финансови олигарси снабдява Лондон със специални лостове за влияние. Но всяка страна от ЕС трябва да направи известна жертва в името на общото усилие за предотвратяване на потенциално катастрофалния украински икономически колапс.

Очевидно САЩ и ЕС, да се надяваме с помощта на Русия, трябва да продължат да упражняват натиск върху доминиращите демократични сили в Киев за възприемане на позиция на национално обединение и политическа умереност, а не на разплата и възмездие. Това е осъществимо и лидерите, които се оформиха на Майдана, са умерени.

Така че, независимо от това какво ще се случи в близко бъдеще, продължавам да вярвам: “По-скоро рано, отколкото късно, Украйна ще стане истинска част от демократична Европа. По-скоро късно, отколкото рано, Русия ще я последва, освен ако не се самоизолира и не се превърне в полустагнираща империалистическа реликва.”

БТА

*Авторът е бивш съветник за националната сигурност на президента на САЩ Джими Картър, написал “Статегическата визия: Америка и кризата на глобалната сила”
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  в края на март юес-вангята, збишко ще търкулне 86/ кой ли пише от негово име
 2. 2) pro-anti
  докато Збигню беше на руска служба, хвалеше Русия и му плащаха(с долари, а не с рубли), беше млад и нямаше такива въпроси за авторството на статиите му.
 3. 3) Вова
  Збишек никога не е хвалил Русия. Достатъчно вярно и точно е анализирал слабостите на Съветския съюз и комунизма. Няма как един стар полски евреин - емигрант обаче,да хвали руската държава. Дори за пари.Но е уважаван и опасен аналитик и съветник. Чичата е прав,че старческата дименция едва ли позволява подобна сила на мисълта вече...очевидно има съавтори... . А идеята за сравняване на Финландия с Украйна е некоректна, та даже смешна. Финландия никога не е крила благодарността си към руската империя за това,че тя им е създала държавността, Велико Финландско княжество. Ако не е бил Ленин с болшевишката революция, фините до сега ...още

 4. 4) svako
  Рассия, която фактически е в рецесия, харчеща ежедневно стотици милиони долари за подържане обменният курс на рублата би направила огромна грешка ако се опита да разцепи Украйна. Това не е Грузия или Молдова. При това при една война целият цивилизован свят ще застане на страната на Украинците.
 5. 5) pro-anti
  Вова, знаеш ли как и кога понятието "Молотов коктейл" е влязло в световната литература?
 6. 6) митьо дебелия
  докато живях във финландия не чух нито един път нищо хубаво за ленин и болшевиките, което не важи за отношението им към шведите, колкото и странно да звучи. фините все повече не искат да са част от ес, а това е видно и от немалкото рестрикции, които имат към ес стоки и услуги, заради което и и ес ги глобява, но не им дреме, печалбата им за страната от техните си закони, несъобразяващи се с някои от ес законите, е с пъти по-голяма от глобите. това, което е във финско, няма как да стане никога в централна европа, на балканите, ...още

 7. 7) ЕС и НАТО объркаха всичко, което можеше да бъде объркано - Национално Движение Русофили
  [...] * За пръв път от началото на кризата подобно предложение за Украйна вън от НАТО отправи Збигнев Бжежински в своя статия (виж тук). [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com