Фернан Бродел преподава история

Неговият „учебник” е в сила и след половин век

„Граматика на цивилизациите” е писана от Фернан Бродел като учебник за горния курс на френските училища в началото на 60-те години (изд. „Изток-Запад”). Отговор е на обилен спор какво и как трябва да се преподава на учениците по история. Да не си въобразяваме, че тази дискусия е изобретена на българска територия. „Това е стар спор, от който не научаваме нищо ново, но въпреки това кръгът му непрестанно нараства”, пише го Бродел.

Ала какъв учебник! Дай, Боже, на всеки автор учебник, който да е оспорван и спрян от продажба на времето си и който десетилетия по-късно да е преиздаван, вече не като учебник и превеждан по света.

Бродел пише „Граматиката” между капиталните си „Средиземно море и средиземноморският свят по времето на Филип II” и „Материална цивилизация, икономика и капитализъм, XV-XVIII век”, вече е заявил оригиналните си идеи за теорията на цивилизациите – за различното историческо време в цивилизационните етажи.

В първата част на книгата е неговата цивилизационна теория, а в следващите – панорами на цивилизациите: ислямската, африканската, на Далечния изток, на Европа, на Америка, руско-съветската. Това е най-горещият период на студената война и затова впечатлява отсъствието на нарочна политическа коректност и конюнктурност. В този смисъл по-съвременният ни Хънтингтън стои пред Бродел нелепо и наивно.

Нашенският днешен прочит може да тръгне от две любопитности. Единствата на Европа – „блестящите единства: изкуството и духът, непоклатимите единства: икономиката, несигурните единства: политиката”. И интерпретацията на марксистката доктрина като „естествена, неизбежна последица от модерното, индустриализирано капиталистическо общество”. И особено интерпретацията на нейната реализация. Защото я преживяхме.

Колкото до преподаването на съвременна история, Бродел заявява: „Сигурен съм, че ако аз изпитвам, ще скъсам който и да е историк на матурата! А ако изпитвам себе си, лично бих се скъсал!”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.