www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Какво има да се разсъждава – необучен луд изпотрепа елитни командоси

 

18 Март 2014

 

Трагедия за МВР, анализи, проверки, коментари…
Както и да го погледнеш, случаят в Лясковец е абсурден. Елитен служител от Отряд за борба с тероризма е убит, а трима други са ранени от някакъв лясковски психопат. Светла му памет на загиналия, но за какви анализи, какви антитерористи, каква подготовка става дума?

Няма нужда да си специалист по антитероризъм, специални операции и т. н., за да видиш, че българските спец полицаи са необучени.
Ако убитият е бил от най-добрите, а другите – елитни професионалисти, тогава кой е обучавал лясковския кретен, който ги изпозастреля? Случката е показателна за равнището на антитерористите.

За да може един най-обикновен луд, който не е излизал от провинциалния си град и дори от къщата си, да направи това със спецполицаи, причината не е в него. Причината е в полицаите. Няма нужда да се разсъждава как се прави по филмите – психопрофили, разузнаване, наблюдения с камери, упойващ газ, спиране на тока, хватки да накараш лудия да излезе и т. н.

Фактът си е факт – елитни полицаи са изпотрепани от съвсем неелитен откачалник. Със сигурност са имали заповед да не го убиват. За разлика от рамбовеца Борисов, който навремето заповяда да сринат една вила с гранатомети, за да убие друг луд, барикадирал се вътре. А след сегашната случка кой как е виновен – като се обърне колата, пътища много. И най-високите началници носят отговорността.

За радост на Цветанов и ГЕРБ, които веднага се опитаха да направят политика от случката. При всяко убийство или издънка на МВР, опозицията иска оставки. Това е така от 20 години насам, при всяко правителство. И нищо не се променя с равнището на полицията.

Непрекъснато се правят сметки при кое правителство какво се случило. Какво беше по-различно при Цветанов и Борисов? Просто са имали късмет, че при тяхна акция полицаите не са попаднали на въоръжен и опасен. Да накараш бивш министър с пищов в главата да коленичи не е опасно. Онова бяха показни акции, политически, с тях се правеха репортажи за новините, заради което нарекоха министерството „МВР пикчърс”. Спецполицаи нахлуваха в къщите на обикновени хора (в Кърджали, Варна, София), чупеха им вратите, набиваха тоя оня, удряха главата на някой юрист в стената и се правеха на рамбовци. Биеха, арестуваха по погрешка (например човека-глас) и т. н. Все същите неадекватни полицаи, от едно или друго подразделение. Но не са имали късмета да излязат пред подобен с пушка. И, ето, сега в Лясковец им се случи.

Цветанов обяснява инцидента с това, че не знам си колко шефове в ръководството на МВР дошли от ДАНС. И това било причина за всичко. Като че ли ДАНС и МВР са някакви различни планети. Ами тези в ДАНС откъде са дошли там, преди да основат агенцията преди 5 години? И те са били в МВР преди това. Ако с това се обяснява проблемът, с нищо няма да се подобри обучението на полицията.

На тези спецполицаи им липсват години на подготовка. Години наред с полицията стават такива инциденти. Или престъпници убиват полицаи, или полицаите убиват по погрешка невинни хора на улицата. В МВР се сменяха всякакви шефове и полицията е все на това равнище.
Ако политиците продължат да правят политика с МВР, нищо няма да се промени. Ако в МВР сами не могат да се обучават, някой трябва да внесе методология отвън. Както България приема европейско законодателство, така да приеме полицейски методи от там.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) pro-anti
  един най-обикновен луд от провинциален град да направи това
  ехееееей, лудите от столицата са къде-къде по така необикновени...
 2. 2) хамалин
  казвал съм го 100 пъти:ако бг хирурзите оперираха като милиционерите, от 100 на масата 95 винаги да са пътници (без да спестя на бг лекарите,че от 100 в чужбина само 5 ще си намерят работа)бг е катастрофа на умствено равнище на всички равнища във всички области на живота.ще ви дам само един пример какво е германия:на едно неделно дежурство ми се обажда дежурен полицай в психиатричната клиника и ми казва следното:хер,намираме се в кафене Т, тук сме по повикване на посетители, които ни информираха,че Х (беше жена около 55)е споделила,че повече няма желание да живее (жената не беше казала,че иска ...още

 3. 3) 4х4
  Подкрепям изцяло мнението на хамалин. Случаят в Лясковец показа не само, че МВР работи неефективно и се управлява неадекватно, показа нещо много по-страшно - всички наши институции работят по съшия начин. Тази тргедия е хориника на една предизвестена смърт, защото много хора, облечени във власт и с необходимата квалификация са могли да направят необходимото, като просто си изпълнят служебните задължения, за да не се стигне изобщо до това, което се случи, но не са го направили въпреки всичко. За мен това показва пълен разпад на държавността като йерархична система, която прави възможно съжителството на отделните членове на общността, както и ...още

