СофияПловдивВарнаБургасРусе

Ердоган се оплаква, че разговорите му със световни лидери може да са подслушвани

Едже Токсабай
Ройтерс

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който е замесен в скандал заради изтекли записи на телефонни разговори, заяви в сряда, че негови разговори по деликатни въпроси с други световни лидери може да са били подслушвани като част от кампанията на политическите му противници да го дискредитират.

Ердоган е въвлечен в битка за власт с базирания в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на премиера, за когото той казва, че стои зад потока от „изфабрикувани“ записи, качени в интернет и по общо мнение разкриващи корупция в близкото обкръжение на премиера.

Още четири записа се появиха в ЮТюб тази седмица, част от които министър-председателят разглежда като кампания за опетняване на неговата управляваща дясноцентристка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) преди местните избори на 30 март и президентските избори по-късно тази година.

Нашите телефонни разговори с премиери, президенти също са подслушвани, каза Ердоган на среща с представители на турски медии.

Предишната нощ говорих с руския президент Владимир Путин. Само международни разузнавателни служби се интересуват от съдържанието на подобен телефонен разговор. Но тук в Турция прокурор може да подготви произволен обвинителен акт и да се извърши подслушване на подобен разговор, каза Ердоган.

Правителствени представители казват, че мрежата на Фетхуллах Гюлен Хизмет има влияние в полицията и правосъдието от десетилетия и са подслушвани незаконно хиляди телефони години наред, за да бъдат скалъпени съдебни дела срещу враговете и да се направи опит за намеса в правителствените работи. Гюлен отхвърля обвиненията.

Записването на телефонни разговори с чуждестранни лидери може да постави Турция в неудобно положение, наподобяващо фурора, предизвикан от разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, че агенцията е следила телефонните разговори на десетки чуждестранни лидери, включително на германския канцлер Ангела Меркел.

Ердоган, който отговори на корупционния скандал с преназначаването на хиляди полицейски служители, настоявайки за повече контрол на правителството над съдилищата и засилвайки ограниченията върху интернет, предположи, че очаква още изтичане на поверителни информации, възможно и такива, които го засягат лично.

Искам да подчертая, че има не само подслушвания, но са извършени и заснемания с камери, каза Ердоган.

Правенето на снимки и видеозаписи на семейни отношения или отношения извън семейството нарушава всички закони за неприкосновеност на личния живот. И ако подобни снимки ти дават правото да публикуваш тези материали в социалните мрежи, съжалявам, но не приемам наличието на подобен интернет, каза още той.

На един от записите, публикуван късно в понеделник, се загатва, че Ердоган насърчава правосъдния министър да ускори съдебно дело срещу Айдън Доган, председател на семеен конгломерат, разглеждан като част от светския елит, който е имал често обтегнати отношения с правителството с ислямистки корени.

Доган посочи в изявление на първата страница на неговия вестник „Хюриет“, че разговорът, ако е истински, ще означава „несъмнена намеса в правосъдния процес“, с което има риск от разклащане на доверието към върховенството на закона в Турция.

Ердоган се изказа вчера в своя защита във връзка с разговора.

Какво може да бъде по-естествено от това да кажа на моя министър на правосъдието да следи едно дело отблизо, каза Ердоган.

Премиерът и неговите помощници отхвърлят истинността на изтеклите разговори и ги определят като „монтаж“, като посочват, че отрязъци от разговорите са били подслушвани незаконно години наред и са съединени така, че да звучат инкриминиращо.

По време на серията предизборни митинги през последните дни Ердоган се нахвърли срещу движението на Гюлен пред тълпите пламенни поддръжници, с обещанието гюленистите да си платят за това, което той многократно определя като „опит за преврат“.

Неговите същински поддръжници от Меката на Партията на справедливостта и развитието в консервативния Анадол не дават никакви признаци за колебание, като очевидно нямат желание да вярват на обвиненията срещу Ердоган или разглеждат корупцията в правителството като малка награда за същественото повишаване на стандарта на живот, което стана по време на 11-годишното управление на Ердоган.

Оставете ги да съединяват телефонни разговори, да правят монтажи и да ги разпространяват. Моят народ няма никакво доверие на тези записи, каза Ердоган.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.