www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Делото срещу Цветанов – незаконно подслушване има, но дали ще има присъда?

8 Април 2014

 

Колаж: Владимир Дойчинов - Ладо

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинението за подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След като веднъж съдът върна със забележки обвинението, се създаде впечатление, че то няма да издържи, че има нещо скалъпено и Цветанов е жертва на политическо преследване.

Така ли е наистина?

Симпатизантите на ГЕРБ и дори хора, които не са фенове на тандема Борисов-Цветанов, но са против сегашното правителство, малко или повече оправдават бившия вътрешен министър.
Скандалът започна със сигнал до главния прокурор от лидера на БСП Станишев, който получил анонимно писмо с точни данни за подслушване. Това, че именно Станишев подаде сигнал до главния прокурор Цацаров, поставя случая на политическа основа.
Но кой смее да твърди, че в политиката няма подслушване?

Какви са фактите по това дело?

До момента е установено безспорно следното:

- Т. нар. цецомобил, ван „Красйлер”, снабден с техника за подслушване, която може да прихваща и записва едновременно до 64 мобилни телефона, с обсег на действие до 500 м, е излизал из София нерегламентирано. Има дни, в които пътуванията му са били отбелязвани като учебни, тестови. В други дни по документи се е водил в гаража, а е доказано, че е бил из града. Ванът е бил паркиран дълго на различни места из София, включен към електрическо захранване и е командван дистанционно, каквато възможност дава техниката в него.

- Трима от служителите в СДОТО (службата, която се занимава технически с подслушването) са предали работни тефтерчета, в които има записани 875 телефонни номера (без имена), които са подслушвани. Прокуратурата е установила, че има законно разрешение за подслушване само на малко над 100 номера от тефтерчетата. Останалите повече от 700 номера са подслушвани незаконно.

- Служителят на СДОТО Радко Димитров спешно е изтрил информация от паметта на компютърната система в т. нар. цецомобил – колата, съоръжена с техника за подслушване. Прокуратурата е изпратила при производителя във Великобритания техниката, с молба там да възстановят изтритите файлове. От август миналата година до сега това не е станало. Въпросният Радко Димитров е обвинен в опит за възпрепятстване на правосъдието.

- Прокуратурата разполага и със свидетели срещу Цветанов. Някои от тях са служители от служба СДОТО, които ще искат да отърват кожата, като свидетелстват, че са получавали нареждания отгоре. Иначе те ще операт пешкира. Свидетел е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който публично обяви, че Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета “Борисов”. Найденов е защитен свидетел по делото.

Обвинени по делото са и бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Кацаров ще отговаря и за това, че се е опитал да заблуди прокуратурата. В справка той заявил, че със специализираната техника не може да се проследява и подслушва.

Незаконните подслушвания са факт

Пределно ясно е, че са по нареждане отгоре – никой служител няма да се осмели да подслушва по своя инициатива. Но ролята на Цветанов тепърва ще се доказва в съда. Той е обвинен, че е създал условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване. На самото дело ще стане ясно кой какво конкретно ще свидетелства срещу него.

Самият Цветанов се измъква с аргументи, че той е политическо ръководство и други шефове (тримата обвинени по-горе) са отговорни за техническата работа.

Реално никой не се съмнява кой е нареждал подслушванията. Самият Борисов като премиер открито заяви неколкократно (виж тук), че „се слушат всички”, че е мнителен и иска да знае какво правят министрите му. Министрите от своя страна обясняваха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани.

Отделно от законното и незаконното подслушване с „цецомобили”, от 2009 година до април 2013 година МВР е искало

115 000 разрешителни за локализиране на лица

- това съобщи април миналата година тогавашният зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Преведено на нормален език това означава подслушване на телефони чрез връзка към мобилните оператори. Операторите дават на МВР данни къде се намира в момента определен техен абонат, към коя клетка е свързан телефонът му или компютърът му.

Прокуратурата не повдига едно друго конкретно и ясно обвинение срещу Цветанов – за четенето на стенограми от СРС в парламента – записаните разговори на лекари в Горна Оряховица. Според текста в НК използването на СРС „извън целите на наказателното производство” се наказва с лишаване от свобода до 5 години – за длъжностни лица. НК не уточнява дали става дума за секретни или разсекретени данни от СРС (с какъвто аргумент се защитава Цветанов – че прокурор му ги разсекретил, за да може да ги прочете).

Като че ли прокуратурата се страхува да внесе такова обвинение. То е ясно документирано, няма нужда от свидетели и може да доведе до реална присъда.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Chavo
  Много съм далч да защитавам Цецо. Обаче, в тия служби правилата са ясно разписани. Ако някой е извършвал нарушение с устна заповед, да си носи "товара". То затова има правила. Ма тоя ми каза , оня ми каза, няма такъв филм. Като си с мек гръбнак, политиците те използват. После не мрънкай на пангара.
 2. 2) Chavo
  Приемай само писмени заповеди, щото нечестивците се отмятат
  Матей Преображенски " Миткалото"
 3. 3) ausbul
  ---------- в :))) Да се почерпите с Биволите , Дудука , Мая , Цацаров и другите знайни и незнайни превратаджии .....как е неолибералната демокрация ???
 4. 4) pro-anti
  нека полежи в кауша за незаконно подслушване, но не е ли фарс, че Цвъ Цвъ към днешна дата е осъден вече на 4 г ефективно лежане в кауш за това, че е отказал подслушване(или по-точно в крайна сметка го е забавил с месец)?
 5. 5) ausbul
  Фарс е разбира се ....... Но не е ли фарс ,че Тракторът - доказан подземен бандит според народните предания, го покриха новите управляващи , журналята го забравиха . " Крадецът вика , дръжте крадеца " --------- Ред Админ: Запознайте се с условията на форума ----------
 6. 6) svako
  Спокойно бе, или както казват испанците tranquilo. Това е дето му викат присъда на първа инстанция. Следва обжалване, втора инстанция, обжалване ако се потвърди присъдата, трета инстанция, обжалване и така до края на света. То ако всички влизаха в дранголника за престъпленията си само слабоумни идиоти и неизлечими идеалисти биха останали да щъкат тук таме из градовете и селата.
 7. 7) чичата
  лъсна ви герб-мъзгата


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com