 4. 4) У.И.
  А бронежилетки? каски някакви? или не са знаели, че е опасен?
 5. 5) Марин
  Хамалин, в България цари безхаберие по всички линии. Липса на професионализъм и тотално безхаберие, това е картинката.
 6. 6) митьо дебелия
  пълно подценяване на ситуацията от страна на баретите. отиват от софия барети не за да връчат призовка или да вържат лаещо куче, а да обезоръжат човек с оръжия, за който няма никакви данни да е луд, както го списват нашироко. отиват сутрин не случайно, когато по принцип се провеждат акциите. конкретно за убития - беше ужасно корав и подготвен, ама ужасно, тренираше като луд, имаше тяло, подобно на културист, тотално изчистен, покриваше нормативи като новобранец, затова си обяснявам, че са отишли като на сватба, след като затлъстелият стрелец ги изпоразпра като на стрелбище. има още десетки неяснотии, които
 7. 7) Mitaka
  Днес си пия кафето сутринта с жената и тя зачекна този случай....бла-бла-бла един луд,искал да трепи децата....! Откъде знаеш ,че е бил луд, ами така казват....тя майката е виновна, че не му е обърнала внимание ...! Че кат я започнах!(Бой-бой по каската)-Майтап бе хора! Бил ловец, има си оръжие законно.Купил си го е законно.Негово сие! Изтекъл му ловния билет, че какво от това...,ако иска ще ходи на лов, ако иска ще си седи в къщи. Барикадирал се като в бункер...ами да , ще се барикадира , иначе как ще се предпази от крадци и измамници в България. То тъпата полиция неиска населението да е въоръжено ...още

 8. 8) хамалин
  по повод на тримата господа с М:първо:един роден умен човек се развива след това като трудолюбив, възпитан и културен (всички поведения са производни на човешкия ум)(тук влиза и колективното съзнание, в случая то е православно, а не протестантско)умните хора са невротични, тях ги дразнят нередностите в живота, безпорядъка, мърливщината и т.н. на бг селяндущината не й пука,че плочниците пред новопостроения блок вече се ронят и клопат,че селските дворове са по-зле от кочини и т.н. второ:животът не е на напомпените мускули (преди по живкйов беше на мотиките), а на можещия ум, който да организира живота, така че механизмът да функционира ...още

 9. 9) Марин
  Хамалин, не ти разбрах последното писание. Правилни констатации, ама не усетих връзката с темата. Безхаберието за което говоря, започва от директора на училището, който не е взел мерки. В България всеки се подсигурява я с доклад я с писмо, но никога и с действия.Оттук нагоре по веригата Митака и Митьо са описали безхаберието. Всички знаем за ефективността на западните общества.
 10. 10) 4х4
  Мисля, че е редно да се обърне внимание и на безхаберието на майката по отношение на сина й. Патологията в отношенията им стои в основата на тази случка.
 11. 11) хамалин
  след германия почти не срещам които да ме разбират дори още 1000 примера да дам пак ще увисна във въздуха. но:в бг няма логистика относно функционирането на нито един битов, институционален и социален механизъм (безхаберието, ако можем така да се изразим, за което говорите е няма нищо общо с една отработена логистика, в случая би трябвало да има съответна социална служба към която да се обърни директора (съответно директора трябва да е образован предварително в унито как функционира), съответно полицията трябва да е обучена за подобни задачи (как да отреагира на подаден сигнал, как конкретно и кога има ...още

 12. 12) pro-anti
  Хер Хамал, много си написал, но същността е чак в последните няколо реда от писанията ти, където става въпрос за ПОСЛЕДСТВИЯТА. Правилото в швабия е просто, като си вършиш работата, живееш добре, като не си вършиш работата-на вратата чакат няколко кандидати, които с радост ще вземат твоята работа и твоята заплата, за да живеят те добре. Ама като е шуробаджанашки капитализъм в бегето и менте демокрация, няма последствия за този, който сгазва лука, нито поощрение за другия, който не сгазва лука.Пари не се печелят с работа, а с далавера.Реалността е , че ще се шуми 3 дни в медиите, и ...още

 13. 13) 4х4
  Хе-хе, преди да се случи това, за което говори хер хамалин, трябва да има една майка, която да възпита тез германистични феномени, на които той е станал пряк свидетел в немция. А дотогава ще си бърборим как било там и как тук не е. Щото и едните и другите майка ги е раждала и възпитавала и немците и българите и лясковския стрелец и софийския командос и тоз синковец майчин, който е разпоредил начина на протичане на акцията и ония синове и дъщери, които не са взели необходимите мерки 2 години по-рано пак по същия случай. А институциите ви, уважажеми ...още

