www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

От кого искахте да ви освободим?

3 Март 2014

 

Из “Социализмът в България”

Захарий Стоянов


Когато нашите сиромаси освободители (простите солдати) преминаха в България, още на Свищов те прехапаха език. Като видяха, че братушките (българите - бел. ред.), за които те имаха понятие от по-напред, че са някакви си същества без облекло, без къщи и покъщнини, ходят по улиците да подават ръка на проходящите, като ги видяха, казвам, че на всякого в къщата могат да се поберат по 20 техни семейства; че яхърите им са сто пъти по-добри от техните в Русия хашеви и изби, неволно почнаха да псуват. „Проклети братушки! От какво се вие оплаквахте? От какво искахте да ви освободим?“ — питаха те, нещастниците, нашите селяни, а тия последните им отговаряха: „От турки и черкези, братушко.“

Другояче не можеше и да бъде. Руският селянин, наречен „мужик”, спи на „печката“ заедно с цялото си семейство, на което за постелка и завивка служи мазният и миризливият кожух. Неговата изба, или къща, прилича на нашите кочини. За градинка, лозици, двор, нови дрешки и пр. той е петимен. Всичкото му съществувание принадлежи на помещика, на пристава, на полосната старшина, на попа и пр. Пред всички той е обязан да сваля своята кирлива шапка и да се кланя до земята. Той не прилича на човек даже, а на четвероножно животно. Догдето той стигне нашия селянин, трябва да се минат стотина години. Да не говорим за ирландците, за френците, италианците, румънците и други още народи, които са скотове, а не хора.

Турският закон за земите е бил дотолкова комунистически и демократически, щото пред неговата сила и самите бейовци, спахии и чифликчии не са можали да направят нищо. Много турски султани и бейовци, които са имали грамадни земи и чифлици, били са принудени да ги напущат или по нямание на работни ръце, или пък, че имуществата им са били запалвани и унищожавани от самото население.

Това в турско време, във време на робството и на насилията. А в българско време при няманието на бейовци, на чифликчии и заптии, в тая именно епоха, когато видяхме да се явят в България защитници на труда и демократи? Предметът е дотолкова богат за изучвание, щото ние се чудим отгде да захванем, как да го поместим и изложим в една вестникарска статия. Колкото българите бяха богати със земи, ливади, лозя, градини и гюлове в турско време, сега, подир изселванието на турското население, те се обогатиха десет пъти повече. Някои български „аристократи” и бюрократи по примера на Европа и на спахиите побързаха да накупят земи, ливади и цели мери. Въбражаваха си те, че като си наредят владението само заповеди и приказания ще дават. Но грозната действителност не закъсня да ги удари през носовете. За да посеят и изорат, можаха криво-ляво. Дойде време и за жътва, храната гори под лятната жега, няма кой да й удари сърп. „Бае Петко, хайде да пожънем нашия ечемик, рубла и половина на ден” — говори чифликсайбията. „От мене, господине, пет рубли, дохождаш ли на моя харман?“ — отговаря бай Петко и намига с окото си. Малко по малко чифлиците запустяха още в своето начало.

Ние сме били свидетели да видим изгорели ниви от слънцето не на чифликчии, но на обикновени селяни. Причината, че няма работнически ръце. Човекът плаче, по 50 гроша гюнделик дава, но пак няма, всеки има да работи своето.

В късо казано: кой владее естествените богатства в България? Владее ги населението, целият народ, братски, равномерно, първобитно, комунистически, ако щете. Турското население остави и продаде земи, половината почти България. Всички тия земи минаха в ръцете пак на населението. Във време на Румелия продаваше се изцяло село Еникьой. Отиде да го купува руска баришня, която си въобразила, че и братушката е такова животно, какъвто е руският мужик. Пазарлъкът с турците бил станал вече, когато се явява при баришнята една депутация от околните българи: новоселци, изворци, марковчени и пр. Те заявили на баришнята, че България не е Русия, че ако тя посмее да купи селото, то с балон трябва да влиза в имуществата си. И самите продавачи турци на основание на стари традиции отказали да продават своето имущество на едно лице.

Примери по тоя предмет, че земите в България са принадлежали на населението, па и занапред ще принадлежат, има хиляди. Няма никакъв страх, че европейската безбожна система на разпределенията ще да бъде въдворена някога у нас. Днес, когато против крупните земевладелци и други експлоататори е подигната война по цял свят, война с динамит и бомби, когато работническата класа прогресира във всяко отношение, смешно е да се боим ние, че един ден ще бъдем заплашени в България от тая зараза.

