Секс, лъжи, видео… и Туитър в турските избори

Турция забрани през 2009 г. Youtube и още 380 сайта. Снимка: фен-блог на ютюб

Компроматната война в Турция доби небивали размери преди местните избори в неделя – знак за огромното значение на вота, чиято тежест този път може да съперничи по важност дори на парламентарни избори. Уличаващи записи от подслушани телефонни разговори, твърдения за корупционни афери, мрежи на влияние в държавните структури извън контрола на централната власт и дори слухове за извънбрачни любовни връзки заляха интернет, а премиерът, главен герой на повечето от компроматите, взе радикално решение – да забрани Туитър.

Скандал след скандал разтърсваха правителството през последните два-три месеца, а кабинетът на премиера Реджеп Тайип Ердоган традиционно сочеше към Пенсилвания (където живее неговият противник Фетхуллах Гюлен), за да отрече истинността на твърденията, и давайки си вид на незасегнат, продължаваше да действа в типичния си стил – предприе масова чистка в полицията и съдебната система, продължи с оспорвани проекти за засилване на контрола на правителството върху съдебната система и интернет, а накрая нареди да бъде блокиран достъпът до най-популярната соц иална мрежа в Турция – Туитър.

Въпреки това той продължи да събира десетки хиляди симпатизанти на предизборните си митинги, а повечето социологически анкети отреждат на партията му първо място сред политическите сили в страната, при това с резултат, превъзхождащ този на предишните местни избори през 2009 г.

Най-мощният скандал гръмна на 17 декември, когато при мащабна полицейска операция бяха арестувани близки до правителството лица, включително синовете на трима тогава действащи министри. Последва поставянето в ареста на десетки предприемачи, бизнесмени и лица на изборни длъжности, приближени до управляващите среди, заподозрени за корупция, измама и пране на пари.

Кутии за обувки, натъпкани с милиони долари, бяха открити при полицейски обиск в рамките на разследването в дома на генералния директор на държавната Халкбанк Сюлейман Аслан. Скандалът не остави незасегнат и най-тесния семеен кръг на Ердоган. Единият от синовете му – Билял Ердоган, бе споменат в някои турски медии като предполагаем участник в съмнителни сделки с недвижими имоти и връзки със саудитски бизнес кръгове.

Според премиера обаче Билял е посочен, за да бъде засегнат той самият, а целият скандал е част от международен заговор, който цели да подкопае властта в Турция. Начело на тази конспирация, според Ердоган, стои Фетхуллах Гюлен – влиятелният проповедник, който живее в самоналожено изгнание в САЩ от 1999 г. и има най-малко един милион последователи, включително високопоставени съдии и полицаи в Турция.

Ердоган посрещна удара на корупционния скандал с контраатака – безпрецедентна чистка, в която над шест хиляди полицаи и неколкостотин магистрати бяха отстранени от длъжност или преместени. Премиерът, чиито действия на практика блокираха разследването, ги обвинява, че са част от „паралелна структура“ на последователи на Гюлен, внедрени в полицията и правосъдието и имащи за задача да дестабилизират правителството преди общинските избори през март и президентските през август.

Твърденията за корупция бяха подплатени с изтекли в интернет записи, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, на разговори със замесени в корупционния скандал лица. На един от аудиозаписите тогавашният министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, който се раздели с поста си след избухването на корупционния скандал при голяма реконструкция на кабинета, съвети на сина си Баръш как най-добре да обясни наличието на един милион турски лири в брой в дома си.

В друг телефонен разговор, за който се твърди, че бил проведен два часа след първата акция на полицаите на 17 декември, Ердоган инструктира сина си Билял да се избави от 30 милиона евро. Последва изтичането и на други скандални записи, които говорят за корупционни практики на политическия елит и намеса на премиера в медиите и правосъдието.

Министър-председателят настоява, че записите на телефонни разговори са манипулирани и са част от кампания за дискредитиране на неговото правителство. В опит да спре лавината качвани анонимно в интернет аудиозаписи той дори нареди блокиране на достъпа до Туитър – стъпка, критикувана от Запада като посегателство върху свободата на словото и сравнена от САЩ с кампанията за изгаряне на книги през 1933 г. в нацистка Германия.

От снощи е блокиран и друг популярен сайт – Ютюб след изтичането в него на запис от поверително заседание, на което турските власти обсъждат военна намеса в Сирия. Същите мерки не е изключено да бъдат приложени и за други социални мрежи и платформи, предупредиха правителствени източници.

Действията на премиера предизвикаха спекулации в Турция, че чрез тях той се опитва да попречи на изтичането на още по-скандални записи. В чужди медии бяха разпространени твърдения за предполагаема връзка на Ердоган с бивша Мис Турция, а слуховете стигнаха дори до предполагаемо „горещо видео“, документиращо любовната афера. Към жълтия характер на компроматите се добави и съвсем пресен запис, в който се твърди, че лично премиерът дава нареждане в интернет и медиите да бъде огласен секс запис, довел през 2010 г. до оставката на тогавашния лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал.

На фона на всички тези скандали подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Ердоган остава силна (в границите на 38-45 на сто). Като център на битката на изборите се очерта мегаполисът Истанбул, където опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) заложи на кандидатурата на Мустафа Саръгюл, популярния кмет на истанбулската община Шишли, който ще се съревновава срещу досегашния кмет Кадир Топбаш от партията на премиера.

В столицата Анкара кметския пост ще си оспорват досегашният кмет от ПСР Мелих Гьокчек и основният му съперник, кандидатът на НРП, Мансур Яваш. Социолозите не очакват големи изненади и според прогнозите им трите главни града – Анкара, Истанбул и Измир най-вероятно ще останат в ръцете на същата политическа власт, както и досега. Измир, единствен от тях, е бастион на кемалистите.

Местните избори са своеобразен вот на доверие към правителството и тест за подкрепата за управляващата партия на фона на развихрилия се корупционен скандал. На противниците на премиера пък те дават шанс да изразят недоволството си от политиките на правителството, подтикнали и многохилядните протести през лятото на миналата година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.