 14. 14) Mitaka
  Имах един приятел-беше роден Гений, ама почина.Някакъв идиот го прегази с колата.... Та Чочко казваше една сентенция:" Идеала за жена е -Голем гъз, мека путка и без ум ", всичко друго е ала-бала....
 15. 15) 4х4
  Мите, всички стнахаме свидетели на ала-бала резултатите в Лясковец, които са родени от "Голем гъз, мека путка и без ум ".
 16. 16) Mitaka
  Прав си видяхме, ще има и още........ Днес в Пловдив един изперкал пак.....вие с Хамала ги разбирате тези работи!
 17. 17) хамалин
  майката и бащата може да са шизофренни. аз започвам работа в полицията и знам точ в точ логистиката на поста си.вечер може и да си попивам и да понатупвам цоцолана, но на другия ден се включвам като робот в логистичния механизъм на службата. в този механизъм някой преди мене на трезва и с умна глава ми е изработил всички стъпки които съм длъжен да направя при всеки различен и определен случай.пример:моите сестри и мъжки сетри знаеха до запетайка как се действа при буйстващ пациент:на колко метра от него да застанат, как да си дъжат ръцете, какво да му говорят, ...още

 18. 18) 4х4
  Прав си хамалин, прав си, друже. Разбран си и си чут. Мите, за това си говорим, именно, за това.
 19. 19) Mitaka
  Майка ми беше от едно село над Асеновград,на 20 години вече беше 100% оглушала,качваше се на ескалатор само с придружител,но на асансора се возеше....като остаря стана отвратителна егоистка, само за нея си мислеше....живя 10 години с нас в калифорния, скъса ни нервите и живота ни скъси. Пратих я в Бургас,след 4 месеца почина.....хубавото е че почина там на 82, иначе щях да я изгоря. Иначе жената е актриса (витизчийка)...строява малкия кат нациска. Майкатаааа- Майкатааааа....такива работи.
 20. 20) pro-anti
  лудият не е сам, много са, много, и то в парламента http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=32826691
 21. 21) georgiev577
  Петко се е бил самономинирал за френския чуждестранен легион и като Рамбо се е подготвял в близката околност
 22. 22) MacAllister
  Абе прав е хамалина ама само на пръв поглед. Професионализмът е хубаво нещо, но според мене не съвпада с робототехниката.
 23. 23) хамалин
  тук не става дума за професионализъм,това едно;второ:иде реч за организиран социален живот
 24. 24) pro-anti
  професионално мнение http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/02/16/2242342_fotogaleriia_nai-preporuchvanite_komiksi_na_dnevnik_za/?pic=3#picture
 25. 25) pro-anti
  и като бориме престъпността по начина, описан в комикса от предишния ми пост, се оказва, че се отчита по-малка престъпност, защото с този вид информация може да се жонглира както си пожелаят ченгетата поради липсата на независим начин за отчет и никаква процедура за контрол.Виж, когато стигнем до кражбите на коли, там не може да се манипулират данните, защото задължително влизат в национален регистър и тогава се оказва, че през миналата година имало с 25% повече кражби на коли в сравнение с предходната година.Т.е. може много да се разсъждава по темата, ама нали не е Цвъ Цвъ баш полицай вече, ...още

 26. 26) pro-anti
  "Повече от 400 метра от оградата по границата с Турция вече е изградена в окончателен вид, това са около 800 метра по права линия", обяви в събота министърът на отбраната Ангел Найденов
  и този "юнак" от "експертното" правителство е на ниво Геометрията по мое време започнахме да я учим в 5-и клас, значи въпросния 'експерт' е спрял образованието си по-рано
 27. 27) pro-anti
  почти бях забравил за поредната мазна калинка-съдия Веселина Тенева, ми не става за главен инспектор и не става, съмнителни имоти имало, а нямало етика.Затова биде компенсирана с 20 заплати.Т'ва праи има-няма 90 хилки, колко му е, държавата е богата, ако не се направи подарък на мазните калинки, на кого друг да се направи??? А и има педагогика в това решение-да си купи най-сетне женицата един имотец без адвокатски финтове и бъдещи терзания по загубената чиста съвест.
 28. 28) pro-anti
  Правосъдното министерство е поискало от служителите на затворите да не говорят пред медиите по случая с избягалите по празниците трима затворници. Ашколсун на правосъдното министерство,тва требе да е нов метод за борба с престъпността.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com