Със съкращения, виж “Социализмът в България - чужди и горчиви плодове

———

* Захарий Стоянов (1850-1889 г.) след Освобождението се занимава с писателска и журналистическа дейност, ръководи организацията на Съединението. Заедно със Стефан Стамболов е сред лидерите на Народнолибералната партия, председател на Народното събрание (1888-1889 г.) Водил е полемика с Димитър Благоев за проникващите от Европа и Русия социалистически идеи, като в тази своя статия развива идеята, че в Европа живеят по-зле от българите, че тук още отпреди Освобождението няма експлоатирани и без земя.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Та чудно ли е, че се срина българското земеделие, като го ТКЗСираха и АПКираха по руски образец, и един пройдоха комунистически председател да управлява и пройдохи БКП да разпределят (крадат) урожая.
 2. 2) Марин
  Честит празник на всички българи! Вечна памет на героите загинали за освобождението на България от Турция. Вечна памет на българи, руснаци, румънци, финландци и други народности паднали за освобождението на християнски народ.е-вестник този абзац ви се откъсна от сърцето за празника? Освен факта, че Русия е империя, почитайте хилядите жертви.
 3. 3) хамалин
  Честит празник!На този ден, откакто се помня, отварям червено вино. Винаги съм го чувствувал, като най-великият ми ден като роден българин. Дано се лъжа, но май се срамуваме да си го честитим.На този ден си и поплаквам (не на думи, а на истински):за бг езика и за някои други особености на бг колеквтивното съзнание. Какво е писал Достоевски и Захари, моите уважения, но в този момент е мият ден на човешка свобода, за да се обяснявам защо.Все още чавка не ми е изпила пипето, за да плюя на дедите си, дедото са си оставили места на Шипка. Руснаците ни освобосиха, ...още

 4. 4) П.Петров
  Бедна е била фантазията на бай Захари, родом от селото на баща ми. Днес има един сайбия в Северна България с 1 300 000 дка земя.Не му трябват много хора - по един на 1000 дка. Без руснаците сега по Българско щяхме да сме три, че и повече нации, вместо две.Този ден трябва да напомня на българите кои са им приятелите и кои враговете. Не сме нито тъпи, нито прости. Последни се добрахме до свободата си в Европа. Доживяхме и по БНТ да се казва, че на 3-ти март България се е освободила от някакви османци, а не от ...още

 5. 5) tinamaneva
  Честит празник на всички!Поклон пред всички дали живота си за свобода,независимост и просперитет на България:българи,турци,руснаци,румънци,арменци,евреи,цигани,финландци.хората по цял свят са добри,независимо от бит душевност или религия.
 6. 6) svako
  Без всякакво съмнение трети март не може да бъде Националният ни празник. На тази дата две империи след война подписват мирен договор, и вместо турски вилает България става руска губерния. Казал го много вярно и силно Захари Стоянов. "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!... Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, ...още

 7. 7) svako
  Левски до Каравелов - "Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгарско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките."
 8. 8) хамалин
  готвихме манджата с жената, слушаме ХБ (без радио не мога да дишам), една жена от няколкото помолени да се произнесят за светлата дата, каза нещо, което тук сички го знаят, но то ме трогна до сълзи и пресолихме гозбата:робът мечтае за свобода, а свободният за съвършенство. ще умръ щастлив г-н Бакалов (обръщам се към Вас, защото все ЗС ни тикате под носа), ако само руснаците са ни виновни. това че ние ще си унищожим (ликвидираме) езика, това че Родопите ги пишете бягали, това че онзи ден един г-н се изгаври с бългърете в Народното ни ...още

 9. 9) pro-anti
  в ход е как руснаците "освобождават" Украйна (Крим)и не им пука какво мислят на запад от Русия(а ние да внимаваме да не се задавим от благодарности към Русия в това същото време).
 10. 10) Lilia
  Къде се скрил Вовата? Защо мълчи? Защо не започне пак да ме убеждава, че ако не бяха руските "братушки", аз сега сигурно бих се казвала Лилиа-Ханъм?
 11. 11) Lilia
  До горните двама: За това си "освобождение" българският народ освен със собствени жертви е плащал на Русия години наред немалко пари (т.нар. "освободителен заем"). Стига сте се кланяли на този, който винаги е искал да ви владее.
 12. 12) Вова
  Мила, наивна статийка на един доморасъл,самообразовало се българско овчарче.Публикацията и на връх националния празник е доста изтънчена перверзия,но да не навлизам в анализи. Странен компот от селски патриотизъм,наивно политиканство,партизанщина в стамболов стил/ ниска грамотност,съчетана с грандомания/ . Когато Захари Стоянов се е изявявал като водещ по онова време,български политик и партизан, в други държави водят дискусии по тезите на Кант, Фоейербах, Ницше,Маркс,Бентъм, Мил и т.н. В ненавистната му Русия се провеждат реформите на Александр Втори,Александр Трети създали предпоставки за икономическото развитие на Русия .
 13. 13) svako
  3-ти март е велика дата за България. На 03.03.1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор.
 14. 14) Вова
  А в предградието Ньой,на 27 ноември 1919 г. Стамболийски подписва мирен договор като победител, а Англия Франция, Гърция,Югославия и Румъния са победените....
 15. 15) чичата
  Е ДОБРЕ, НО АЗИ ГЛЕДАМ... Е добре, но ази гледам – честно сърце в теб не бий и високо изповядам, че изменник в теб се крий. Ако наште мъки, рани ти да беше споделил, то към нашите тирани толкоз нежен не би бил. Ти не би викал: „Мълчете! Тежкий забравете кръст, мир със тигрите сторете и с убийците – съйъз!“ Ти разбрал би, че потока вечно кървав ще се лей и че яма зла, дълбока между тях и нази зей. Че не може светлината да живува със мракът, нито правдата с лъжата, нито агнето с вълкът; нито ангела с мръсника, ни юнака с гнилий труп, нито роба със кръвника, нито ние с турчин груб! 6 декември 1876 Ив.Вазов


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com