Слухове, манипулации и информационна война в Славянск

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

Нападение на екстремистка проукраинска групировка, както твърдят проруските активисти? Грешка или спор между членове на една и съща въоръжена групировка, маскирана впоследствие като атака? Дори пълна постановка, предназначена да повиши напрежението? Стрелбата, станала през нощта на 19 срещу 20 април в покрайнините на Славянск, единствения град, контролиран изцяло от проруските сепаратисти в Източна Украйна, е обгърната от пълна мистерия.

Според версията на сепаратистите двайсетина нападатели, в четири коли, са атакували към 1 ч. сутринта контролно-пропускателен пункт на западния изход от града. В престрелката са били загинали най-малко четирима – трима от проруските сили и един нападател.

В неделя обаче проруските милиции, които контролират града, не допуснаха журналисти до моргата и болницата и позволиха единствено в града да бъдат вкарани овъглените останки на два автомобила. Те не показаха и „доказателствата“, с които твърдят че разполагат и които според тях разкриват, че в инцидента е замесена „Десен сектор“ – една от най-крайните националистически групи, участвали в революцията от миналата зима в Киев: визитна картичка на лидера на движението, лични документи и дори оръжия „чуждо производство“.

Лидерът на местните сепаратисти Вячеслав Пономарьов в замяна на това бе много ясен в молбата, която отправи към Владимир Путин по време на пресконференция: „Ние ви молим да проучите колкото може по-скоро възможността да изпратите сили за поддържане на мира и да защитите населението срещу фашистите“.

Каквато и да е същността му и най-вече, ако вземе да се повтори, инцидентът може да даде на руския президент претекст да се намеси по-открито в украинската криза, в името на това да защити рускоезичното население.

В неделя Москва заяви, че е „отвратена“ от нападението, което също приписва на „Десен сектор“. Киев, от своя страна, каза, че се страхува да не би подобни събития да послужат „за полагане на основите за нахлуване в Украйна“.

Освен че мирише на манипулация, тази случка също така е показателна за яростната информационна война, в която са се впуснали замесените страни. От една страна, руските телевизии преувеличават фактите, а тях ги гледа и част от населението в Източна Украйна. От друга страна, в самата Украйна война на думи изостря напрежението и озлоблението.

Проруските „терористи“ срещу киевските „фашисти“: използваната терминология в медиите, подхваната и от играчите на терена, не оставя много място за нюансиране. Населението на изток в по-голямата си част не одобрява насилствените действия и исканията на сепаратистите. Според социологическо проучване, публикувано в събота от реномирания Международен институт за социология в Киев, 52,2 процента от населението в Донецка област отхвърля идеята за присъединяване към Русия, 27,5 на сто от хората са „за“. Като цяло в рускоезичния югоизток 69,7 на сто са „против“, а 15,4 на сто подкрепят идеята за присъединяване.

Недоверието към събитията на „Майдана“ обаче е голямо – 74 процента смятат за нелегитимен и. д. президент Олександър Турчинов – и това да видят как техните страхове и надежди биват категорично отхвърляни от украинските телевизии, изостря чувството у тези граждани, че са пренебрегвани от централната власт.

Тази информационна война се разиграва върху нищо и никакви факти, които обаче са достатъчни, за да добавят объркване и измишльотини към сериозността на кризата. По-голямата част от украинските медии, които си спечелиха независимост с „Оранжевата революция“ от 2004 г., знаят само един начин на работа – политически пристрастния. Така бе по време на протестите на „Майдана“, така е, дори в по-голяма степен, сега, когато страната е на ръба да се взриви. Всеки ден десетки местни и национални „информационни“ сайтове разпространяват или си измислят слухове, предназначени да разкрасят победите или да дискредитират противника.

В Славянск, на блокпоста при северния изход на града, един от въоръжените сепаратисти ни показа в петък на айпада си, треперейки от емоция, видео, изтеглено от проруски сайт, озаглавено „Украинската армия стреля по собствения си народ“. Видяхме колона от леки БТР-и да минава край цивилни на клипа, към който допълнително е записан шум от интензивна стрелба.

Проукраинският лагер също не остава по-назад. Отново във връзка със Славянск, и то само в рамките на съботния ден, по проукраинските сайтове и социални мрежи се разпространяваха две информации: проруските власти били официално наредили на населението да издаде съседите си, говорещи украински. Невярно. Въоръжени сепаратисти извършили „погроми“ срещу ромското население. Невярна информация, но разпространена незабавно.

Да добавим и аферата с антисемитската пропагандна брошура в Донецк, резултат от нагласена манипулация, реакциите от която стигнаха чак до Белия дом. В сряда пред единствената синагога в Донецк след служба по случай Пасха, трима маскирани мъже раздадоха документ, призоваващ всички евреи над 16-годишна възраст да се регистрират в „комисариата за националностите на Донецката народна република“ – марионетна териториална единица, провъзгласена от проруското население на града – и да платят 50 долара такса „заради подкрепата на лидерите на еврейското общество в Украйна за бандеристката хунта в Киев“. Тези, които откажат, ще бъдат експулсирани от територията и ще им бъде иззето имуществото.

В листовката се твърди, че става дума за решение, взето от „народния управник“ Денис Пушилин. Пушилин, началник на сепаратистите в Донецк смята, че е въпрос на чест да се представя като член на президиума на самопровъзгласилата се република. Употребеният печат обаче не е същият, използван от проруските власти. Пушилин отрече (да е издавал такъв документ), а равинът на града заяви, че това е провокация и че „някой се опитва да използва еврейската общност в Донецк като инструмент в този конфликт“.

БТА

* Авторът е специален пратеник на „Монд“ в Донецк.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.